Početna strana

понедељак, 2. фебруар 2015.

Moja rutina broj 2

Šampon: Bekolino sa zelenim poklopcem
Pakovanje: Still Malina
Stilizovanje: izvetrilo Jelen pivo, Velnea silikonsko ulje sa makadamijom, Balea mleko za kosu

Tokom ovih hladnih zimskih dana, teško je kosu održavati urednom, prvenstveno zbog kapuljača koje moramo nositi, ali i zbog vetra, suvog i hladnog vazduha. Za našu kosu je tada najbitnije da održi hidratantnost (kako ne bi bila suva, slamasta i naelektrisana), ali i da održi određeni nivo proteina (kako ne bi pucala, krzala se i opet bila suva), koji se gubi tokom velike hladnoće/toplote. 
Kosu perem jednom nedeljno, prvih 5 dana mi je frizura u odličnoj formi, a posle 6,7 dan praktikujem da podižem punđu.  Perem je onda kada sam sigurna da neću izlaziti iz kuće bar 3 sata.


 
Bilo da vam je kosa zdrava ili oštećena, budite obazrivi sa korišćenjem jakih šampona (koji među prvim sastojcima na listi imaju sodium laureth/lauryl sulfate, odnosno SLS/SLES ), koji bi vam tokom zime mogli još više isušiti kosu, ukoliko ih previše često koristite (za svako pranje). Ja se zbog toga uvek opredeljujem za malo blaže varijante šampona. Već duže vreme sam u ljubavi sa Bekolino šamponom (u koji sam dodala par kapi eteričnog ulja lavande), koji sadrži malo pšeničnih proteina, što sasvim zadovoljava potrebe moje kose za proteinima (tako da čista proteinska pakovanja ponekad ubacim jer mi je kosa zdrava i nema potrebe za čestim korišćenjem jačih proteinskih pakovanja). Šamponiram uvek dva putane grebem noktima (moram da napomenem, jer znam mnogo njih koji to rade), već jagodicama prstiju masiram kožu glave. Šampon sa jačim sulfatima koristim jednom do dva puta mesečno.

U ovom slučaju sam hidratantno pakovanje Still malina držala nekih 10ak minuta. Češljanje češljem. Ispiranje malo hladnijom vodom. Potapanje kose u izvetrilo blago mlako pivo, a ostatak piva prelijem preko cele glave. Višak kapljica pokupim pamučnom majicom, ponovo raščešljam kosu prstima (ili češljem), naročito oko temena. Podelim kosu u 4 sekcije, Velnea ulje rastrljam između dlanova (za svaku sekciju po 1-2 stiska pumpice, u suprotnom kosa treći, četvrti dan bude malo više masnija) i svaku sekciju provučem između dlanova (trudeći se da ne dotičem samo teme). Odmah nakon toga nanosim Balea mleko za kosu, istim postupkom. Ovaj postupak se zove L.O.C. metod i veoma je poželjno da ga praktikujete u toku zime Sušenje kose naglavačke, fenom sa difuzerom.





Ono što možda ne možete najbolje da vidite, to su ovi crvenkasti krajevi. Tako mi krajevi uvek ,,vuku'' na crvenkasto u toku zime i leta. Poslednji put sam se šišala krajem avgusta 2014., pa mislim da bi bilo humano da u skorije vreme odem da mi frizerka samo malo krajeve skrati, 1cm najviše.







17 коментара:

  1. Kosa ti je baš divna :D Mogla bi da uradis recenziju Velnea ulja, zanima me kakvo je. :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvalaaa tiiii :))) Fino je Velnea ulje, divno miriše (kao i većina silik.ulja), ima makadamiju u sastavu, nije previše masno i ne ostavlja težak i mastan trag - naravno, ako se ne pretera. Pisaću detaljnije o njemu uskoro. :)))

