Početna strana

уторак, 1. јул 2014.

Tekstura kose


Svaka kovrdžava kosa je priča za sebe. To ste mogle da primetite ako vam je neka kovrdžava drugarica  preporučila npr.neki šampon ili kremu koji njoj odgovaraju, vi probale i vama uopšte ne odgovara. Dakle, nijedna lokna nije identična i ne odgovara joj isti preparat. Kako biste lakše shvatile kakvu negu vaša kosa traži, korisno bi bilo da znate sledeće stvari:

Korak 1) Koji tip kose imate

1A, 1B,1C je ravna kosa (ali nas konkretno interesuje kovrdžava).
 ________________________________

2A, 2B, 2C je talasasta. (Wavy)
3A, 3B, 3C je kovrdžava. (Curly)
4A, 4B, 4C je izrazito kovrdžava. (Coily)








 ______________________________________________________________________________



____________________________________________________________________________




_____________________________________________________________________________



Korak 2) Poroznost kose

Poroznost se odnosi na to koliko je vaša kosa u stanju da apsorbuje (privuče, upije) vlagu i hranljive sastojke i da ih zadrži. Od spoljašnjeg sloja dlake zavisi koliko će vode i hranljivih sastojaka ući/izaći. Poroznost je genetski uslovljena, ali zavisi puno i od klime, kao i od načina nege kose. Ukoliko znate kolika je poroznost vaše kose, znaćete kako da izaberete prave preparate, a samim tim ćete ređe praviti promašaje prilikom kupovine. Poznavanje stepena poroznosti kose, pomoći će vam da negu prilagodite vašoj kosi.

Postoje dva načina da saznate koliko vam je kosa porozna:


  1. Uzmite par dlaka sa kose (gledajte da dlake budu čiste) i ubacite ih u činiju sa vodom. Ostavite 3, 4  minuta i gledajte šta se dešava. Ako kosa lebdi po vrhu, imate nisku poroznost, ako je negde na sredini, onda je srednje porozna, a ako potone, imate visoku poroznost.



2.  Uzeti jednu dlaku i između kažiprsta i palca povuci na gore, ka skalpu. Isprobati na više dlaka. Ako prsti klize po dlaci bez problema, znači da je kutikula spuštena i poroznost je niska, a ako se osete male grbice, znači da je kutikula odignuta i poroznost je visoka.


L (Low) - Niska poroznost. Ovakva kosa ima čvrstu, glatku i spuštenu kutikulu, ljuspice leže ravno. Uglavnom je vrlo zdrava i sjajna. Zbog spuštenih kutikula, odlično zadržava vlagu, ali isto tako ne dopušta vlazi da lako prodre unutar dlake. Lako se prezasiti, te joj baš ne prijaju previše masni  i teški preparati. Teže prima boju kada se farba, ali je boja postojanija. Odgovaraju joj lagana ulja u prirodnim mućkalicama, dubinski tretmani (kako bi dlaka bolje upila) hidratantnim i kombinovanim pakovanjima, uz povremeno korišćenje jačeg proteinskog pakovanja.

M (Medium) - Srednja (normalna) poroznost. Kutikule dlake nisu ni sasvim odignute ni skroz spuštene. Ovakva kosa je najzahvalnija za negu, pošto kutikule dopuštaju normalnu razmenu vode, hranljivih materija i proteina. Kosa srednje poroznosti se lako oblikuje i zadržava oblik, lako prima i zadržava boju, ali ako se previše tretira, postaje sve poroznija i može da pređe u visoko poroznu. Odgovaraju joj lagana i blago masnija ulja u prirodnim mućkalicama, hidratantna i kombinovana pakovanja, uz povremeno korišćenje jačeg proteinskog pakovanja. Lako održava balans proteina i hidratacije.

H (High) - Vrlo porozna kosa. Može biti prirodno takva (obično se nalazi u 4A, 4B i 4C tipu kose, coily - jako kovrdžava) , ali može postati takva i usled toplotnih, hemijskih i mehaničkih oštećenja. Bez sjaja je, suva, lako se kida i puca. Kutikula je odignuta i sa rupicama. Usled toga propusta previše vlage u dlaku, koja onda bubri i lomi se. Brzo i lako prima svaki preparat, ali ga brzo i gubi. Često je frizzy, lako se mrsi i reaguje na vlažno vreme. Odgovaraju joj i lagana i teža ulja, koja će svojim zaštitnim filmom sprečiti da vlaga i hranljivi sastojci brže ispare. Pogoduju joj bogata hidratantna i kombinovana pakovanja, uz češće korišćenje jačih proteinskih pakovanja, dok se ne uspostavi optimalniji balans proteina i hidratacije.


