Početna strana

четвртак, 24. јул 2014.

Koja je razlika između balzama i pakovanja za kosu?


Verujem da ste se puno puta zapitale koja je zapravo razlika između balzama za kosu i pakovanja. Sigurno nešto znate o tome ali, hajde da utvrdimo ,,gradivo'' i malo proširimo znanja.

Balzam ili regenerator je prilagođen za svakodnevnu negu kose, odnosno, ukoliko svaki dan perete kosu, pa vam je potrebno nešto da nanesete na nju kako bi je lakše raščešljali. Balzam je blag i nije previše koncentrovan (ne sadrži obilje hranljivih i negujućih sastojaka, kao i onih ,,težih'' sastojaka), pa je samim tim prilagođen za svakodnevnu upotrebu. Predviđen je svakodnevnoj nezi kose, čineći kutikul dlake zaglađenim, sjajnim i bez onih dosadnih antenica. Kombinacija sastojaka u balzamu spojena je tako da se ne zadržava preterano dugo u kosi, upravo iz razloga da bi balzam bio što ,,nežniji'' i da bi se već sutradan mogao ponovo koristiti.
Na kosi se obično drže 1-5minuta, tek toliko dok kosu raščešljate. Balzami vam neće preterano negovati kosu, naročito ako je vaša kosa farbana, oštećena peglanjem i feniranjem, blajhana itd. U tu svrhu morate koristiti nešto jače i koncentrovanije, a to je pakovanje (maska).
Na tržištu postoji puno balzama koji su ,,prostijeg'' sastava, ne sadrže silikone, a sadrže malu količinu masnih alkohola (dobri alkoholi), omekšivača, ovlaživača i neku vrstu ulja koja se obično nalazi pred kraj liste sa sastojcima. Takvi balzami su npr. Albus 3 želje, Top balzam, Balea kokos, Still badem.
Naspram njih postoje malo ,,bogatiji'' balzami u čiji sastav ulazi više masnih alkohola, omekšivača, sastojaka koji održavaju vlagu, razna ulja i/ili silikoni koji će dlaku da zaglade. Primer takvog balzama su npr. Garnier avocado i shea butter, Balea smokva,  Balea mango i aloe vera, John Frieda frizz ease, Sunsilk Ouidad, kao i većina Garnier, Gliss i L'oreal balzama koji nekada daju efekat gotovo isti kao neko pakovanje.

Sastojci koji se najčešće nalaze u balzamima su:
Stearalkonium Chloride, Cetearyl alcohol, Amodimethicone, Dimethicone, Cetrimonium Chloride, Dicetyldimonium Chloride, Behentrimonium Methosulfate, Behentrimonium Chloride, Stearamidopropyl Dimethylamine, Dimethicone, Glycerin, Propylene Glycol, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Benzonate, Isopropyl alcohol

Različita formulacija sastojaka, daje različite efekte na kosu.
Sastojci koji se nalaze u jednom balzamu su takvi da ostaju spolja na dlaci, dakle, ne prodiru u unutrašnjost dlake kako bi je mogli nahraniti, već samo naprave zaštitni omotač oko dlake.
Balzami se najčešće prodaju u tubicama ili duguljastim plastičnim ambalažama.


