Početna strana

субота, 17. јануар 2015.

Visoko porozna kosa i njena nega


Kako prepoznati visoko poroznu kosu?

Visoko porozna kosa se često prepoznaje već na prvi pogled, ali ukoliko niste sigurni da li je vaša kosa u stanju visoke poroznosti, uradite mali test:

Prilikom rađenja ovog testa, savetujem vam da uzmete par dlaka sa spoljašnjeg dela kose i par dlaka sa unutrašnjeg dela kose (do vrata). Vaša kosa je visoko (high) porozna ukoliko dlake potonu na dno čaše. Osim toga, i pod prstima možete osetiti da je dlaka hrapava i nije zaglađena.

 

Ovakva kosa se vrlo često neguje isto kao i oštećena kosa, jer zahteva bogatiju negu, tako da obavezno pročitajte i taj deo koji se odnosi na oštećenu kosu.
Kutikule su izdignute, pa visoko porozna dlaka lako prima vlagu (zato je vaša dlaka potonula na dno) i upija hranljive preparate, ali ih isto tako vrlo lako gubi, te se u tome ogleda teškoća nege visoko porozne kose.



                                                   
kutikule kod visoko porozne dlake       




Visoko porozna kosa je jako osetljiva i sklona oštećenju. Često je bez sjaja, lako se mrsi, suva je i naelektrisana (frizzy). Najpogubniji periodi za kosu su vreli letnji i hladni zimski dani, a najveće posledice trpi visoko porozna kosa.
Visoko porozna kosa može biti, najjednostavnije objašnjeno:


1)     PRIRODNO visoko porozna

Kosa koja je prirodno visoko porozna je genetski uslovljena da bude takva. Visoko porozna kosa se najviše sreće u slučajevima kovrdžave kose tipa 3C, 4A, 4B, 4C, ali se može naći i u tipovima talasaste i ravne kose (pa je takva kosa konstantno krhka, lomljiva i osetljiva). Peglanje, feniranje na najjačoj toploti, farbanje, preparati koji sadrže isušujuće sastojke...su smrt za prirodno visoko poroznu kosu! Ako ovakavu kosu stalno izlažete preagresivnim hemijskim tretmanima, toploti i sl., dovešćete je u stanje još više poroznosti i više nećete znati šta da radite sa njom!

Prirodno visoko porozna kosa se mora konstantno bogato negovati.






  
1)     ,,VEŠTAČKI'' dovedena do visoke poroznosti

To je kosa koja je nisko ili umereno porozna (zdrava, sjajna i otporna), ali je privremeno ,,zapala'' u stanje visoke poroznosti (postala je osetljiva ili oštećena) zbog najčešće tri faktora:
-         (mal)tretirali ste vašu kosu zbog nezadovoljstva sopstvenom frizurom i željom za promenama (pegla, figaro, razne prese, blajhanje, loše farbe, stanjivanje kose od strane frizera...). Tu najviše strada talasasta kosa (2A, 2B, 2C), jer su devojke često nezadovoljne svojom ,,ni tam' ni 'vam'' (niti je skroz ravna niti je baš kovrdžava) kosom, pa je zato najšešće uporno ispravljaju do iznemoglosti, što je po meni velika gre'ota! Naravno, ni mnoge devojke sa ravnom kosom nisu izuzete, jer koliko god da imaju ravnu kosu, često se feniraju najtoplijom temperaturom i koriste pegle, kako slučajno ne bi štrčao neki pramenčić koji nije ,,lenjir'' ravan.
-      upotrebom neadekvatnih preparata za kosu (koristili ste preparate koji imaju sastojke koji isušuju kosu, a najčešće ih imaju gelovi, pene, voskovi, razne prskalice, prejaki šamponi...)
-        usled nekog zdravstvenog problema

Ona se samo određeni period (dok se ne oporavi i vrati u prvobitno stanje) neguje isto kao oštećena kosa tj. visoko porozna kosa.

*** Ukoliko se jedan od ova tri faktora ispoljava kroz jako dug vremenski period, kosa koja je nisko porozna i zdrava, može trajno postati visoko porozna, čak i promeniti teksturu (iz kovrdžave preći u ravniju).

 
 
sve fotografije su sa interneta


KAKO NEGOVATI VISOKO POROZNU KOSU?