Korak 3) Gustina (volumen) kose

Vezati kosu (dok je suva) u rep, u normalnom položaju, pokupite kosu u rep i izmerite obim:


I - Tanka kosa, (obim manji od 5 cm)

 

 

II - Normalna kosa (obim između 5 cm i 10 cm)

 

 

III - Gusta kosa (obim veći od 10 cm)





Korak 4) Debljina i otpornost dlake



F (Fine) - Tanke dlake. Dlaka je gotovo prozirna kada se drzi pod svetlom. Opale dlake je ponekad teško videti čak i na površinama boja suprotnih od boje dlake. Dlaku je teško osetiti pod prstima ili osećaj nalikuje onom kao kad se uvrće izuzetno tanak i fin koncic od svile. Dužinu je teže održavati, dlake su vrlo neotporne na oštećenja, hemijska, toplotna i mehanička.


M (Medium) - Dlake koje nisu ni tanke ni debele. Opale dlake su vidljive na površinama suprotne boje. Dlaku je lakse osetiti pod prstima, ali ona nije tvrda i gruba, već mekana, osećaj nalikuje kao kad se uvrće pamučni koncic. Ovakve vlasi su elastične i jače od prethodnog tipa, nije teško održati dužinu, otpornije su na oštecenja, ali je ipak potreban oprez i pojačana nega ako se kosa tretira ili nosi puštena.
 
C (Coarse) - Deblje dlake. Opale dlake je lako uočiti na svim površinama ma koje boje. Kada se uvrće među prstima daje tvrđi osećaj, kao zičica. Ako se uvrće napred i nazad moguće ju je i čuti. Vrlo jake i otporne vlasi, dužina se vrlo lako održava, otporna je na sve tipove oštećenja, premda je pažljivija nega potrebna ako se kosa redovno tretira.



Korak 5) Dužina


Odredjuje se uglavnom po delovima tela do kojih dopire. Što je kosa duža, to je i starija, te se sa dužinom povećava i nega. Kratke kose, do ramena je lako održavati zdravim.



S (Short) - Skroz kratke frizure iznad ušiju, poput piksi, ili jos kraće.

EL (Ear length) - Dužina do ušiju.

JL (Jaw length) - Dužina do brade odnosno vilice.

NL (Neck length) - Dužina do kraja vrata.

SL (Shoulder length) - Dužina do ramena.

APL (Armpit length) - Dužina do pazduha.

BSL (Bra strap length) - Dužina do linije brusa.

WL (Waist length) - Dužina do struka, do one tačke gde je struk najuži.

HL (Hip length) - Dužina do kukova.

TBL (Tailbone length) - Dužina do repne kosti. Kad se sedne, vrhovi kose dodiruju stolicu.

CLASSIC - Tzv. "klasična dužina" je kosa koja dopire do mesta gde se noge spajaju sa zadnjim delom leđa. To je tačno polovina ljudskog tela.

FTL (Fingertip length) - Dužina dokle dopiru srednji prsti na rukama kada su spuštene. Ovo je dužina kose koja se uklapa u tzv. "zlatni presek", smatra se najproporcionalnijom. Obrnuti zlatni presek je kosa do struka.


MTL (Mid-thigh length) - Dužina do polovine butine.

KL (Knee length) - Dužina do kolena.

CL (Calf length) - Dužina do listova.

 AL (Ankle length) - Dužina do članaka.

FL (Floor length) - Dužina do poda, cela visina tela.


Izvor:naturallycurly.com

5 коментара:

  1. Sta mislis da li je moguce ojacati dlaku nekim samponima, maskama? Moja je bas tanka, i tesko odrzava formu lokni sve do sledeceg pranja :(

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako je prirodno takva, možeš samo negu prilagoditi svojoj kosi. Nisam sigurna da preparatima možeš trajno uticati na ojačanje dlake. Moja je recimo jako paučinasta i lepršava, ali je kontrolišem preparatima. Ako ništa na nju ne nanesem, ona leti kao luda i mrsi se. :)

      Избриши
  2. Gde si bila prije nego sto sam odustala od svoje kose? :/ Moja trenutna njega se sastoji od samponiranja, balzama (najjeftinijeg), i Macadamia kreme za kovrdze. Nekada sam joj posvecivala mnogo vreena i para, a sad nista. Nije ostecena, ali nije ni njegovana pa ne izgleda kao nekad.
    U svakom slucaju, samo tako nastavi, evo mene si ubjedila da krenem ponovo da je mazim i pazim. :)

    ОдговориИзбриши
  3. Draga Milic,želim da podjelim sa vama jedan super trik za kosu teksture 2A..JA IMAM KOSU TE TEKSTURE I OBOZAVAM JE,MOJ VAM JE SAJET DA UKOLIKO IMATE TAKVU KOSU,DA SVAKO VECE VEZETE KOSU U PUNDJU ZA LOKNE,SNIMILA JE IVANA TAJ VIDEO SA SAJTA MJTS I OBAVEZNO POGLEDAJTE..KO JE BI PROIZVODE TREBALA DA KORISTIM,HVALA <3

    ОдговориИзбриши

Blogger Widgets Blogger Widgets