Početna strana

уторак, 11. новембар 2014.

Krema (gel) za kovrdžavu kosu - DIY (Napravi sama)

Nastavljamo negu i definiciju kovrdža uz pomoć prirodnih preparata! Pre par dana sam vam najavila ovu homemade kremicu tj. gel (gelasto izgleda, ali deluje kao krema, jer ne učvršćuje kosu), pa je red i da vam kažem kako da je ,,smućkate'', a sastojci su svima dostupni i jako povoljni  :) 
Ono o čemu sam vam do sada pisala i što je mnogo vas već probalo, to su recepti za:

Nekima odgovara pivo, nekima lan i to je individualno i zavisi od same kose i vaše istrajnosti da je učinite negovanijom i lepšom, jer kao što sam već ko zna koliko puta ponovila - NIJEDNA KOVRDŽAVA KOSA NIJE ISTA, tako da jedan isti preparat može različito reagovati na svaku od vas.

Šta mi je potrebno od sastojaka? 








- 3 kašike semenki lana (ravne kašike, ne nadvišene)
- 1 šolja (od Doncafe, to je oko 200 ml) vode
- pola kašike ovsenih pahuljica
- 1 kašika belog sleza
- 3 kapi etarskog ulja lavande

* Napomena: Ova mera sastojaka je dovoljna za pravljenje smese koja se može 2 puta iskoristiti. Naravno, opet sve zavisi i od dužine kose i toga da li ćete sutradan ponovo kosu ,,osvežiti'' ovom kremom, pa ćete je imati samo za jedno korišćenje.

Kako napraviti?

U jednu malu posudu za kuvanje sipate lan, ovsene pahuljice, beli slez i vodu i stavite na ringlu da se polako kuva. Dok ne provri, promešajte povremeno. Kad provri, nastavljate da mešate još otprilike minut i skidate sa ringle (dužina kuvanja zavisi i od jačine vašeg el.šporeta, u svakom slučaju ne treba da bude prejako i da se kuva kao u kotlu za Ivicu i Maricu). Bitno je da smesu ne prekuvate, da ne bude baš mnogo žilava (to je važno ne samo zbog lakoće nanošenja, nego ako je mnogo gusta i žilava, odnosno prekuvana, smesa tada ima tendenciju da vam previše ukruti kosu). Poklopite tacnom i ostavite  da odstoji minut, dva da svi sastojci ispuste svoju delotvornu sluz. Nakon toga, procedite kroz najlon čarapu ili cediljku. Ukoliko se niste previše namučili da je iscedite, onda ste je skuvali kako valja. Najbolje je da ovo procedite u neku malu staklenu teglu (staklo je bolje od plastike što se tiče održavanja dugotrajnosti proizvoda). Kada se smesa ohladila, sipajte 3 kapi etarskog ulja lavande i promešajte.


Kako se nanosi?

Isto kao i sam gel od lana. Nanosite na svaki deo kose, skroz od temena, pa do krajeva. Kosu podelite na nekoliko sekcija i nanosite. Meni je najlakše kad rastrljam smesu na dlanove, pa stavim jednu sekciju kose između dlanova i od korena lagano vučem ka krajevima (tako mi onda svaka dlaka bude namazana). Uostalom, sami ćete pronaći koji način je vama najlakši. Višak smese na krajevima, pokupite pamučnom majicom, laganim utapkavanjem. Raščešljate kosu kroz prste i rastresete deo kose kod temena, da se ne slepi. Sušite kosu naopako (po mogućstvu fenom sa difuzerom), stalnim laganim guzvanjem kose. O sušenju kose sa difuzerom, pisala sam OVDE.

Kako se čuva?

Čuva se u frižideru. Zbog prisustva masnih kiselina, koje su sve prirodni sastojci, ali i odsustva veštačkih konzervanasa, smesa je podložna da se pokvari već nakon dva dana, ako stoji van frižidera. U frižideru može da stoji do dve nedelje najviše.