Problem sa visoko poroznom kosom je to što su kutikule previše otvorene, pa dlaka upije previše vlage za kratko vreme, ali je vrlo brzo i izgubi, pa je zato takva kosa često dehidrirana i treba joj veća i redovna nega kako bi bila zdrava i sjajna. Visoko porozna kosa se tretira kao oštećena kosa, u smislu da joj je potrebna kompleksnija nega od nisko i umereno porozne kose. Jako burno reaguje na vlažno vreme, dlaka brzo nabubri, bude frizzy, postane krhka i puca. Ovakva kosa često ima veliki volumen, baš zato što je malo više naelektrisana i suvlja, pa daje utisak da je kosa gusta. Brzo prima boju farbe, ali se ta boja mnogo brže skida nego što je to slučaj kod nisko porozne kose (teško upija boju, ali je dugotrajnija).

PRE PRANJA:

Za razliku od nisko porozne kose kojoj ne prija previše masnoće i ,,guše'' je teška ulja, visoko poroznoj kosi prijaju malo bogatije masnoće koje se mogu naći u shea puteru, hladno ceđenom maslinovom ulju, pšeničnim klicama, ricinusu, ali naravno i lakša ulja poput kokosovog, arganovog, bademovog.... koja će ovakva kosa prosto smazati. Ricinusovo ulje je takođe teže, ali je moj savet da ga nanosite samo na teme i na oko 5 cm dužine kose od temena (jer se teško ispira, a nije vam u cilju da kosu ribate do iznemoglosti, čime ćete je ostaviti još suvljom). Svaki tretman koji sam pominjala u delu Rast kose, takođe možete primenjivati na visoko poroznu kosu PRE PRANJA.

PRANJE:

U korist pranja visoko porozne kose izmišljen je co-wash metod pranja kose (pranje kose bez šampona, odnosno samo prilagođenim balzamima). Smatram da na našem tržištu ne postoje šamponi tj. balzami koji su predviđeni za ovu namenu, jer takvi preparati bi trebalo da sadrže većinom biljne sastojke, a manje onih sastojaka koji nisu prirodnog porekla. Co-wash većinom praktikuju devojke koje žive u vrelim predelima, njihova kosa je preko cele godine izložena visokim temperaturama, peru je skoro svakodnevno, te im je co-wash pranje preko potrebno (zato na njihovom tržištu i postoje takvi šamponi/balzami, koji su prilagođeni njihovim potrebama). Ukoliko ste u mogućnosti da često putujete ili naručujete online kozmetiku, možete pronaći kvalitetnije proizvode za co-wash pranje. Takvi šamponi/balzami su recimo: Deva curl no-poo, Mielle organics detangling co wash, Mop top gentle shampoo, SheaMoisture coconut & hibiscus curl & shine shampoo, Eden All natural cleansing cowash, As I Am Coconut CoWash Cleansing Conditioner, Ouidad curl co-wash i dr.

Mi imamo sreće što je klima na Balkanu koliko toliko povoljnija za našu kosu, za razliku od tropskih ili hladnih predela. Zato i smatram da naša kosa može da ,,preživi'' i da se pere bez co-wash preparata. Kao zamenu za njih, preporučujem da koristite izuzetno blage šampone za kosu (bez silikona i jakih sulfata). To je jako bitno ukoliko imate visoko poroznu kosu, jer ako redovno koristite jake šampone, skinućete i ono malo korisnih masnoća koje vašu dlaku podmazuju i sprečavaju da vlaga ,,ispari''. 
Blagi šamponi: Baby love (DM marketi), Afrodita dečiji, Welleda, BioKap, PEGA, Hipp, svi Nature Box, Lumpi, Bevola baby, Beauty baby sensitive, Biobaza šampon za obnovu i jačanje...To su sve nežniji šamponi i naravno da je individualno koji od njih će svakoj od vas najbolje odgovarati. Ja u njih uvek dodam par kapi eteričnog ulja lavande ili čajnog drveta (čajevac)- na 250 ml šampona, dodam oko 6 kapi eteričnog ulja čajevca ili lavande.
Samo jednom do dva puta mesečno je dovoljno da kosu operete šamponom sa jačim sulfatima, tj. dubinski operete kosu (ja obično koristim Glamur litarski, Afrodita litarski ili neki Biomelem), nikako češće!
Kosu uvek ispirajte blago mlakom vodom, nikako vrućom.
Nakon što ste kosu oprali, obavezno sledi dobro pakovanje. Visoko porozna kosa voli proteinska  i kombinovana pakovanja, jer su joj potrebna kako bi popunila šupljine unutar dlake, vratila kosi izgubljene proteine i učinila je elastičnom. Takođe, ne treba nikako zanemariti i hidratantna pakovanja i obaveznu dubinsku hidrataciju njima. Preporuke za pakovanja pročitajte u odeljku Pakovanja, kao i u mojim objavama na Instagram feed-u.
Uglavnom, bitno je da pakovanje, bilo da je proteinsko, kombinovano ili hidratantno, stvarno sadrži obilje proteina ili hidratantnih sastojaka, a ne da većinom dominiraju silikoni dajući vašoj kosi lažni sjaj i zdrav izgled.
Dok vam je kosa ,,upakovana'', pažljivo je prstima raščešljajte, pa tek onda koristite češalj (slobodno je pokvasite vodom još malo, jer visoko porozna kosa upija vodu kao sunđer i brzo se suši). Ako osetite da češalj zapinje na krajevima, to je znak da su krajevi jako suvi, da je vreme za šišanje i to ne odlažite nikako. Ne nasedajte na preparate koji obećavaju ,,popravku'' ispucalih i suvih krajeva, jer tu pomažu samo oštre makaze u rukama dobrog frizera.

