Početna strana

субота, 17. јануар 2015.

Visoko porozna kosa i njena nega

Nedavno sam vam pisala o nezi nisko porozne kose, a danas vam pišem o visoko poroznoj kosi.
Kako prepoznati visoko poroznu kosu? 
Visoko porozna kosa se često prepoznaje već na prvi pogled, ali ukoliko niste sigurni da li je vaša kosa u stanju visoke poroznosti, uradite mali test:

Prilikom rađenja ovog testa, savetujem vam da uzmete par dlaka sa spoljašnjeg dela kose i par dlaka sa unutrašnjeg dela kose (do vrata). Vaša kosa je visoko (high) porozna ukoliko dlake potonu na dno čaše. Osim toga, i pod prstima možete osetiti da je dlaka hrapava i nije zaglađena.

 

Ovakva kosa se vrlo često neguje isto kao i oštećena kosa, jer zahteva bogatiju negu. 
Kutikule su izdignute, pa visoko porozna dlaka lako prima vlagu (zato je vaša dlaka potonula na dno) i upija hranljive preparate, ali ih isto tako vrlo lako gubi, te se u tome ogleda teškoća nege visoko porozne kose.                                                   
kutikule kod visoko porozne dlake       
Visoko porozna kosa je jako osetljiva i sklona oštećenju. Često je bez sjaja, lako se mrsi, suva je i naelektrisana. Najpogubniji periodi za kosu su vreli letnji i hladni zimski dani, a najveće posledice trpi visoko porozna kosa.
Visoko porozna kosa generalno može biti, da se najbanalnije izrazim i tako najjednostavnije objasnim:


1)     PRIRODNO visoko porozna

Kosa koja je prirodno visoko porozna je genetski uslovljena da bude takva. Visoko porozna kosa se najviše sreće u slučajevima kovrdžave kose tipa 3C, 4A, 4B, 4C, ali se može naći i u tipovima ravne kose (pa je takva kosa konstantno krhka, lomljiva i osetljiva). Peglanje, feniranje na najjačoj toploti, preparati koji sadrže isušujuće sastojke...su smrt za prirodno visoko poroznu kosu! Ako ovakavu kosu stalno izlažete preagresivnim hemijskim tretmanima, toploti i sl., dovešćete je u stanje još više poroznosti i više nećete znati šta da radite sa njom!

Prirodno visoko porozna kosa se mora konstantno bogato negovati.


  
1)     ,,VEŠTAČKI'' dovedena do visoke poroznosti

To je kosa koja je nisko porozna (zdrava, sjajna i otporna), ali je privremeno ,,zapala'' u stanje visoke poroznosti (postala je osetljiva ili oštećena) zbog najčešće tri faktora:
-         (mal)tretirali ste vašu kosu zbog nezadovoljstva sopstvenom frizurom i željom za promenama (pegla, figaro, razne prese, blajhanje, loše farbe, nestručno stanjivanje kose od strane frizera...). Tu najviše strada talasasta kosa (2A, 2B, 2C), jer su devojke često nezadovoljne svojom ,,ni tam' ni 'vam'' (niti je skroz ravna niti je baš kovrdžava) kosom, pa je zato najšešće uporno ispravljaju do iznemoglosti, što je po meni velika gre'ota! Naravno, ni mnoge devojke sa ravnom kosom nisu izuzete, jer koliko god da imaju ravnu kosu, često se feniraju najtoplijom temperaturom i koriste pegle, kako slučajno ne bi štrčao neki pramenčić koji nije ,,lenjir'' ravan.
-        upotrebom neadekvatnih preparata za kosu (koristili ste preparate koji isušuju kosu tipa gelovi, pene, razne prskalice, balzame koji nemaju nikakva negujuća svojstva, jake šampone...)
-        usled nekog zdravstvenog problema

Ona se samo određeni period (dok se ne oporavi i vrati u prvobitno stanje) neguje isto kao oštećena kosa tj. visoko porozna kosa.

*** Ukoliko se jedan od ova tri faktora ispoljava kroz jako dug vremenski period, kosa koja je nisko porozna i zdrava, može trajno postati visoko porozna, čak i promeniti teksturu (iz kovrdžave preći u ravnu).