      Избриши
  2. Ja u svojoj rutini koristim iskljucivo onu smesu od lanenog semena i onda mi se cini da ce mi biti previse ako upotrebim i neko silikonsko ulje..A bas mi se koristi neko.. Koji je tvoj predlog?! Kako odoleti tim bozanstvenim mirisima Velnea i Balea ulja za kosu.. :) Ja koristim onaj bebeci sampon iz Lilija i odlican mi je,a najlepse lokne mi budu sa Velnea balzamom za kosu od makadamije..Ali ga rotiram sa Serical Latte i Placentom..Uglavnom,danas sam uzela i etericno ulje od lavande,pa cemo se malo poigrati.. :) Ja kosu ipak perem na svakih 5-6 dana,a vec 4 dana poprskam kosu mojom muckalicom koja se sastoji od destilovane vode,glicerina i malo Velnea balzama za kosu..To stavim u prskalicu,blago pospricam ,jos malo naguzvam i eto novih loknica koje ce izdrzati jos dan ili dva.. :) Pozdrav svim dragim kovrdzicama.. <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Odlicna ti je nega kose, bas onako kako treba :) Ja nikada ulje ne koristim kada stavljam lan, jer mislim da bi mi bilo malo masno (bar za moju kosu). Uz pivo moze da se kombinuje silik.ulje. :) Ako hoces i uz lan, mislim da bi ti Balea bilo bolje. Meni recimo balzam Velnea makadamija previse omeksa kosu i razleti se kao blesava, ali je lepo nahrani. Muckalica ti je super, i ja stavim cesto glicerin (videla sam to davno na nekom sajtu koji vodi neka crnkinja) i dodam malo Balea balzama. :)

      Избриши
  3. Prvo da kazem - Kosa ti je preeeedivnaaaaaa !!!!
    A sad jedna pomoc za moju uzasno suvu kovrdzavu kosu...Koristim subrina kremu za lokne,moja kosa je mnogo suva,toliko krema sam probala i nista mi ne odgovara,od balee,lux ,panten,cak sam i pivo stavljala,lan...ali sve je to super dok je kosa mokra al kako je osusim kao slama je,lokne nekako nestanu,uopste nisu definisane,kod vrata te sitne loknice se predivno definisu ali gornji deo kose nikako,subrina je dobra za definiciju jer malo i ucvrsti kosu sto meni i treba ali je mnogo isusuje sto ne valja i koliko god krema da sam isprobala uvek se vracam na ovu jer ne mogu naci ni jednu slicnu ovoj. Znaci treba mi kremica koja ce da definise lokne i da ih ucvrsti,nista slicno ovim koje sam nabrojala,nego slicna subrini.Ako neko zna nesto tako neka mi pomogne,jer ja vise ne znam sta da kostisim :( Ne znam vise ni koga da pitam za savet. Hvala vam unapred !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pitanje je prvo kako si osisana i sta koristis prilikom negovanja svoje kose..Mozda ti ne odgovaraju preparati i moj ti je savet da sve promenis..Naravno to ne znaci drasticnu promenu,ali uzmi neki blag deciji sampon,kao i jace pakovanje,predlog za pocetak moze biti Garnijer zuto od avokada ili taj isti balzam..Ono sto je meni omeksalo kosu to su ulja,pre svega ricinusovo i maslinovo ulje..Namazem uljem i teme i duzinu dlake,u pundjicu,pa na spavanje..Ujutru operem kosu i ona bude premekana.. Takodje vrlo cesto pravim maskicu za kosu od meda,maslinovog ulja i zumanceta,to drzim u naglavi sat,dva pre pranja.. O dubinskoj hidrataciji da ne govorim.. Obavezno ako te ne mrzi.. Ishrana takodje da se poboljsa,da bude raznovrsnija..E kad te neke osnovne stvari poboljsas krema ti je najmanji problem..Subrinu sam koristila i bila mi je ocajna..Ja se drzim lana,ali ako kazes da ti ne reaguje probaj onda sa boljim i skupljim kremicama..Morala bi lepo odreagovati na Kremicu iz Bed Head linije ili Catwalk .. To jesu profi kremice i kostaju 150ml oko 2000 dinara,imaju dosta silikona i trebalo bi da ti zaglade dlaku..Meni su bile odlicne i jedna i druga kremica ,ali lan je neprevazidjen.. Uvek kad mi je skupa neka kremica kazem sebi sta bi bilo da svake nedelje idem na feniranje.. I onda mi je lakse.. :) Uglavnom,nemoj stedeti na dobrim preparatima,ali svakako nemoj zanemariti ni prirodne sastojke koji mogu mnogo pomoci..Pozdrav,nadam se da sam malo pomogla i da nisam bila jaaaako dugacka.. :)