Pakovanje ili maska je koncentrovanije od balzama. Pakovanja nisu predviđena za svakodnevno pranje kose, već svaki npr. treći, četvrti dan kad perete kosu.  U zavisnosti da li je pakovanje proteinsko ili hidratantno, prilagođava se i vreme koliko će se to pakovanje držati na kosi. Detaljno o hidratantnim i proteinskim pakovanjima sam pisala OVDE .
Pakovanja se u proseku drže od  5 minuta do nekih sat vremena. Pakovanje je obično gušće i ,,bogatije'' teksture. Efekat ima kao i balzam, da omekša kosu, da se sastojci zadrže na dlaci i stvore zaštitni film. Međutim, većina pakovanja sadrži sastojke sa niskom molekulskom težinom koji prodiru unutar dlake. Na taj način, hranljivi sastojci dopiru ne samo spolja, već i unutar dlake, dajući kosi maksimalnu negu. Samim tim, dejstvo pakovanja je dugotrajnije nego dejstvo koje ima balzam.
Glavni sastojci koji imaju mogućnost da prodru unutar dlake su: ulja kao što su kokos, avokado, argan, jojoba, zatim pantenol, hidrolizovani proteini pšenice, soje, svile. Pored ovih sastojaka, mogu se naći i aminokiseline, hidrolizovano palmino ulje... koji svi zajedno mogu da prodru u oštećenu kosu, visoko poroznu i hemijski tretiranu kosu. Zbog toga su ovi sastojci često sastavni deo proteinskih pakovanja koja služe za oporavak oštećene kose. Sastojci u pakovanjima prodiru unutra ka spolja, pronalazeći i puneći šupljine i oštećenja u dlaci.
Pakovanja se najčešće prodaju u plastičnim kutijama, a cene variraju u zavisnosti od koncentracije glavnih sastojaka koji ga svrstavaju u hidratantno ili proteinsko.
Na našem tržištu postoji veliki izbor različitih brendova koji pod jednom istom linijom imaju i balzam i pakovanje, neka su skuplja neka povoljnija (kao što rekoh, u zavisnosti od kombinacije i delotvornosti sastojaka). Tako npr. L'oreal ima repair balzam i pakovanje, Gliss takođe, Still...


Kovrdžava kosa je po prirodi suva i zahteva veću hidrataciju koju joj ne mogu pružiti obični balzami. Zato je izuzetno važno da za svako pranje (podrazumevam da perete kosu u proseku na svaka  3 dana do 7), koristite pakovanja, naročito ako često peglate, fenirate, ispravljate kosu ili vam je kosa na neki drugi način oštećena. Ukoliko koristite šampone koji sadrže puno sulfata, a uz to koristite samo balzam (ili u gorem slučaju ne koristite ništa), vaša kosa neće dobiti neophodnu negu, sjaj i zdrav izgled, već naprotiv, delovaće naelektrisano, suvo, frizzy i bez ikakve definicije. 

Moja preporuka vam je:

1) Ako morate da perete kosu svaki dan, koristite blag šampon bez jakih sulfata i silikona + balzam koji sadrži neke voćkice ili ulje  (samo obratite pažnju da balzam ne sadrži loše tj. isušujuće alkohole).

2) Ako kosu perete standardno, na svakih 4-7 dana, koristite blag šampon bez jakih sulfata i silikona + pakovanje (proteinsko ili hidratantno, u zavisnosti od potrebe) ili ako ste navikli da kosu perete šamponima sa malo jačim sulfatima + obavezno  koristite neko jače, hranljivije pakovanje za kosu, po mogućstvu i dubinsku hidrataciju.



8 коментара:

  1. Анониман3:40 PM, јул 24, 2014

    Nemam kovrdzavu kosu,al imam tetiranu(farbanu) i koristim balzame samo jer sam primetila da maske i balzami drogeriskog ranga imaju isti efekat,cak su neki balzami jeftiniji bolji od maski koje su skuplje duplo ili trodupolo od balzama,da nepricam o profi maskama koje imaju sve silikone u sastavu pre svih onih hranljivih sastojaka koje navode u sastavu.Ne verujem tim profi maskama jer nisam primetila da rade neka cuda sem sto zamaskiraju dlaku(kosu)kao i neki prosecan balzam ili maska sa istim tim silikonom u sastavu :) Jedina prednost je sto su profi koncentrovaniji i manje se stave(sporo se trose),a drogerijeske mozes sakom stavljati na kosu(brzo se trose) :) Jel citajuci sve blogove vezano za kosu,ja sam svoju unistila,dok nisam procitala tvoj blog i skontala da razmisljamo dosta slicno.I lepo je sto si rekla manje je vise,sto i mislim da jeste tacno.Jer saveti nazovi blogerica koje su kao svoju kosu oporavile za 6 meseci su bajke,sve proizvode koje navedu su razliciti i trpanje svega i svacega,pa nakon svega toga i najgori krs od kose bi bio kao sa reklame,zanima me kakve su te kose nakon pranja obicnim samponom i stavljanje najjeftinijeg balzama,sumnjam da izgledaju kao nakon svih onih preparata.A dimethicone u svakom profi pakovanju ili maski kako god ima u sastavu,a taj silikon zahteva sls sampon,jer nagomilavanjem dlaka se oblaze i pocinje da truli,nedopusta da hranljive materije dodju fo same dlake,zato ona postaje suva i bezivotna.Eto malo edukacije o silikonima.Jeste da sa silikonima lepse dlaka izgleda,al mislim da moze da izgleda lepse kad je prirodno negovana bez zamaskiranja.
    Izvini na poduzem pisanju,al jednostavno morala sam izneti svoj stav o balzamima i maskama,pa sam sve obuhvatila teme :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kao sto sam vec pisala, tacno je da postoji puno balzama koji su nekad po ucinku i dejstvu bolji nego neko pakovanje. A za dimethicone kao i za ostale silikone, nisam protivnik da se nalaze u kremama, ali nikako u samponima (u pakovanjima mogu da se nadju, i treba koristiti nekad pakovanje sa silikonima, a nekad bez, bas zato da bi se videlo pravo stanje kose). Hvala ti na opsirnom komentaru :) A to da se jako ostecena kosa moze za kratko vreme ,,srediti'', to se slazem da ne moze. :)