Za koji tip kose je ova krema (gel) najbolja?

Svaka kovrdžava devojka je može probati, inače ne može znati da li će joj odgovarati ili ne. Po mojoj proceni, ova krema najbolje rezultate daje na veoma suvoj kovrdžavoj kosi i tipu kovrdža iz grupe 3A, 3B, 3C, 4A, 4B, 4C. O tipovima i teksturi kose sam pisala OVDE.

Zašto sam stavila kombinaciju baš ovih sastojaka?

Ne znam koliko ste se interesovali za sastave preparata za kovrdžavu kosu, ali mene je to oduvek zanimalo, šta je to što kovrdžama daje sjaj i definiciju? Većina preparata za lokne koji se prodaju na našem tržištu, siromašni su prirodnim sastojcima, koji su prava blagodet za kovrdže. Mnoge kvalitetnije kreme za kovrdže koje se prodaju recimo u Americi, sadrže jojobu, aloe veru, beli slez, lan, pšenicu, grejpfrut...i to ne na natpisu na nalepnici (kao što je slučaj kod nas), već u samom sastavu.
Znate i sami koliko je pivo dobro za lokne, a pivo se pravi od čega? Od ječma i mahom od pšenice. Lan je takođe zdrava semenka, koja je pravi raj za kovrdžavu kosu. Znači da ipak ima nešto u tim semenkama što našoj kosi prija.
Kao mali sigurno ste pili čaj od belog sleza, koji je jako sluzav i verovatno ga zbog toga niste voleli. Ako vam kažem da beli slez pomaže definiciji kovrdža, održava vlažnost, smanjuje mršenje kose, prodire unutar dlake i hidrira je, omekšava kosu i daje joj sjaj, a sa druge strane stimuliše kožu glave podstičući cirkulaciju, što opet povoljno utiče na rast kose - da li je to dovoljno da ga bar vaša kosa zavoli? Beli slez takođe smanjuje frizzy efekat kose, naelektrisanje praćeno antenicama.
Lan i beli slez su žilavi, tj.ljigavi i izgledaju kao gel, oni stvaraju zaštitnu opnu na dlaci - a takvu ulogu u kremama za kosu imaju silikoni.  
Ovsene pahuljice su neizostavne u ishrani svih onih koji se hrane zdravo. Verovatno nikada niste probali da ih kuvate, pa možda ne znate da ovsene pahuljice (kao i lan) ispuštaju belu sluz prilikom kuvanja. Ta bela sluz je više kremasta nego gelasta. Ja sam davno ovu smesu od ovsenih pahuljica koristila trakođe za definiciju kovrdža i odlično to radi, ali ne stvara osećaj glatkoće loknama kakav ja volim, pa sam ga koristila u kombinaciji sa nekim drugim kremama. Ovsene pahuljice sadrže zasićene masne kiseline, što je fenomenalno za suvu kosu. Sadrže vitamine B1, B5, vitamin E, biotin, cink, magnezijum, bakar, mangan i gvožđe. Osim toga, ovsene pahuljice deluju pozitivno i na volumen kose.
Eterično ulje lavande, ne samo što divno miriše već je i odlično u borbi protiv opadanja kose, kao i peruti, lokne čini svežim i hidriranim, a samu smesu čini dugotrajnijom, jer deluje kao prirodni konzervans. Osim toga, miris lavande ima umirujuće dejstvo i na psihu. Kada budete kupovali eterično ulje lavande, molim vas da ga ne uzimate kod Kineza ili u radnjama od ,,Sve po 150 dinara'', jer je nenormalno rasprostranjeno po tim radnjama. Kupujte ga u apoteci ili u proverenim online radnjama koje se bave prodajom prirodnih ulja. Jedno prosečno lavandino ulje košta od nekih 300 din, pa naviše. Ja sam ovo moje kupila u Lilly marketu, odeljak gde je apoteka i bilo je 290 din. Mislim da sam isto videla i u DM-u. Nalaze se u tamnim bočicama od po 10ml, 12 ml. Prilikom kupovine, slobodno naglasite da hoćete da ga koristite za kosu, pošto se lavandino ulje prodaje i za masaže, ali tu je pomešano sa nekim drugim sastojcima.