Kada ispirate kosu od pakovanja, koristite što hladniju vodu možete, kako bi se kutikule što više zatvorile i zadržale hranljive i hidratantne sastojke unutar dlake.
Višak kapljica pokupite 100% pamučnom majicom, mikrofiber peškirom ili papirnim ubrusom. Običan pamučni peškir je previše grub za kosu i stvara veliko trenje, što dovodi do pojave antenica i pucanja dlake.

NAKON PRANJA:

Po mom receptu, nanesite gel od lana ili pivo kako biste oblikovali kovrdže. To vam je zamena za gelove i pene za kosu (ako niste u mogućnosti da poručujete sa stranih sajtova malo kvalitetnije pene i gelove, koji imaju prirodniji sastav), hrane kosu, lepo definišu i učvrste lokne. 

Prilikom spavanja, kosu provucite kroz gumicu (znači ne da je čvrsto vežete, već da je provučete kroz širu gumicu) ili je ,,zabacite'' iznad glave.
Ukoliko ste u prilici, sušite kosu prirodno, naglavačke, uz lagano gužvanje, a ako niste, koristite fen sa difuzerom podešen na umereno toplo, takođe uz lagano gužvanje i sušenje naglavačke.


20 коментара:

  1. Mozes li malo detaljnije reci to za ispitanje jabukovim sircetom? U kojoj razmeri,koliko cesto,da li ga ispirati ili ostaviti kao poslednju vodu.. Hvala za dragocene savete..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ostavi ga kao poslednju vodu, za kraj, ali ga nemoj koristiti za svako pranje. Najoptimalnije je do dva puta mesečno. Na recimo 2l vode, sipaj oko 100 ml jabukovog sirćeta. :) Meni recimo pivo ima taj isti efekat kao i jabukovo sirće. Pivo ima blago kiselkasti pH koji odgovara kovrdžama i uspešno zatvara kutikule, te je zato kosa sjajna nakon njega. :))))

      Избриши
  2. Ja imam ovakvu kosu plus talasastu plus tanku i mogu vam reći da je to jedna muka ogromna. Šta god da uradiš sa njom ne valja. Ako koristis proizvode za suvu kosu ona bude mnogo mekana i mlitava i nista sa njom ne mozeš da uradiš a ako koristiš proizvode za normalnu kosu bude suva kao slama. Ako je slučajno napolju vlažno vreme ona nabuja i izgledam kao lav. Ali posle mnogo godina borbe sa njom nekako sam je dovela u red. Koristim šampon i balzam la petit marseillais beli za normalnu kosu i mislim da su najbolji za ovaj tip kose ne umlitave je mnogo a nije suva posle njih. Dva puta mesečno ispiram kosu jabukovim sirćetom i stavljam ulje na nju. Jedno pranje isperem kosu sa sirćetom pa pre sledećeg pranja stavim na pokvašenu kosu mešavinu kokosovog i bademovog ulja koju držim minimum 6 sati. U proleće i u jesen popijem po dve kutije b vitamina. Trudim se da je presujem što manje.Kada pravim neku frizuru sa puštenom kosom stavljam ili silikonske kapi ili vosak jer mi lak uopšte ne drži frizuru spadne posle pola sata. Sve ovo je dovelo do toga da se šišam jednom u 6 meseci a pre sam se šišala jednom u 3 meseca i da mi konačno kosa liči na nešto. U zadnje vreme sam počela da potapam kosu u pivo i stvarno mi je kosa super od njega . Nadam se da će devojkama sa sličnom kosom ovaj komentar biti od pomoći. I na kraju, da pohvalim tebe Milice i tvoj blog. Blog je stvarno sjajan ima dosta korisnih saveta a najvise mi se sviđa što je akcenat na prirodnim preparatima.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti na ovako dugom komentaru, svakako jako korisnom! :))) Fino je negujes, jedino sto ne znam da li taj sampon Le petit sadrzi silikone (ako ih ima, ne bih ti bas preporucila da ga koristis dugo, bas zato sto imas tanku kosu... a i inace). :)