      Избриши
  2. Анониман1:28 AM, јул 25, 2014

    Imam kovrdžavu kosu i ovo je najbolje pakovanje koje sam davno koristila, ali mu se sigurno vraćam :) http://us.davines.com/love-curl-enhancing-conditioner-/d/1044C429

    ОдговориИзбриши
  3. Imam pitanje jedno,nije na ovu temu al delimicno i jeste :) Posto nemam kovrzavu kosu,al je neka cudna,naprimer kad koristim Serical Latte masku ona se zdrveni sva,bude kruta,ostra na dodir,metlasta i tesko se ceslja,dobije tezinu,a ne drzim ga ni 5 minuta kad drzim duze onda je jos gore,ne znam jel to samo kod mene slucaj ili ima jos takvih,jel to znak da mi vise prija hidrtacija nego protein,a da i pritom da dodam da imam tretiranu kosu(farbanu).

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To znaci da si previse drzala pakovanje na kosi (ne treba duze od 3,4 min). U yavisnosti od stepena ostecenja, nekome je Latte jako i brzo zdrveni kosu (ako nije previse ostecena ili ako je zdrava), a nekome ima jako slab efekat (najcesce na ostecenoj kojoj je ovo pakovanje slabo koncentrovano). Fokusiraj se malo vise na hidratantna, jer su ona svakom tipu kose potrebna, a proteinska jednom ili dva puta mesecno :)

      Избриши
  4. Pozdrav :)
    Prije mjesec dana sam stavila minival, i čini mi se da se pomalo ravna i to me zabrinjava jer bi trebao trajati dok ga ne ošišam. Ne farbam kosu, koristim alverde proizvode za kosu: šampon i balzam za osjetljivu kosu te preparat od hibiskusa za obnavljanje naizmjenično s maskom od avokada za oštećenu kosu, jer sam ipak stavljala kiselinu na nju. Zabrinuta sam nije li ravnanje zato što u istom pranju stavljam i balzam i preparat/masku i to na cijelu kosu i tjeme? Još da kažem da imam perut, masno tjeme i suhu kosu te puno frizija na vrhovima kose. Jedno vrijeme sam čak koristila i pivo, ali prekratko da bih znala pomaže li mi ili ne. Žao mi je što nema više članaka na internetu o minivalu pa da znam kako se ponašati s takvom kosom, jer ona ipak nije prirodno kovrčava nego ravna, gusta i teška.
    Nadam se da nisam otišla van teme i da ćeš mi moći pomoći, da znam što da radim, ne bih voljela izgubiti svoje kovrče, a ne mogu u skorije vrijeme opet staviti minival... :(

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kada nanosiš pakovanje i/ili regenerator, nanosi ga samo na kosu NIKAKO, NIKAKO i NIKAKO na teme. Mnoga pakovanja i regeneratori u sebi sadrže supstance koje zatvaraju pore na glavi, što onemogućava da kosa slobodno ,,diše'' i to dovodi do nastanka masne peruti, a samim tim kosa ti postaje teža i ispravlja se u pojedinim delovima. Mogla bi da probaš lan, pošto ne znam koliko bi kiselost piva odgovarala u kombinaciji sa kiselinama iz minivala...Šampon svakako koristi koji ne sadrži silikone (sve gde u sastavu piše -one, -xane...bacaj).

      Избриши

Blogger Widgets Blogger Widgets