      Избриши
    2. Imam stepenove,ne znam da li je to dobro ali me uvek tako sisaju gde god da odem i uvek mi je iste duzine kosa do ramena i ne mrda,jer kako malo poraste krajevi ispucaju i opet ispocetka. Koristila sam i bebi sampon,babylove kosa mi je od njega kao zvaka,koristila sam serical keratin,pa latte i sad placentu,kokosovo ulje sam stavljala kao i ti to maslinovo prespavam pa operem ujutru,garnier masku avokado,balea shea puter,sve sto sam procitala ovde ja sam koristila ali bezuspesno,sad uz placentu koristim sampon diplona oli therapy koji je bez silikona i ne sadrzi paraben. Kad operem kosu i stavim kremu taj dan je super , kako prespavam to vise nema lokni nego rascupana,kao da sam se ocesljala,pa onda ako hocu opet lokne nema sanse da stavim kremu pa da to bude lepo nego moram kosu da pokvasim i onda kremu da bi to bilo uredno,stvarno imam muke,toliko je suva i nece da se definisu lokne ako ne stavim nesto,lan mi je ok dok je kosa mokra kako se osusi izgleda kao slama negde ima lokne negde se razvuklo,ma uzas,ili ja mozda ne umem da ga napravim,ne znam u cemu je problem,kako svima odgovara samo meni ne :/
      Subrina mi odgovara samo jer taj dan kad je stavim definise lokne,al mi toliko unisti kosu da to nije normalno,najlepsa mi je kosa bila kad sam koristila sansilk liniju.

      Избриши
  4. Nazalost meni baby samponi ne peru kosu, doslovce smrdi :/ Koristim palmolive sampone,genera masku za kosu, gel od lana, balea mijeko za kosu i balea ulje. Uopce ne masti kosu,ma koliko kolicinu da stavim, naravno da necu sasuti kasiku ulja na kosu,ali rijetko se moze pretjerati pa da se bas zamasti.
    Od kad sam otkrila ovu stranicu bacila sam pjene za kosu, koje su samo jos vise isusivale. Kosa mi je prirodno suha, vunasta, bee :D Lan ju je preporodio, pivo mi ne odgovara.
    I da, zaboravih umalo, diiiivna siii :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Na ovo gore pitanje ti je odgovorila jedna čitateljka (Anonimna), nisam ja. :))) Uglavnom, ništa pogrešno ti nije rekla, sve što bih ti i ja preporučila (da ne ponavljam sve). :) Palmolive šamponi su horor za kosu, samo da ti kažem, kao i Subrina koja divno miriše, ali još više suši kosu i nema ništa negujuće u njoj, a opet Genera maska je jako masna, ali mislim da uopšte ne prodire u dlaku, već stvara ,,prljav'' i težak omotač oko nje (dakle, ne neguje je uopšte, samo omekša...davno sam je koristila, jedna od najgorih maski koju sam stavljala na kosu :( ). Definicija i stabilnost lokni će doći sama, kada ti se prvo stanje kose poboljša, a to sve zavisi od tvoje upornosti i volje da je neguješ na pravi način. Prvo uradi onaj test poroznosti kose, da bi znala u kakvom stanju ti je kosa i odakle da počneš. Ako ti je visoko porozna, tvojoj kosi fale i proteinska i hidratantna pakovanja (recimo da imas jedno kvalitetno tipa Selective Aminokeratin, a ostala neka ti budu hidrat.). Ako je nisko porozna, onda joj više fale hidratantna nego proteinska (npr. Serical Placenta, Garnier avocado, Davines VM, Gliss zuto...). Postoji puno razloga zbog kojih lokne odbijaju poslušnost i što je kosa generalno suva: način na koji si podšišana i da li ti je kosa nesrećno stanjivana, zatim neadekvatna nega (što je donekle slučaj kod tebe), stres, zdravstveni problemi, ishrana itd. Sto se tice krema za kosu, kao što ti je i sama čitateljka odgovorila, to će ti biti najmanji problem, ako stanje svoje kose dovedeš u red (pravi šampon+ADEKVATNA pakovanja - preparati koji suše kosu, poput pene, gela + da sačekaš kosa malo da ti izraste (ako je loše podšišana ili ne daj Bože stanjivana) ) Balea mleko i ulje su ti ok, ali definitivno mislim da stvarno treba da batališ Palmolive šampone, Genera maske, kao i Subrina gel. Ako misliš da ti šamponi za decu ne operu dobro kosu, čini ti se, jer oni možda manje pene, ali to ne znači da ti ne operu kosu. Možda si imala taj utisak jer je Genera pakovanje užasno masno, pa čak i ovaj litarski ima muku da opere (bar je meni tako bilo). Probaj sa Bekolino šamponom i dva puta šamponiraj. :) Što se tiče konkretno kreme za lokne, po tvom opisu kakav efekat želiš, mislim da bi ti najbolje odgovarala Tigi foxy curl krema (ona malo učvrsti kosu, ali je ok sastava) ili Tigi catwalk curlesque amplifier. Traju obe dugo i neguju kosu. :)