 
 
sve fotografije su sa interneta


KAKO NEGOVATI VISOKO POROZNU KOSU?

Problem sa visoko poroznom kosom je to što su kutikule previše otvorene, pa dlaka upije previše vlage za kratko vreme, ali je vrlo brzo i izgubi, pa je zato takva kosa često dehidrirana i treba joj veća i redovna nega kako bi bila zdrava i sjajna. Visoko porozna kosa se tretira kao oštećena kosa, u smislu da joj je potrebna kompleksnija nega od nisko i umereno porozne kose. Jako burno reaguje na vlažno vreme, dlaka brzo nabubri, bude frizzy, postane krhka i puca. Ovakva kosa često ima veliki volumen, baš zato što je malo više naelektrisana i suvlja, pa daje utisak da je kosa gusta. Brzo prima boju farbe, ali se ta boja mnogo brže skida nego što je to slučaj kod nisko porozne kose (teško upija boju, ali je dugotrajnija).

PRE PRANJA:

Za razliku od nisko porozne kose kojoj ne prija previše masnoće i ,,guše'' je teška ulja, visoko poroznoj kosi prijajaju malo bogatije masnoće koje se mogu naći u shea puteru, hladno ceđenom maslinovom ulju, ali naravno i lakša ulja poput kokosovog, bademovog i sl. koja će ovakva kosa prosto proždirati. Ricinusovo ulje je takođe teže, ali je moj savet da ga nanosite samo na teme i na oko 5 cm dužine kose od temena (jer se teško ispira, a nije vam u cilju da kosu ribate do iznemoglosti, čime ćete je ostaviti još suvljom). Ulja nanosite na mokru kosu (pre šamponiranja, kosu isperete jednim mlazom vode i nanesete ulje). Fin tretman za visoko poroznu kosu je i Alverde puter, koji je bogat masnoćama i proteinima. Svakako, sve uljane i proteinske tretmane ne morate raditi baš svako pranje, već svako drugo pranje (dokle god vašoj kosi prija).

PRANJE:

U korist pranja visoko porozne kose izmišljen je co-wash metod pranja kose (pranje kose bez šampona). Smatram da na našem tržištu ne postoje šamponi tj. balzami koji su predviđeni za ovu namenu, jer takvi preparati treba da sadrže većinom prirodne sastojke, a ne da dominira hemija, kao što je to slučaj sa preparatima na našem tržištu. Co-wash većinom praktikuju devojke koje žive u vrelim predelima, njihova kosa je preko cele godine izložena visokim temperaturama, te im je co-wash pranje preko potrebno (zato na njihovom tržištu i postoje takvi šamponi/balzami, koji su prilagođeni njihovim potrebama). Ukoliko ste u mogućnosti da često putujete ili naručujete online američku kozmetiku, možete pronaći kvalitetne proizvode za co-wash pranje, koji su visoko ocenjeni od strane devojaka koje ih koriste. Oni ne zatvaraju pore, ne dovode do prevelikog omekšavanja i opadanja kose. Takvi šamponi/balzami su recimo: Deva curl no-poo, Deva curl low-poo Mop top gentle shampoo, SheaMoisture coconut & hibiscus curl & shine shampoo, EDEN All natural cleansing cowash, As I Am Coconut CoWash Cleansing Conditioner, Ouidad curl co-wash i dr.Mi imamo sreće što je klima na Balkanu koliko toliko povoljnija za našu kosu, za razliku od tropskih ili hladnih predela, gde su temperature tokom cele godine ekstremno visoke ili niske. Zato i smatram da naša kosa može da ,,preživi'' i da se pere bez co-wash preparata. Kao zamenu za njih, preporučujem da koristite izuzetno blage šampone za kosu (bez silikona i jakih sulfata). To je jako bitno ukoliko imate visoko poroznu kosu, jer ako koristite jake šampone, skinućete i ono malo korisnih masnoća koje vašu dlaku podmazuju i sprečavaju da vlaga ,,ispari''. Kada kažem ,,blagi'' šamponi, većina vas uvek pomisli na one bebi šampone, ali među njima, nažalost, ima mnogo agresivnih šampona (baš kontra od onog što bi trebalo da sadrži jedan bebi nežan šampon).
Blagi šamponi koje sam ja koristila su šamponi iz Baby love kolekcije (DM marketi), Mama i baby (Lilly marketi), Bekolino, Alverde, Welleda i BioKap. To su sve nežniji šamponi i naravno da je individualno koji od njih će svakom od vas odgovarati najbolje. Iz ćaskanja sa mnogim devojkama, dobila sam najtoplije preporuke i za Suncokret i Sebamed šampone, ali ih još uvek nisam probala, te vam ne mogu iz ličnog iskustva preporučiti.
Samo jednom do dva puta mesečno je dovoljno da kosu operete šamponom sa jačim sulfatima, tj. dubinski operete kosu.
Kosu uvek ispirajte blago mlakom vodom, nikako vrućom.
Nakon što ste kosu oprali, obavezno sledi koncentrovano pakovanje. Visoko porozna kosa voli proteinska pakovanja, jer su joj potrebna kako bi popunila šupljine unutar dlake, vratila kosi izgubljene proteine i učinila je elastičnom. Takođe, ne treba nikako zanemariti i hidratantna pakovanja i obaveznu dubinsku hidrataciju njima. Za visoko poroznu kosu preporučujem malo koncentrovanija proteinska pakovanja poput Davines hbp, Selective Aminokeratin, Welleda, Biokap... ali i ona kombinovana kao što su Serical Latte, Free Limix, Gliss žuto, Loreal narandžasto sa crvenim poklopcem i belo sa crvenim poklopcem...
Hidratantna koja preporučujem za visoko poroznu kosu su recimo Makadamia deep repair, Still malina, Insight dry, Garnier avocado i shea balzam... Uglavnom, bitno je da pakovanje, bilo da je proteinsko ili hidratantno, stvarno sadrži obilje proteina ili hidratantnih sastojaka, a ne da većinom dominiraju silikoni dajući vašoj kosi lažni sjaj i zdrav izgled.
Dok vam je kosa ,,upakovana'', pažljivo je prstima raščešljajte, pa tek onda koristite češalj (slobodno je pokvasite vodom još malo, jer visoko porozna kosa upija vodu kao sunđer i brzo se suši). Ako osetite da češalj zapinje na krajevima, to je znak da su krajevi jako suvi, da je vreme za šišanje i to ne odlažite nikako. Ne nasedajte na preparate koji obećavaju ,,popravku'' ispucalih i suvih krajeva, jer tu pomažu samo oštre makaze u rukama dobrog frizera.

Kada ispirate kosu od pakovanja, koristite što hladniju vodu možete, kako bi se kutikule što više zatvorile i zadržale hranljive i hidratantne sastojke unutar dlake. Ako perete kosu iznad kade ili tuš kabine, sigurna sam da tušem najviše ispirate onaj vratni deo (jer kada ste u naglavačke položaju, taj deo kose vam je uvek spolja i ,,na udaru''), koji je suvlji i više zamršen, tako da potrudite se da ravnomerno ispirate kosu, a ne da pustite da se mlaz vode sliva samo niz jednu stranu.
Takođe, povremeno ispiranje razblaženim jabukovim sirćetom (kiseli rastvori generalno) doprinosi zatvaranju kutikula i samim tim će vaša kosa biti sjajna, jer je hidrirana iznutra.
Višak kapljica pokupite 100% pamučnom majicom, a ne peškirom.

