Početna strana

понедељак, 13. октобар 2014.

Da li ulja suše kosu?



Ulja predstavljaju neizostavan deo nege svakog tipa kose. Zbog svojih blagotvornih osobina, ulja su u manjoj ili većoj količini zastupljena u preparatima za negu kose. U preparate za kosu, pažljivom analizom, stavlja se određeni udeo ulja i samim tim sadržaj tog preparata postaje bogatiji i hranljiviji za kosu. I pored toga, devojke uvek dobiju želju da svoju kosu dodatno obogate čistim uljima (bez ostale hemije) koja će nanositi na suvu kosu, par sati pre pranja, kako bi kosa što bolje upila. Kada vide da je efekat odličan, često znaju i da preteraju sa upotrebom tih ulja, tako da se taj dobar efekat, ustvari pretvara u loš.  Nedavno sam pisala jedan uopšten tekst o uljima, koji možete pročitati OVDE, ali sam vam i obećala da ću se detaljnije pozabaviti nekim pitanjima. Pored silne hemije koja nas okružuje, primena prirodnih ulja je postala sve više popularna u kozmetici, pa bi bilo korisno znati nešto detaljnije o njihovom učinku. 
Da li su ulja dobra za kosu? Kako i u kojoj meri ih koristiti kako bismo izvukli najbolje iz njih? 
O ovim i još nekim pitanjima, razgovarala sam sa Lejlom Ljubenković, glavnom aromaterapeutkinjom iz udruženja Aroma Tea, centra za edukaciju u polju aromaterapije, eteričnih i baznih ulja, kao  i hidrolata. Aroma Tea postoji dugi niz godina i pruža različite seminare i obuke, ali i uspešno posluje nudeći svojim potrošačima najbolje iz prirode – ulja sa visokom vrednošću čija je delotvornost i bezbednost ispitana hemijskim analizama. Sa njihovim radom se možete detaljnije upoznati tako što ćete posetiti njihov sajt aromaterapija.co.rs.


Sa Lejlom  sam  najviše pričala  o primeni ulja u nezi kose, jer je to tema koja bi najviše zanimala čitaoce mog bloga.

Da li je poželjno često koristiti ulja? Koja ulja su najbolja za kovrdžavu kosu, možda jojobino ili kokosovo jer imitiraju sebum?


Iste proizvode (kako za kožu, tako i za kosu) nije poželjno koristiti stalno, zbog mogućeg prezasićenja, isto važi i za bazna ulja. Za kovrdžavu kosu, koja je po prirodi suva (ovo se odnosi na dužinu kose, vlasište se posebno procenjuje) mogu da se koriste sledeća ulja: maslinovo, kokosovo, makadamija, argan (jojobu, pošto je poluvosak, uvek treba kombinovati sa nekim od ulja do 20 %), takođe mogu se dodavati i ulja pšeničnih klica i ricinus.



Da li ulja nakon izvesnog vremena suše kosu i zašto se to dešava? Visoko porozna dlaka (jako oštećena) upija više, dok je manje poroznoj (zdravoj dlaci) potrebna manja količina ulja.  Postoji li neka granica do koje vlas upija ulje, a kad se prezasiti, onda to ulje samo ,,čuči'' na dlaci i sprešava ulazak vlage, što samim tim dovodi do suvoće kose? Svojstvo ulja je da su hidrofobna i da ,,isteravaju'' vodu, baš kao kad masnu ruku pokvasimo vodom, voda samo sklizne, nije li to slučaj i sa dlakom?



