Početna strana

недеља, 28. децембар 2014.

Nisko porozna kosa i njena nega

Pošto ne znaju svi na šta se odnosi poroznost kose, na šta ona utiče i kako se određuje, napraviću mali osvrt na jedan post koji sam pisala ranije.


Dakle, kao što možete videti sa slike i pročitati iz teksta, vaša kosa je nisko (low) porozna, ukoliko se dlake zadržavaju na vrhu čaše ili ako vam prsti klize po dlaci bez osećaja hrapavosti.

Nisko porozna dlaka će da lebdi na vodi, jer nije u stanju da apsorbuje vodu.


Poroznost kose se može vremenom promeniti, ukoliko dođe do naglih promena stanja organizma (što se opet odražava i na (ne)kvalitet kose), usled jakih hemijskih tretmana, hlora, dugotrajnih eksperimentisanja sa farbama, peglama, presama za kosu, nekvalitetnim preparatima itd. 



Poroznost je stanje kose (dakle, može da se promeni) i vezano je kako za kovrdžavu, tako i za ravnu kosu i zastupljena je među svim teksturama kose. Ja su spomenuti neke glavne stvari, uz fokusiranje na način nege kod kovrdžave kose. Ukoliko ste utvrdili da imate nisku poroznost, nastavite sa čitanjem sledećeg teksta koji se odnosi na negu ovakve kose.

                                                                        NEGA


Zamislite crep na krovu kuće i kišu kako pada po njemu. Jeste li? 


Kada kiša pada po krovu, voda se jednostavno sliva niz crep i ne propušta vodu da uđe u kuću. E, pa to je isti slučaj i sa kosom koja je nisko porozna i ima svoje spuštene kutikule koje ne dozvoljavaju da recimo ulje ili pakovanje prodre unutar dlake.
I takva dlaka izgleda ovako...

  
 Ovakva kosa je uglavnom vrlo zdrava i sjajna.

fotografije preuzete sa interneta


Zbog spuštenih kutikula, dlaka odlično zadržava vlagu, ali sa druge strane ne upija lako vlagu, što otežava primenu i dejstvo preparata koji nanosite.  Zato se devojke, koje imaju takvu kosu često žale da im recimo maslinovo ili ricinusovo ulje suši kosu  ili neko pakovanje (najčešće proteinsko) nema nikakvo dejstvo na njihovu kosu.
To se dešava jer kutikule nisu dovoljno otvorene da bi primile određeni preparat i često se dešava da ga dlaka ne upije u potpunosti (ili ne upije uopšte), već ostane na spoljašnjem delu dlake, stvarajući neugodan slamast izgled kose i suv osećaj na dodir. To nam dođe kao mač sa dve oštrice: dobro je to što kosa ne ispušta određenu vlagu koja naše lokne definiše i održava hidratantnost, ali sa druge strane imamo problem prilikom nanošenja određenog preparata (pakovanja, ulja…), baš iz razloga što ga nisko porozna kosa teško upija.

Kako onda postići balans?

Jedna od najkorisnijih metoda je pranje kose toplijom (znači topla, ne vrela!) vodom, što podstiče otvaranje kutikula. Za ovakav tip kose nisu pogodni šamponi koji imaju previše ulja u sastavu, naravno kao ni silikone, jer bi ,,opteretili" i umastili kosu. Idealni su blagi šamponi (sa blažim sulfatima) za redovno pranje i do 3 puta mesečno malo jači šampon, kako bi otklonio eventualno nagomilavanje raznih preparata koje koristimo za stilizovanje.


Ukoliko imate nisko poroznu kosu, izbegavajte da često koristite proteinska pakovanja, jer ona nisu potrebna vašoj kosi u velikoj količini. Ovakva kosa nema mnogo ,,rupa’’ koje treba popuniti (a to najbolje radi protein recimo keratin, dok su npr. hydrolyzed rice, silk i wheat protein malo ,,lakši’’ i neće vam toliko udrveniti kosu). Optimalno bi bilo da proteinska pakovanja koristite do dva puta mesečno (po potrebi, ako osetite da je kosa postala krhka zbog vetra, hladnoće, toplote…). Fokusirajte se više na hidratantna pakovanja kojima ćete raditi dubinsku hidrataciju. Dobar način da najbolje iskoristite hidratantno pakovanje je da ga držite što duže na kosi praktikujući postupak dubinske hidratacije. Dubinska hidratacija je neophodna za kosu koja je nisko porozna, jer ćete samo na taj način najbolje iskoristiti pakovanje i sprečiti da ono ostane beskorisno na dlaci.



* Ukoliko u danima između pranja, osetite potrebu da kosu osvežite, učinite to tako što ćete u jednu flašicu sa pumpicom sipati destilovanu vodu, malo vaše omiljene kreme za kosu (kada osvežavam kosu, koristim kremu bez silikona, jer tada malo poprskam i teme), promućkati i naprskati na kosu uz lagano guzvanje. A možete sipati i destilovanu vodu + aloe vera sok + dve kapljice eteričnog ulja lavande. 
Na ovakav način ćete kosu najbolje osvežiti i ,,oživeti’’ preparat i mnogo je bolje da je malo pokvasite nego da na suvu kosu dodajete ponovo sloj kreme, koju kosa neće upiti, već će tako ostati na površini dlake čineći je suvljom. 
Zašto je bitno da malo ovlažite kosu? Većina krema i mleka za kosu sadrže humektanse poput glicerina, koji imaju ulogu da privuku vlagu u kosu i da je na taj način malo osveže. Dejstvo glicerina ima svoju dobru i lošu stranu: kada vazduh sadrži umerenu količinu vlažnosti (što je za lokne idealno), glicerin će da je privuče unutar dlake dajući joj živahnost i definisanost, ali ako je vazduh suv, glicerin će da vlagu crpi iz vaše kose i tako je  ostaviti slamastom i frizzy. Tako da uvek postoje neke cake prilikom primene nekog preparata, koje utiču na stilizovanje kose.