NAKON PRANJA:

Obavezno nakon pranja, na mokru kosu nanesite neki preparat za zaštitu kose. Bilo da je to ulje, mleko ili krema za kosu koji sadrže silikone. Za razliku od nisko porozne, visoko porozna kosa može da istrpi kreme koje sadrže masnije i teže sastojke poput petrolatum i paraffin, jer oni stvaraju deblji film oko dlake i sprečavaju da ,,ispari'' vlaga. Takva krema je recimo Amika krema za lokne, koja meni sa nisko poroznom kosom nije odgovarala. Moja preporuka vam je i Tigi amplifier krema, Balea silikonsko ulje... Ja sam nedavno dobila preporuku i za Dikson kremu za lokne, nisam je još probala, ali nameravam uskoro.
Sve preparate koje sam vam pomenula, poželjno je koristiti upotrebom L.O.C. metoda o kome sam detaljno OVDE pisala i pročitajte obavezno.
Ne znam da li treba još koji put da pomenem, da pene, gelove, lakove, sprejeve za kosu i ostale gluposti koje sadrže propan, putan, alcohol denat, bacite u kantu za smeće zauvek!
Ako između pranja, želite da osvežite frizuru, sipajte destilovanu vodu u bočicu sa fajtalicom, dodajte malo svoje omiljene kreme za kosu, promućkajte i o la la.

Prilikom spavanja, kosu provucite kroz gumicu (znači ne da je čvrsto vežete, već da je provučete kroz širu gumicu ili satensku traku za kosu) ili je ,,zabacite'' iznad glave.
Ukoliko ste u prilici, sušite kosu prirodno, a ako niste, koristite fen sa difuzerom podešen na umereno toplo.

To bi bili neki glavni saveti, ako se u međuvremenu setim još nečega, dopisaću. Nadam se da će vam bar nešto biti od koristi.22 коментара:

 1. Mozes li malo detaljnije reci to za ispitanje jabukovim sircetom? U kojoj razmeri,koliko cesto,da li ga ispirati ili ostaviti kao poslednju vodu.. Hvala za dragocene savete..

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ostavi ga kao poslednju vodu, za kraj, ali ga nemoj koristiti za svako pranje. Najoptimalnije je do dva puta mesečno. Na recimo 2l vode, sipaj oko 100 ml jabukovog sirćeta. :) Meni recimo pivo ima taj isti efekat kao i jabukovo sirće. Pivo ima blago kiselkasti pH koji odgovara kovrdžama i uspešno zatvara kutikule, te je zato kosa sjajna nakon njega. :))))

   Избриши
 2. Ti si lepo i vredno citala blogove poput kosa.rs i zdravakosa i napisala ovaj post. Sto se tice teorijskog dela ponavljas sve sto su pisale autorke tih blogova i napisala si svoj post. Neoriginalno i to bas. Napisi nesto sto one nisu. Nije dovoljno samo sto prepricas njihove postove. Jako je glupo. Nemoj da se ljutis, ovo je samo dobronameran savet. A ovo nije prvi tekst gde vidim da to radis.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ne znam koje su skrivene namere tvog komentara (pošto mi nešto ne miriše kao dobronameran), ali ga svakako neću brisati, jer je to jedan JEDINI neosnovani komentar, koji sam dobila za ove dve godine pisanja. Kao i uvek, biću detaljna.
   Svako ko ima bar malo uvid u koncepciju blogova koji se bave kosom, zna da se generalno moraju obraditi neke osnovne teorijske teme (zimska/letnja nega kose, vrste šampona i pakovanja, tipovi kose…) tako da niko nije izmislio toplu vodu, već piše svima poznatu priču na svoj način. Moje blogokoleginice (čije si blogove navela) i ja, pratimo i poštujemo rad jedne drugih, tako da nijedan komentar što se tiče ,,prepričavanja tekstova’’ mi nije bio upućen (da je tako kao što ti misliš, njihova kritika sigurno ne bi izostala). Zato si pre donošenja svog neosnovanog komentara, prvo trebala da detaljno pročitaš SVE moje postove (a ne samo naslove i uvod). Da si to uradila sa razumevanjem, shvatila bi da to što si napisala su čiste nebuloze, jer svaka od devojaka čije si blogove navela, ima različite tipove i teksturu kose, pa samim tim nega i saveti nisu isti: Aleksandra (duga, ravna, sa masnijim temenom, u mnogome imamo slična mišljenja o nekim generalnim stvarima), Jelena (talasasta, gusta, stilizovanje na ravno, piše o farbanju, keratinu, profi preparatima…) i ja (duga, kovrdžava, protiv svakog peglanja i isušujućih preparata za stilizovanje, akcenat na prirodnim preparatima). U opštim savetima se većinom slažemo i imamo donekle iste stavove po nekim pitanjima. Sigurna sam da ne pratiš strane sajtove i forume, jer da je tako, znala bi da mnoge stvari moje koleginice i ja čitamo i učimo sa istih/sličnih stranih blogova. Konkretno ja se najviše baziram na afro-američke blogove i učestvujem godinama na raznim stranim forumima, te razmenjujem iskustva sa kovrdžavim devojkama širom sveta (s tim što ja sve prilagođavam nezi ,,balkanskih kovrdža’’) , te otuda i moja detaljnost i iscrpnost pri pisanju.
   Ono što moj blog karakteriše je upravo originalnost – ovo je jedini blog u našem regionu koji se DETALJNO bavi kovrdžavom kosom. Stojim iza svake svoje napisane rečenice i ODGOVORNO tvrdim da nijedan tekst nije copy-paste verzija, već ISKLJUČIVO rezultat mog višegodišnjeg iskustva, isprobavanja različitih preparata i nege kose. U svaki tekst unosim svoj maksimum, pišem i po par dana, ne bi li iscrpno i detaljno ispisala sve što iz svog LIČNOG iskustva savetujem. Da je ovaj blog jedinstven, jer obrađuje teme koje se ne mogu naći ni na jednom drugom blogu, dokazuje hiljade i hiljade mojih vernih čitalaca, koji mi svakodnevno pišu i pohvaljuju moj rad. Na kraju krajeva, ja sam tu zbog njih. ;)
   * Što se konkretno ovog posta tiče, nećeš ga naći ni na jednom našem blogu, osim kod mene - bar veruj google. ;)