U zavisnosti od toga u kakvom je stanju kosa (zdrava, poluoštećena, jako oštećena), tako i preparat, u ovom slučaju ulje, deluje na nju. Ukoliko je dlaka zdrava, ona je potpuno zaglađena, tj. zatvorena i prima u sebe samo koliko joj je potrebno, a ostatak ostaje na površini, dok oštećena dlaka, koja je (zbog uticaja oštećenja) otvorena, prima mnogo više preparata u sebe, ali vremenom se i ona prepuni i počinje da se suši, jer ne može više da primi dodatne hranljive sastojke. Vlas postaje deblja, ali kad se prepuni počinje da utiče na volumen kose. Kovrdžava kosa, iako nije tretirana, po svojoj prirodi ima porozniju dlaku, tako da je treba tretirati kao oštećenu. Što se tiče upotrebe baznih ulja, kako na skalpu, tako i na dužinu, generalna preporuka je jednom nedeljno ili idealno dva puta mesečno.


Kako prepoznati pravo maslinovo ulje?

Što se tiče maslinovog ulja, najboljeg je kvaliteta ono koje je dobijeno prvim ceđenjem maslina na temperaturi do maksimalnih 30 C. Pored toga što ćete ga prepoznati po nazivu extra virgin, na deklaraciji mora da bude naveden procenat slobodnih masnih kiselina, izražen kao oleinska kiselina. Kvalitet zavisi i od samog proizvođača. Devičansko ulje se takođe dobija ceđenjem bez hemijske prerade, ali ima veći ostatak slobodnih masnih kiselina, izražen kao oleinska kiselina.


Eterično lavandino ulje je takođe dobro za kosu, kako se ono primenjuje i nanosi, treba li da se razblaži sa nekim baznim?


Eterična ulja koja mogu da se koriste za negu suve kose su: lavanda, geranijum, seme šargarepe, sandal. Pošto su prava eterična ulja vrlo koncentrovana, preporuka je da se koriste razblažena u nekom baznom ulju. Lavanda je sigurno eterično ulje i moze da se koristi nerazblaženo, ali neki određen vremenski period. Naravno, vrlo je važno da su bazna ulja hladno ceđena i od proverenih proizvođača, a za eterična ulja je vrlo važna hemijska analiza.

Ovom prilikom, Lejli se zahvaljujem na saradnji i odgovorima na pitanja, a svojim dragim kovrdžavim čitaocima savetujem da pre nego što započnu ,,uljanu terapiju'' za kosu, prvo uvide da li je i u kojoj meri njihovoj kosi to potrebno. :)

4 коментара:

  1. Bilo bi divno da se maslinovo ulje moze prepoznati po oznaci extra vergine posto je najvise falsifikovano od svih ulja. Moze se prepoznati jedino analizom sterola karakteristicnih za svaku vrstu ulja. I ... da, ulja suse kosu, kao i kozu, ako se nanose na suvu kosu, kozu. Pogledajte sta o delovanju ulja kazu strucnjaci dr Hauschka.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slazem se da je maslinovo ulje najvise ,,falsifikovano'' od svih ulja i da je proces utvrdjivanja da li je ulje devicansko ili ne, malo slozeniji. Postoje razne ,,kucne'' metode za to, ali nisam sigurna koliko su proverene. Sto se tice primene, mislim da je najdelotvornije ulja utrljavati na mokru/vlaznu kozu, a kada je u pitanju kosa, svakako treba obratiti paznju kakva ulja koristimo (kakvog kvaliteta) i u kojoj meri ih primenjujemo, odnosno da li nasa kosa ima potrebe za njima. :)

      Избриши
  2. Sta je sa kokosovim mlijekom? Da li je ono dobro za kosu? Vidjela sam da ima da se kupi u dm-u. Inace blog ti je divan :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kao i kokosovo ulje, ukoliko je mleko cisto, bez previse sporednih dodataka, onda je odlicno. Kokosovo ulje je jedno od retkih ulja koje bas prodire u dlaku i ne cini je suvom. Kokosovo ulje i mleko najvise koriste kovrdzave devojke sa tropskih predela. One inace uz svaku DIY masku za kosu, koriste ili ulje ili mleko kokosa, koje je odlicno za hidrataciju kovrdzave kose. Hvala na pohvalama, pozdrav!!! :)))

      Избриши

Blogger Widgets Blogger Widgets