      Избриши
  3. Ja ne razumem svoju kosu :( Moja kosa je izmedju 2A i 2B,toliko je suva i ostecena da ja ne mogu da verujem :'( Pre nekoliko meseci sam skratila ostecene krajeve,a posle mesec dana su se opet pojavili,uskoro cu morati opet da se sisam.Samo na izgled kosa mi je prosecna ne vide se bas mnogo ispucali krajevi (na dodir je uzasna).Probala sam onaj test sa casom.Dlaka je lebdela na vrhu,to bi trebalo da znaci da imam nisko poroznu kosu,a to je nemoguce...Sad ne znam ni koje proizvode da kupim za kosu,kako da je obnovim,jer meni to izgleda nemoguce...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ukoliko je suva, a nije visoko porozna, to znaci da ti definitivno trebaju hidratantna pakovanja. Obavezno radi dubinsku hidrataciju njima. Neka od njih koja toplo preporucujem su Dikson herbelan, Makadamia, Serical Placenta, Still Malina, Insight dry... Sampon recimo Bekolino :)

      Избриши
    2. Ja te prosto obozavam :) Hvala tii <3

      Избриши
  4. Jel ce se isprati ulje koje staviljamo pre pranja sa blagim samponima bez sulfata? Da ne bi ostala slrpljena kosa i masna posle pranja, pogotovo ako npr. ricinusovo ulje stavim na teme zbog brzeg rasta (sto si i sama preporucila). Pozz

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hoce, samponiraj dva puta. Ja tako uvek radim kada koristim blage sampone, a stavljam ulja. :) Pozdrav

      Избриши
  5. Da li bi bila tako divna i ljubazna kao sto jesi pa da nam ponovis sta sve ono stavljas u svoju prskalicu kojom osvezavas kosu nakon 2-3 dana od pranja? Ne mogu da nadjem a cini mi se da nisi tako davno to pisala..Nesto ide voda,balzam i sta vec drugo ne znam..Hvala.. <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Evo napisala je u ovom postu:) Ako između pranja, želite da osvežite frizuru, sipajte destilovanu vodu u bočicu sa fajtalicom, dodajte malo svoje omiljene kreme za kosu, promućkajte i o la la. (ako si na to mislila) :)

      Избриши
    2. Evo, da se ponovim i ja. :))) Ja imam vise varijanti koje sipam u fajtalicu:
      1) destilovana + malo kreme za lokne
      2) destilovana + par kapi etericnog ulja lavande
      3) destilovana + par kapi Belea mango balzam ili Balea mleko za kosu
      :)))

      Избриши
    3. Hvala,divna si.. <3

      Избриши
  6. Samo da znas nisam zaboravila sta si nam obecala. Hehe ;) Zeljno iscekujem recenziju swiss-o-par "bele" maske. Onu drugu sam probala i prezadovoljna sam. A pre toga je cak nisam ni primetila u parfimerijama. :* Hvala Pozz

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Će da bude, samo dok je istestiram, nikako da dođe na red! :D
      Pozzzzz :)))

      Избриши
    2. molim te možeš li malo bolje opisati njegovanje srednje porozne kose. i znaš li možda zašto mi kosa svaki puta kada koristim pivo bude drvena? inače imam 3B tip kose s tim da sam primjetila da mi se stražnji dio u zadnje vrijeme počeo ispravljat, nije jednak kao i ostatak :/. kosu nikada nisam bojala niti ispravljala tako da stvarno ne znam što da radim.

      Избриши
  7. Sjajni savjeti,hvala!!!Zbog prirode posla(TV voditelj)svoju kovrdzavu kosu bar dva puta feniram,nekad moram i da prefeniram.Farbano plavo,srednje duzine.Iako sam pazljiva,rezultat je suva kosa,bez sjaja i ne moze da poraste.Sta mi predlazes?HEEELP!!!!

    ОдговориИзбриши
  8. Ћао, Милице, не могу ти описати колико ме је данас обрадовало откриће овог блога. Пронашла сам се у типу високо порозне косе али не знам каква је ова друга подела коју видим да девојке помињу у коментарима, да ли би молим те могла да ни даш линк о томе? Након што ишчитам још чланака, волела бих да ти пошаљем слику своје косе са неким питањима али не знам је л то океј, односно, да ли блог служи и за такве ствари? Хваа до неба.😘

    ОдговориИзбриши

Blogger Widgets Blogger Widgets