Početna strana

уторак, 01. јул 2014.

Tekstura kose


Svaka kovrdžava kosa je priča za sebe. To ste mogle da primetite ako vam je neka kovrdžava drugarica  preporučila npr.neki šampon ili kremu koji njoj odgovaraju, vi probale i vama uopšte ne odgovara. Dakle, nijedna lokna nije identična i ne odgovara joj isti preparat. Kako biste lakše shvatile kakvu negu vaša kosa traži, korisno bi bilo da znate sledeće stvari:

Korak 1) Koji tip kose imate

1A, 1B,1C je ravna kosa (ali nas konkretno interesuje kovrdžava).
 ________________________________

2A, 2B, 2C je talasasta. (Wavy)
3A, 3B, 3C je kovrdžava. (Curly)
4A, 4B, 4C je izrazito kovrdžava. (Coily)
 __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________Korak 2) Poroznost kose

Poroznost kose se odnosi na to koliko je vaša kosa u stanju da apsorbuje (privuče, upije) vlagu i da je zadrži. Od spoljašnjeg sloja dlake zavisi koliko će vode ući/izaći. Poroznost je genetski uslovljena, ali zavisi puno i od klime, kao i od načina nege kose. Ukoliko znate kolika je poroznost vaše kose, znaćete kako da izaberete prave preparate, a samim tim ćete ređe praviti promašaje prilikom kupovine. Poznavanje stepena poroznosti kose, pomoći će vam da negu prilagodite vašoj kosi.
Postoje dva načina da saznate koliko vam je kosa porozna:
-   Uzmite par dlaka sa kose i ubacite ih u činiju sa vodom. Ostavite 3, 4  minuta i gledajte šta se dešava. Ako kosa lebdi po vrhu, imate nisku poroznost, ako je negde na sredini, onda je srednje porozna, a ako potone, imate visoku poroznost.

-    Uzeti jednu dlaku i izmedju kažiprsta i palca i povuci na gore, ka skalpu. Isprobati na više dlaka. Ako prsti klize po dlaci bez problema, znači da je kutikula spuštena i poroznost je niska, a ako se osete male grbice, znači da je kutikula odignuta i poroznost je visoka.


L (Low) - Niska poroznost. Ovakva kosa ima čvrstu i spuštenu kutikulu, ljuspice leže ravno. Ovakva kosa je uglavnom vrlo zdrava i sjajna. Zbog supštene kutikule odlično zadržava vlagu, ali isto tako ne dopušta vlazi da prodre unutar dlake, pa ovakvoj kosi odgovaraju hidratantna pakovanja.  Lako se prezasiti proteinima, pa sa proteinskim pakovanjima treba biti oprezniji, pošto je mogu ostaviti tvrdom, krutom i slamastom. Gotovo da joj proteinska pakovanja i nisu potrebna ukoliko nije tretirana. Teže prima boju ako se farba, boja može da se brže i lakše ispere. Ovakva kosa zahteva negu bogatu emolijensima kao što su ši puter, kokosovo ulje, jojobino ulje i mineralno ulje, kao i humektansima poput glicerina koji će da privlači vlagu.

M (Medium) - Srednja poroznost. Kutikula dlake nije ni sasvim odignuta ni skroz spuštena. Ovakve vlasi je najlakše negovati, pošto kutikula dopušta vlazi da lakše prodre u kosu, ali je lakše i gubi. Kosa srednje poroznosti se lako oblikuje i zadržava oblik, lako prima i zadržava boju, premda ako se tretira postaje sve poroznija i može da pređe u treći tip. Odgovaraju joj hidratantna i kombinovana pakovanja, uz povremeno čisto proteinska pakovanja.

H (High) - Vrlo porozna kosa. Može biti prirodno takva, ali može postati takva i usled oštecenja, toplotnih, hemijskih i mehaničkih. Bez sjaja je, lako se kida i puca. Kutikula je odignuta i sa rupicama. Ulsed toga propusta i previše vlage u dlaku, koja onda bubri i lomi se. Često je frizzy, lako se mrsi i reaguje na vlažno vreme. Čak i obično kvašenje može da je ošteti. Najviše joj odgovaraju čisto proteinska pakovanja koja mogu da značajno poprave stanje.


Korak 3) Gustina (volumen) kose

Vezati kosu (dok je suva) u rep, u normalnom položaju, pokupite kosu u rep i izmerite obim:


I - Tanka kosa, (obim manji od 5 cm)

 

 

II - Normalna kosa (obim između 5 cm i 10 cm)

 

 

III - Gusta kosa (obim veći od 10 cm)

Korak 4) Debljina i otpornost dlakeF (Fine) - Tanke dlake. Dlaka je gotovo prozirna kada se drzi pod svetlom. Opale dlake je ponekad teško videti čak i na površinama boja suprotnih od boje dlake. Dlaku je teško osetiti pod prstima ili osećaj nalikuje onom kao kad se uvrće izuzetno tanak i fin koncic od svile. Dužinu je teže održavati, dlake su vrlo neotporne na oštećenja, hemijska, toplotna i mehanička.