   Избриши
 3. Ja imam ovakvu kosu plus talasastu plus tanku i mogu vam reći da je to jedna muka ogromna. Šta god da uradiš sa njom ne valja. Ako koristis proizvode za suvu kosu ona bude mnogo mekana i mlitava i nista sa njom ne mozeš da uradiš a ako koristiš proizvode za normalnu kosu bude suva kao slama. Ako je slučajno napolju vlažno vreme ona nabuja i izgledam kao lav. Ali posle mnogo godina borbe sa njom nekako sam je dovela u red. Koristim šampon i balzam la petit marseillais beli za normalnu kosu i mislim da su najbolji za ovaj tip kose ne umlitave je mnogo a nije suva posle njih. Dva puta mesečno ispiram kosu jabukovim sirćetom i stavljam ulje na nju. Jedno pranje isperem kosu sa sirćetom pa pre sledećeg pranja stavim na pokvašenu kosu mešavinu kokosovog i bademovog ulja koju držim minimum 6 sati. U proleće i u jesen popijem po dve kutije b vitamina. Trudim se da je presujem što manje.Kada pravim neku frizuru sa puštenom kosom stavljam ili silikonske kapi ili vosak jer mi lak uopšte ne drži frizuru spadne posle pola sata. Sve ovo je dovelo do toga da se šišam jednom u 6 meseci a pre sam se šišala jednom u 3 meseca i da mi konačno kosa liči na nešto. U zadnje vreme sam počela da potapam kosu u pivo i stvarno mi je kosa super od njega . Nadam se da će devojkama sa sličnom kosom ovaj komentar biti od pomoći. I na kraju, da pohvalim tebe Milice i tvoj blog. Blog je stvarno sjajan ima dosta korisnih saveta a najvise mi se sviđa što je akcenat na prirodnim preparatima.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala ti na ovako dugom komentaru, svakako jako korisnom! :))) Fino je negujes, jedino sto ne znam da li taj sampon Le petit sadrzi silikone (ako ih ima, ne bih ti bas preporucila da ga koristis dugo, bas zato sto imas tanku kosu... a i inace). :)

   Избриши
 4. Ja ne razumem svoju kosu :( Moja kosa je izmedju 2A i 2B,toliko je suva i ostecena da ja ne mogu da verujem :'( Pre nekoliko meseci sam skratila ostecene krajeve,a posle mesec dana su se opet pojavili,uskoro cu morati opet da se sisam.Samo na izgled kosa mi je prosecna ne vide se bas mnogo ispucali krajevi (na dodir je uzasna).Probala sam onaj test sa casom.Dlaka je lebdela na vrhu,to bi trebalo da znaci da imam nisko poroznu kosu,a to je nemoguce...Sad ne znam ni koje proizvode da kupim za kosu,kako da je obnovim,jer meni to izgleda nemoguce...