Nisko porozna kosa ima veću toleranciju na jako vlažno vreme (u poređenju sa umereno poroznom i visoko poroznom), pa ako izađete napolje i malo pokisnete, neće vam se baš odmah antenice (frizzies) pojaviti i kosa ,,buknuti''.


12 коментара:

  1. Detaljan i odličan post. Naučila sam nešto novo. Hvala! :)

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala puno što pišeš blog, opet sam naučila nešto novo :D

    ОдговориИзбриши
  3. Divan post! Hoće li biti nečeg i za nas sa visoko poroznom kosom koja jede sve preparate i završi čupava? :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvalaaaa! :))) Biće naravno, tekst o visoko poroznoj kosi je u pripremi, biće za par dana. :)))

      Избриши
  4. Draga Milice, ne moram ti ponovno govoriti koliko obožavam i tebe i tvoj blog <3 Moram ti opisati svoju kosu ne bi li mi možda dala kakav savjet... Imam 3b tip kovrča, koje su zaista divne dan kada operem kosu, već sutra ih moram vlažiti vodom da se vrate u prijašnje stanje, jer mi u suprotnom gornji sloj kose izgleda slamasto. Naime, gornji/površinski sloj kose mi je visoko porozan, dok je unutarnji/donji sloj kose nisko porozan, što se odmah da primjetiti i na prvi pogled na moju kosu. Gornji sloj je puno suši s nepravilnijim loknama, dok je donji sloj uvijek gladak, mekan sa prekrasnim sitnim gustim kovrčama koje se toliko uvijaju da mi taj donji dio kose uvijek izgleda kraći od gornjeg dijela kose. Praktički, kao da imam dvije vrste kose... ludujem s tim... I moram još napomenuti kako ne maltretiram kosu s nepotrebnim preparatima, kao ni sa fenom. Sušim je uvijek prirodno, koristim hranjivu i proteinsku masku naizmjence, te ulje od argana nakon pranja i to je to. Nastojim i redovito podšišavati vrhove. Poznaš li nekog sa sličnim problemom ili sam jedina čudnokosa :D ako imaš nekakav savjet dobro će mi doći :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Izvinjavam se što moj odgovor kasni. :(
      Ako sam dobro stvorila sliku o tvojoj kosi...Taj gornji i površinski deo kose (kao i krajevi kose) je najviše izložen spoljašnjim uticajima (toploti, hladnoći, trenju prilikom spavanja ili nošenja kape, a moguće je da se i frizer malo ,,zaigrao'' pa stanjivao taj površinski sloj...) i obično bude suvlji i osetljiviji od ostatka kose, jer je baš ,,na udaru''. Nakon pranja se lokne lepo definišu i ne budu toliko suve (jer su još uvek sveže i hidrirane), a sutradan je već druga stvar. Tokom pranja, možeš kosu da podeliš u dve sekcije: na taj suvlji deo stavi neko kombinovano pakovanje (jer je vrlo moguće da tvojoj kosi fale i proteini, ali i dobra hidratacija!), a na drugi deo koji ti je ok, nanesi hidratantno pakovanje. Ono što je najbitnije, naročito za taj deo koji ti je izrazito suv i nedefinisan, to je da se živahnost i svežina zadrže, zato ti predlažem da probaš L.O.C metod i da taj sloj kose definišeš uz pomoć finger twirling metode (o oba sam pisala na blogu).
      Kaži mi koje tačno šampone/pakovanja/kreme koristiš?
      :)

      Избриши
  5. Znas li koliko je pouzdan ovaj test poroznosti? Ocekivala sam da mi je kosa visokoporozna jer mi je uzasna cim je vlaga napolju, ali je ona skroz na povrsini vode, ni malo da potone? :)

    ОдговориИзбриши
  6. I mene zanima pouzdanost toga testa jer takodjer vlasi ostaju na povrsini, a ocekivala sam poroznost buduci da mi je kosa plava, naravno boja dobivena blajhom.
    Unaprijed hvala! :D

    ОдговориИзбриши
  7. Ustanovila sam da je moja kosa niskoporozna. Sad da li je to dobro ili ne? Kovrdžava mi je kosa. Kada primijetim da mi je kosa suha i da ne može upiti ulje (što se najčešće zimi dešava), zamotam je u peškir pola sata. Za mene je to do sada funkcionisalo.

    ОдговориИзбриши
  8. Testirala sam kosu i nisko je porozna, ali uopste ne odgovara opisu u ovom tekstu :/ Previse je suva, pufnasta, naelektrisana (kad je vlazno vreme da ne pricam na sta lici), kod prednjih pramenova dlake nisu slozene, spustene, vec previse odvojene jedna od druge,kosa nema tezinu, vec je nekako lagana sva. Za proteinska pakovanja je tacno, nista mi ne rade, a od hidratantnih jos nisam nasla nista dovoljno jako da skroz obuzda moju kosu (najpribliznije onome sto zelim postignem Lakme deep care tretmanom, ali i dalje nije to to). Pocela sam da koristim kokosovo, pa se nadam dobrim rezultatima.

    ОдговориИзбриши

Blogger Widgets Blogger Widgets