Početna strana

уторак, 1. јул 2014.

Osnovni tipovi kose



Često mi šaljete fotografije egzotičnih lokni (koje imaju lepotice sa afričkog i latino-američkog područja) i pitate kako napraviti takve lokne i koje preparate koristiti. To sam se i ja pre mnogo puta pitala i raspitivala po internetu kako i gde nabaviti te proizvode za lokne koje te devojke koriste, misleći da ću time postići identičan stajling kose kao one. Ako ste pratile različite tutorijale na youtube kanalima, primetile ste da je većina tih snimaka napravljeno od strane devojaka crne puti (za koje je karakteristična gusta, kovrdžava kosa). One bukvalno i kad operu kosu, imaju izuzetan volumen, kao da im kosa nije mokra, zatim stavljaju mnoštvo preparata (kao što su kokosovo ulje, Ouidad, Deva Curl i Curly hair Solution proizvodi).
Postoje različiti tipovi kose koji variraju u zavisnosti od geografskog područja, tačnije od kontinenta i mi ne možemo mnogo uticati na prirodu svoje kose. Različiti tipovi kose su genetski određeni, a vezani su za određeno geografsko područje. Tako crnkinje i mulatkinje (potomci iz mešovitih brakova između belaca i Afroamerikanaca ili Afrikanaca, a žive u Latinskoj i Severnoj Americi, kao i u delovima Afrike, a najviše ih ima u SAD) imaju prirodne lokne, bez ikakvih sredstava za definisanje. Devojke sa tih područja su na primer Shakira, Beyonce, Annie Khalid. Kod nas mali broj devojaka ima tako specifične i lepo definisane lokne, a i one koje imaju takve lokne, nažalost, neretko ih peglaju i feniraju.
Devojke koje žive na tropskim predelima neće negovati kosu na isti način kao one koje žive na hladnim predelima. Postoji nekoliko tipova kose čije osobine značajno variraju, a samim tim i zahtevaju drugačiju negu. Zato se i prave različiti kozmetički preparati, u zavisnosti od potreba i prilagođavaju različitim područjima. Zato nemojte onda ni da vas čudi činjenica što je naš region jako siromašan po pitanju preparata za kovrdžavu kosu i što često moramo da zamolimo nekoga ko ide u inostranstvo, da nam kupi zalihe nekog omiljenog proizvoda. Kod nas npr. Pantene proizvodi liniju za ravnu kosu, ponešto za kovrdžavu, dok kod njih postoji čitav asortiman proizvoda samo za lokne – počev od ulja, preko šampona, co-wash regeneratora, maski, krema, gelova raznih jačina…


Elem, da ne zaboravim da vam napišem onda koji su to osnovni tipovi kose:
Razlikuju se po strukturi obojenih pigmenata, teksturi, a bitno su različiti i oblik i debljina vlasi.
1. Pljosnata vlas - najčešce kod afričkog tipa kose
2. Okrugla vlas – najcešce kod orijentalnog tipa
3. Ovalna vlas - karakteristična za indo-evropski tip

I debljina vlasi značajno varira – kreće se od 25 do 140 mikrona (zato je nama kosa ispravljena kad je operemo i može nam stati skoro u jednu šaku, dok su kod afro devojaka, kao što sam već rekla, gustina i volumen na snazi, čak iako je kosa mokra).

,, Što se tiče našeg podneblja, Evropu nastanjuju pripadnici bele rase koji imaju indo-evropski tip kose. Međutim, tokom vremena su se formirala podneblja sa bitno različitim podtipovima kose (vidi kartu):
1. Skandinavija i sever Evrope
2. srednja i zapadna Evropa
3. Mediteran
4. Balkan
5. jugoistok
Na našem podneblju su se ukrstili geni Slovena koji izvorno imaju svetlu kosu, sa Keltima za koje je karakterističan crvenkasti ton kose i Turcima koje odlikuje dominantno prisustvo crnog pigmenta. Ta specifična mešavina je karakteristična za sve bivše republike SFRJ, kao i Moldaviju, Ukrajinu, Rumuniju i Albaniju. Kosa našeg podneblja je pretežno tamna, gusta kosa sa visokim procentom crvenkastog pigmenta, “skrivenog“ u dubljim slojevima vlasi. ’’(Izvor: stevanstill.co.rs)

Нема коментара:

Blogger Widgets Blogger Widgets