      Избриши
  5. Kosa ti je stvarno predivna! Postavila bih ti pitanje nevezano za ovu temu, ako mozes da odgovoris :)
    Imam lokne oblika otprilike kao tvoje samo sto su malo opustenije, kosa mi je srednje duzine (ne svidja mi se kako mi stoji duga kosa) i ravno mi je osisana, a cula sam da ne treba tako i planiram da se sisam, pa ako mozes neku frizuru da mi preporucis za takvu kosu, ja sam mislila da se osisam u obliku slova V, mislim da je i tebi tako..samo ne bih stepen. Pozdrav��

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti. :))) Ako se budeš šišala u obliku V, moraš napraviti blagi stepen. Moja je nekako više na U, jer sam tako tražila, da mi ne bi preveliki ,,bič'' bio dole i da ne bi izgledala retka. Nakon svakog sušenja, oblik mi je drugačiji, nekad na U, nekad na V, zavisi i šta koristim od preparata za stilizovanje. Je l' ti kosa gušća ili ređa? Ako možeš, pošalji mi sliku kose na kovrdzavakosa@yahoo.com :)

      Избриши
  6. Ja ću se samo diviti :D
    Divno :D
    prelijepa kosa :))

    ОдговориИзбриши
  7. Koristim Still malinu i super je. Bolji efekat dobijem kada je držim duže na kosi, uglavnom 2-3 sata. Kosa bude divna posle. :)
    Htela bih da te pitam za mišljenje o tom Bekolino šamponu...Već neko vreme planiram da ga kupim i dosta bi mi značilo tvoje mišljenje.Trenutno je na akciji u liliju mada i standardna cena nije skupa uopšte

    ОдговориИзбриши
  8. Zdravo, Milice. Prvi put sam na tvom blogu, a ne bih ni sada bila tu da mi kosa od jednom nije postala neposlusna, pa sam malo guglala i naletela na tvoj blog.
    Procesljala sam par stranica i videla da si ulje ranije stavljala pre, a sada nakon pranja. Zasto? Dalje, da li ti lokne izgledaju bolje kada susis kosu fenom (sa difuzerom) ili je pustis da se sama prirodno osusi. I poslednje pitanje, koje ulje i koju kremu preporucujes za nisko poroznu kosu?
    Hvala unapred. Pozdrav! :D

    ОдговориИзбриши
  9. Prelepa ti je kosa! Ja imam pravu, a ceo zivot mastam o loknama, cak sam dva puta stavljala i minival...

    Veceras cu bas da proverim da li imam nisko ili visoko poroznu kosu. Odlicni postovi! :)

    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  10. Zanima me kokosovo ulje..Imam 2 kokosova jedno nes still brijantin CoCo..I neki zuti sa crvenim slovima..Nes pise na negu kose kokosovo ulje i dole sa vitaminom E..Nisu u tegli!
    Zan i mae da li su ista ta ulja kao ona u tegli i da li ova moja ulja pimazu i isto deluju kao ona da li su ista uooste?
    Jer nzm kupil sam ih juce

    ОдговориИзбриши
  11. Odusevljena sam tvojim objavama! Imam predugu ravno osisanu kosu, koja je talasasta. Tacnije imam lokne dok je mokra a kasnije veoma malo,cak mi je i suva. Zanima me kojim proizvodom mogu potpuno da je uvijem? Da li bi pomoglo kada bih je skatila i stepenovala? Kupila sam skoro still kux kremu pa planiram uskoro da je probam. Unapred hvala

    ОдговориИзбриши

Blogger Widgets Blogger Widgets