Kombinacija belog sleza, lana, lavande i ovsa deluje i na živahnost i elastičnost vaših lokni, što je razlog više da bar probate da napravite ovu kremu i da je koristite jedno vreme. Pogodna je i za farbanu kosu i za oštećenu kosu kojoj može doći kao jedna vrsta eliksira, ako se duže koristi.

Evo i moje kose nakon nanošenja ove kremice...






Šta sam koristila za pranje kose:
- šampon ovaj novi Babylove u tubici plavoj (pisaću uskoro o njemu)
- pakovanje Serical Placenta
- ovu moju novu kremu o kojoj sam vam sad pisala
- dodatne kupovne kreme nisam koristila

37 коментара:

  1. Jedva cekam da je isprobam,posto sam ja od onih kovrdzica koje su odusevljene lanom i njegovim efektom.. Evo trcim u zdravu hranu i nestrpljivo cekam kako ce se pokazati nova kremica.. Poljubac,divna si..
    P.S. Ko god me vidi u poslednje vreme prvo sto uradi pohvali mi kovrdze!!! A ja srecna presrecna,posebno jer 100 g lana u mom gradu kosta celih 17 dinara !!!Ostatak u novcaniku ide na druge zenske radosti..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako ti lan generalno odgovara, onda ce ti cela ova kombinacija biti odlicna. Ova kremica je odlicna za osvezavanje lokni, drugi treci dan. :) Ja sam zaista prezadovoljna. Mozda je vremenom malo izmenjam sto se tice odnosa mera i uvedem novi sastojak (recimo aloe vera gel/sok). :D Ali, otom potom, bicete obavesteni. :D

      Избриши
    2. A gde ima da se kupi taj aloe vera gel/sok i ko je proizvodjac? Mislim da sam negde citala da i od nje moze da se napravi domaci gel za kosu, ali bas od biljke, ko uzgaja, ali verovatno moze i neka kombinacija od kupovne :)

      Избриши
    3. Imas u apotekama i Lilly drogerijama sok i gel, ne znam tacno koji je proizvođač (nije mi ovde bočica). Da, da, od sveže biljke može da se napravi gel za kosu. :)))

      Избриши
  2. Bas pratim tvoj blog, kakvi savetu cudo jedno :)
    Kad sam saznala za lan, preporodila se kosa, a plus i ovu kremu cu probati :)
    Radujem se tvojim postovima, toliko dobrih informacija :)

    Veliki pozdav
    Jelena

    ОдговориИзбриши
  3. Divna si, lepa i ti i tvoja kosaaa!!! Bas iscrpno pises i hvala ti na tome, tvoj blog je jedan od mojih top 5 omiljenih blogova koje pratim. Vec veceras cu da napravim ovu kremu, jer imam sve sastojke, samo cu da skoknem lavandu da kupim pa javljam. :D

    ОдговориИзбриши
  4. Jel bi mogla kojim slucajem da napravis i video tutorijale? :D Mnogo je lakse za pracenje tih "step by step" saveta i nema nedoumica ...i kul je :D
    sve najboljee ;)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ideja je odlicna i razmisljala sam o njoj, tako da nije iskljuceno da bi mogao da se pojavi i neki video tutorijal. :) Pozdrav

      Избриши
  5. Da li bi moglo etericno ulje d pomorandze?!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam probala od pomorandze, ali sam mislila da kupim i njega, pa da isprobam. Eterična ulja se moraju razblažiti (jedino lavanda nije striktna po tom pitanju) prilikom nanošenja, tako da mislim da bi 2 kapi u ovoj smesi bile ok da se dodaju (umesto lavande recimo). :)