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ukoliko je suva, a nije visoko porozna, to znaci da ti definitivno trebaju hidratantna pakovanja. Obavezno radi dubinsku hidrataciju njima. Neka od njih koja toplo preporucujem su Dikson herbelan, Makadamia, Serical Placenta, Still Malina, Insight dry... Sampon recimo Bekolino :)

   Избриши
  2. Ja te prosto obozavam :) Hvala tii <3

   Избриши
 5. Jel ce se isprati ulje koje staviljamo pre pranja sa blagim samponima bez sulfata? Da ne bi ostala slrpljena kosa i masna posle pranja, pogotovo ako npr. ricinusovo ulje stavim na teme zbog brzeg rasta (sto si i sama preporucila). Pozz

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hoce, samponiraj dva puta. Ja tako uvek radim kada koristim blage sampone, a stavljam ulja. :) Pozdrav

   Избриши
 6. Da li bi bila tako divna i ljubazna kao sto jesi pa da nam ponovis sta sve ono stavljas u svoju prskalicu kojom osvezavas kosu nakon 2-3 dana od pranja? Ne mogu da nadjem a cini mi se da nisi tako davno to pisala..Nesto ide voda,balzam i sta vec drugo ne znam..Hvala.. <3

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Evo napisala je u ovom postu:) Ako između pranja, želite da osvežite frizuru, sipajte destilovanu vodu u bočicu sa fajtalicom, dodajte malo svoje omiljene kreme za kosu, promućkajte i o la la. (ako si na to mislila) :)

   Избриши
  2. Evo, da se ponovim i ja. :))) Ja imam vise varijanti koje sipam u fajtalicu:
   1) destilovana + malo kreme za lokne
   2) destilovana + par kapi etericnog ulja lavande
   3) destilovana + par kapi Belea mango balzam ili Balea mleko za kosu
   :)))

   Избриши
 7. Samo da znas nisam zaboravila sta si nam obecala. Hehe ;) Zeljno iscekujem recenziju swiss-o-par "bele" maske. Onu drugu sam probala i prezadovoljna sam. A pre toga je cak nisam ni primetila u parfimerijama. :* Hvala Pozz

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Će da bude, samo dok je istestiram, nikako da dođe na red! :D
   Pozzzzz :)))

   Избриши
  2. molim te možeš li malo bolje opisati njegovanje srednje porozne kose. i znaš li možda zašto mi kosa svaki puta kada koristim pivo bude drvena? inače imam 3B tip kose s tim da sam primjetila da mi se stražnji dio u zadnje vrijeme počeo ispravljat, nije jednak kao i ostatak :/. kosu nikada nisam bojala niti ispravljala tako da stvarno ne znam što da radim.

   Избриши
 8. Sjajni savjeti,hvala!!!Zbog prirode posla(TV voditelj)svoju kovrdzavu kosu bar dva puta feniram,nekad moram i da prefeniram.Farbano plavo,srednje duzine.Iako sam pazljiva,rezultat je suva kosa,bez sjaja i ne moze da poraste.Sta mi predlazes?HEEELP!!!!

  ОдговориИзбриши
 9. Ћао, Милице, не могу ти описати колико ме је данас обрадовало откриће овог блога. Пронашла сам се у типу високо порозне косе али не знам каква је ова друга подела коју видим да девојке помињу у коментарима, да ли би молим те могла да ни даш линк о томе? Након што ишчитам још чланака, волела бих да ти пошаљем слику своје косе са неким питањима али не знам је л то океј, односно, да ли блог служи и за такве ствари? Хваа до неба.😘

  ОдговориИзбриши

Blogger Widgets Blogger Widgets