M (Medium) - Dlake koje nisu ni tanke ni debele. Opale dlake su vidljive na površinama suprotne boje. Dlaku je lakse osetiti pod prstima, ali ona nije tvrda i gruba, već mekana, osećaj nalikuje kao kad se uvrće pamučni koncic. Ovakve vlasi su elastične i jače od prethodnog tipa, nije teško održati dužinu, otpornije su na oštecenja, ali je ipak potreban oprez i pojačana nega ako se kosa tretira ili nosi puštena.
 
C (Coarse) - Deblje dlake. Opale dlake je lako uočiti na svim površinama ma koje boje. Kada se uvrće među prstima daje tvrđi osećaj, kao zičica. Ako se uvrće napred i nazad moguće ju je i čuti. Vrlo jake i otporne vlasi, dužina se vrlo lako održava, otporna je na sve tipove oštećenja, premda je pažljivija nega potrebna ako se kosa redovno tretira.Korak 5) Dužina


Odredjuje se uglavnom po delovima tela do kojih dopire. Što je kosa duža, to je i starija, te se sa dužinom povećava i nega. Kratke kose, do ramena je lako održavati zdravim.S (Short) - Skroz kratke frizure iznad ušiju, poput piksi, ili jos kraće.

EL (Ear length) - Dužina do ušiju.

JL (Jaw length) - Dužina do brade odnosno vilice.

NL (Neck length) - Dužina do kraja vrata.

SL (Shoulder length) - Dužina do ramena.

APL (Armpit length) - Dužina do pazduha.

BSL (Bra strap length) - Dužina do linije brusa.

WL (Waist length) - Dužina do struka, do one tačke gde je struk najuži.

HL (Hip length) - Dužina do kukova.

TBL (Tailbone length) - Dužina do repne kosti. Kad se sedne, vrhovi kose dodiruju stolicu.

CLASSIC - Tzv. "klasična dužina" je kosa koja dopire do mesta gde se noge spajaju sa zadnjim delom leđa. To je tačno polovina ljudskog tela.

FTL (Fingertip length) - Dužina dokle dopiru srednji prsti na rukama kada su spuštene. Ovo je dužina kose koja se uklapa u tzv. "zlatni presek", smatra se najproporcionalnijom. Obrnuti zlatni presek je kosa do struka.


MTL (Mid-thigh length) - Dužina do polovine butine.

KL (Knee length) - Dužina do kolena.

CL (Calf length) - Dužina do listova.

 AL (Ankle length) - Dužina do članaka.

FL (Floor length) - Dužina do poda, cela visina tela.


7 коментара:

 1. Sta mislis da li je moguce ojacati dlaku nekim samponima, maskama? Moja je bas tanka, i tesko odrzava formu lokni sve do sledeceg pranja :(

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ako je prirodno takva, možeš samo negu prilagoditi svojoj kosi. Nisam sigurna da preparatima možeš trajno uticati na ojačanje dlake. Moja je recimo jako paučinasta i lepršava, ali je kontrolišem preparatima. Ako ništa na nju ne nanesem, ona leti kao luda i mrsi se. :)

   Избриши
 2. Malo je prepisan tekst sa foruma Ana.rs, tako?! To nije lepo...

  Htina

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Tekst (+slike) većinom preveden sa http://www.naturallycurly.com/texture-typing odakle 99% znalaca crpi i uči. :)

   Избриши
 3. Gde si bila prije nego sto sam odustala od svoje kose? :/ Moja trenutna njega se sastoji od samponiranja, balzama (najjeftinijeg), i Macadamia kreme za kovrdze. Nekada sam joj posvecivala mnogo vreena i para, a sad nista. Nije ostecena, ali nije ni njegovana pa ne izgleda kao nekad.
  U svakom slucaju, samo tako nastavi, evo mene si ubjedila da krenem ponovo da je mazim i pazim. :)

  ОдговориИзбриши
 4. Draga Milic,želim da podjelim sa vama jedan super trik za kosu teksture 2A..JA IMAM KOSU TE TEKSTURE I OBOZAVAM JE,MOJ VAM JE SAJET DA UKOLIKO IMATE TAKVU KOSU,DA SVAKO VECE VEZETE KOSU U PUNDJU ZA LOKNE,SNIMILA JE IVANA TAJ VIDEO SA SAJTA MJTS I OBAVEZNO POGLEDAJTE..KO JE BI PROIZVODE TREBALA DA KORISTIM,HVALA <3

  ОдговориИзбриши

Blogger Widgets Blogger Widgets