      Избриши
  6. E, da znas da cu bas da skuvam ovu kremicu, obecava dobre federe!!! :D

    ОдговориИзбриши
  7. Jos jedna carolija iz Milicine kuhinje :) Probat cu, lan je odlican, sigurno ce i ovo biti. Ja u gel od lana stavim par kapi ulja mente, nece smetati? Lavanda mi je bila daleko :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Za mentu ne znam, nisam eksperimentisala sa drugim uljima osim lavande za koju znam sigurno da ne steti kosi i kozi. :)

      Избриши
  8. Moze li se lan kupiti u apoteci ili dm-u? Kod mene nema prodavnica zdrave hrane pa ne znam gdje da ga potrazim. Krema zvuci obecavajuce :-)

    ОдговориИзбриши
  9. Lana ima i u vecim trznim centrima, ne samo u prodavnicama zrdave hrane. Kod mene u Bosni ima u Bingu, u rinfuzi. 1kg kosta oko 2eura

    ОдговориИзбриши
  10. Pozdrav :) Nakon recepta sa lanom, kojim sam, inače, prezadovoljna, danas probah i ovo :) Rezultati su odlični, ne mogu još da procenim ima li razlike između ovo dvoje. Prvo me je malo zabrniuo čudan miris kreme, malo čak neugodan, verovatno od sleza, ali ispari kroz nekoliko minuta... Inače sam koristila etersko ulje pomorandže, to sam imala pri ruci :) Na moju dužinu kose (do ramena), preostalo mi je proizvoda još za dva korištenja. Hvala puno što si ovo podelila sa nama i samo nastavi sa ovakvim savetima, svima su nam dosadili kupovni proizvodi minimalnog učinka.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slozila bih se sa tobom da ne vidim neku veliku razliku u definiciji kovrdza izmedju ove kreme i obicnog lana,ali verovatno je ova kremica boljeg negujuceg dejstva.. Meni je cak malo kosa kruca nego od samog lana,ne znam kako bih objasnila..ne ni kruca,nego nekako ostrija,manje mekana nego sa samim lanom..Verovatno je to od tih ovsenih..Svakako je dobro,mada i sam lan je meni mozda i bolji po vizuelnom efektu..Hvala Milici svakako,svaka nasa kovrdzica je drugacija..

      Избриши
    2. a sam probala sve ovako tacno kao sto je Milica napisala, sa sve lavandinim uljem, nasla sam ga u Liliju isto. Mislim da postoji bitna razlika izmedju lavandinig i pomorandzinog ulja, ne samo po mirisu gorcem koji daje narandza, vec i na dejstvu na kosu (nesto mi je tetka to objasnjavala, ona se razume u ta ulja sta ja znam :D ). Koristila sam prvo samo lan i lepe su lokne bile. Medjutim, sa ovim novim sastojcima jos, lokne su mi definisane duze nego sa samim lanom, verujem da je to i od belog sleza i ovsenih, a plus mi se kosa sija nenormalno i bas izgleda sveze (mislim da je taj sjaj i od lavande). A cenim da jeste zdrava krema, jer su ovi sastojci bas dobri za suvu kosu, a jos sto deluju i na definiciju, to je jos jedan plus. :) pozz i hvala :*

      Избриши
    3. Jako je bitno da se ne prekuva puno, tj. da ne bude gusto, jer hoće malo više da ukruti kosu ako je smesa gušća. :) Lan daje definiciju, ali i ovsene i beli slez, a lavanda dodatno daje sjaj i svežinu. Što se tiče upotrebe drugih etarskih ulja, stvarno nisam eksperimentisala i ne smem baš sa sigurnošću da kažem da bi 100 posto delovalo dobro na kosu. Znam samo za lavandu da je provereno dobra za lokne i da se može nanositi nerazblažena (što nije slučaj sa drugim uljima). :)

      Избриши
  11. Cao, pise ti Dajana. :) Pohvalicu prvo tvoj blog koji je fenomenalan!!! <3 Prelepo i zivopisno pises, sve procitam u jednom dahu. :) Probala sam preksinoc da napravim ovu kremu, malo je reci da sam prezadovoljna krajnjim efektom, sutradan mi je kosa jos lepsa, kad se 100% osusi. Moja kosa je duga i farbana, suvlja, ali kada sam stavila ovu kremu i osusila kosu, bila je tako divna i meka, nije delovala suvo, lokne besprekorno definisane i sto je najbitnije, sutradan mi se kosa nije mrsila. :D Susila sam je fenom na kojem ima difuzer i naravno kao sto si opisala ,,naglavacke'' uz lagano guzvanje. Gledala sam ranije na internetu neku kremu za lokne koja kao glavni sastojak sadrzi lan i beli slez, ali naravno samo se prodaje u Americi :( Ja miris lavande obozavam i uvek koristim lavandino ulje kada hocu da se opustim ili meditiram. :D

    ОдговориИзбриши
  12. Da li ovo deluje ako se ne stavi lavandino ulje?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja jos nisam stigla da kupim lavandu,pa vec neko duze vreme koristim bez nje..Mislim da u ovoj podeli sastojaka lavanda i nema neku bitnu ulogu..A kosa mi je bas kovrdzava i bas tretirana i super je i bez lavande.Pozdrav

      Избриши
    2. Deluje, ali lavanda kosi dodatno daje svežinu i živahan sjaj. :)

      Избриши
  13. Isto, dobro je i bez lavande mada je ruzan miris sleza, pa jedva cekam da dodam lavandu :)

    ОдговориИзбриши
  14. pozdrav da li je neko koristio lan ili ovu kremu ko ima ravnu kosu?Ja bih da isprobam na svojoj ranoj kosi kad je uvijam,koristim spuzvaste viklere one kao crvice.iako nisam prirodno frckava volim lokne i cesto ih koristim,a kosa mi je ostra i poprilicno suha,kao i koza,pozdrav Bojana BL

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovo je moj komentar o upotrebi lana na ravnu kosu. Kopiram ga i ovde. I mene je lan oduševio, iako imam ravnu kosu, a poprilično isušenu od dugogodišnjeg farbanja. Stavim ovu smesu na vlažnu kosu, sačekam malo da se osuši uvijem je tvisterima ili samolepljivim viklerima i nikad lepše, sjajnije i mekše lokne nisam imala. Ovo koristim i kada neću da uvijem kosu, već je prirodno osušim i ostavim da bude ravna (ne moram ni da je feniram), kosa dobija neverovatan sjaj (a nema ukrućivanja), dlaka je glatka. To nisam mogla da postignem ni sa jednim proizvodom do sad. Ovo preporučujem i za kovrdžanje ravne kose i za one koji imaju farbanu i isušenu kosu kao ja, pošto se oseti pod prstima da je smesa masnija i sluzavija i to valjda obloži dlaku i da joj sjaj i mekoću. Odavno me nešto nije ovako prijatno iznenadilo, a pri tom je i jeftino a efikasno. Hvala! :) A probaću uskoro i ovu kombinaciju sastojaka! :)

      Избриши
    2. A da li stavljate sve one kremice, ulja (LOC) posle pranja ili samo lan, tj ovu smesu?!

      Избриши
  15. Анониман9:40 AM, јул 12, 2015

    Hvala za sve savete!!!Obozavam gel od lana fantastican je svima pricam o njemu :-)

    ОдговориИзбриши
  16. Moze li bez ulja lavande? :) p.s.kosa ti je predivna :)

    ОдговориИзбриши
  17. da li ovo moze i na kosu sa minivalom

    ОдговориИзбриши

Blogger Widgets Blogger Widgets