Početna strana

субота, 13. септембар 2014.

Glas čitalaca bloga - Petar za vas



Drage moje kovrdžave dame, ukoliko ste mislile da samo devojke posvećuju pažnju nezi kose, onda će vas sledeći tekst razuveriti. Moram da priznam da nisam baš neki pristalica duge kose na muškarcima, ali ako je ona uredna, lepo podšišana, zdrava i što je najvažnije, ako on tu dugu kosu zna da iznese na pravi način, onda je to već druga priča. Petar mi je poslao fotografiju svoje kovrdžave kose, koja je jako lepa i zdrava, pa sam zato izrazila želju da napravim jedan intervju sa njim, na koji se on vrlo rado odazvao.





Da li si kao dečak imao kovrdžavu kosu ili je ona tek kasnije krenula da dobija svoju definiciju?

Kao dječak sam imao kratku kosu. Uvijek bi me majka šišala ’’na keca’’. Ali pretpostavljam da bi bila kovrdžava, jer su mi u porodici svi kovrdžavi, tako da bih sigurno bio mali frćkavi. :-D


U kom periodu si odlučio da gajiš dugu kosu i da li ti kosa brzo raste?

 
Ideju da pustim kosu sam dobio negde u 6. razredu osnovne škole. Tad su bile moderne one frizurice kod dječkića sa šiškama na stranu. I ja ponesen željom da imam sličnu frizuru, odlučim da pustim kosu. Ali poslije određenog vremena sam bio razočaran jer je počela da se uvija i zavrće na stranu, naravno nije bila ni slična kao kod one na koju sam ciljao. Ali vremenom sam shvatio da mi je to bila i prednost. ;-) Što se tiče rasta, iskreno, ja baš i ne primjetim da raste brzo. Vjerovatno je to kod svakoga tako. A i kako je u loknama, pa se čini kao vječnost dok se vidi da je imalo porasla. Ipak je već 8 godina kako raste, sa redovnim skraćivanjem vrhova, ali niko ne bi rekao da je toliko duga dok se ne uzme pramen pa istegne. Tada dosegne dužinu do pola leđa. ;-)


Kako izgleda tvoj ,,ritual’’ pranja kose?

Hmm, pa čini se kao neki dugotrajan proces, ali zapravo je vrlo jednostavno. Prvo je suvu raščešljam četkom, da malo ’’dredovi’’ popuste,  pa onda ide standard šampon, regenerator, široki češalj i malo prsti da se fino sve smjesti kako treba. :-D Za mene je bitno da se kosa češlja prije bar na svaka 2-3 pranja. Jer se inače strašno zapetlja i izgleda neuredno. Od šampona i regeneratora koristim Balea proizvode. Kvalitet je ok, a i cijene su pristojne. I ima još važnija stavka, ne testiraju proizvode na životinjama, što je jako bitno, zapravo odlučujuće.



A kako izgleda postupak stilizovanja kovrdža?

Kao što pomenuh ranije, dok je  regenerator još na kosi ide češljanje sa češljem širokih zubaca. On napravi kosu u pramenove i na vama je samo da ih fino iscijedite i stavite ono što inače stavljate. Ja stavljam pivo i na vrhove samo malo Baleine kreme ili ponekad neki vosak. Ne brinite se  djevojke, još mi se niko nije požalio da smrdim kao pivska bačva, tako da slobodno potopite kosu u ’’zlaćanu vodu’’. :-D Pivom natapam čitave pramenove, ali samo do nekih 5-10 cm od korijena. Nijedan preparat osim šampona mi ne dotiče korijen, jer inače naprave kosu slijepljenom i spuštenom. Pogotovo regenerator. Kada nanesete pivo i malo kreme ili voska na vrhove, iscijedite rukama višak tečnosti i umotate kosu u peškir. Tu se malo ocijedi i slijedi sušenje sa kosom prema dolje, potrebno je da visi da se malo razbaruši pri korijenu. Trudim se da je sušim bez fena, ali ponekad stvarno nemam vremena da toliko čekam. Onda se poslužim najnižom temperaturom iz fena.   


Koliko često pereš kosu i da li su ti lokne definisane sve do narednog pranja?

Kosu perem dva puta sedmično. Meni je to sasvim dovoljno. Iskreno, mogla bi mnogo duže da se kamuflira, ali ne volim to da radim. Smatram da ako je već puštam, mora biti uredna i čista. Ako nije oblikovana, uvijek se može fino svezati i da ne upada u oči. Inače je rijetko sad puštam jer je ljeto. Više je zimi puštam, jer joj godi vlažno vrijeme, a i meni je toplije. ;-) Definisanost se drži možda dva dana, za moju viziju kako bi trebala da izgleda. Većina ljudi bi je i poslije 3, 4 dana pohvalila, ali ja znam da to nije to, i vrijeme je da ide u punđu. :-D Većinom je svezana i zbog obaveza koje svakodnevno obavljam. Znate da je kod nas na Balkanu muškarac sa dugom kosom uglavnom okarakterisan kao nezreo i neozbiljan, tako da ne volim da sebe dovodim u neprijatne situacije da se objašnjavam sa nadžak babama za šalterima ili na nekim pozicijama, pogotovo na fakultetu. ;-)




Prilikom kupovine preparata za kosu, da li obratiš pažnju da li je taj preparat namenjen recimo suvoj kosi (pošto je kovrdžava po prirodi suva) ili pokušavaš da protumačiš sastojke?

Svoju kosu ne bih mogao nazvati suvom. Nemam problema sa tim, tako da previše i ne biram sastojke po tome. Ipak mi je bitno da je cruelty free, i da nema 1000 sastojaka. Što manje hemije na tijelo, pa i na glavu, to bolje. Nekada davno sam stavljao i masku od limuna i maslinovog ulja. Nije loša za mekoću, ali malo sam bio skeptičan oko limunske kiseline i njenog dejstva na dlaku,  pa sam prestao.

Je l’ ti palo nekad na pamet da ispraviš kosu?

Često me zezaju oko toga, nagovaraju, ali odolijevam da pržim kosu zarad neprirodnog izgleda. Ne znam koliko sam puta već sretao djevojke koje su svoju prirodnu valovitu ili potpuno kovrdžavu kosu napravile slamnatom i nedefinisanom stalnim peglanjem. Ali taj trend se opako ukorijenio među djevojkama, tako da više ne vrijedi govoriti bilo šta. Najslađe ih je vidjeti po kiši kako se zamotavaju u dukseve i jakne samo da ih ne dotakne koja kap pa da počnu da strše kao metlice. 3:-) Zao sam, znam. :-D

Kako si saznao za ovu stranicu i blog?

Sasvim slučajno, izletilo mi je sa strane u ponuđenim stranicama. Uletih da pregledam, mnogo zanimljivih savjeta, smislenih, što je najvažnije, tako da imaš sve pohvale. ;-)

Hvala ti na pohvalama. :) Da li ti devojke zavide na kovrdžavoj kosi i dobijaš li pohvale (bez skromnosti), pošto je među ženskim svetom jako popularno da one koje imaju ravnu kosu, žele kovrdžavu i obratno?

Pa većina ih kažu, kao i ti, da nisu baš oduševljene dugom kosom na muškarcu, ali da im se moja sviđa. Uglavnom pitaju da je pipnu i da li je prirodna, kao da li sam radio mini val. :-D Kažu i da bi voljele da imaju kovrdžavu, ali ih brzo razuvjerim pričom o muci koju imam kad se dugo ne češljam. Ma svako bi volio da sebe vidi ponekad drugačijim nego kakvog ga je priroda i genetika načinila, ali u suštini priroda zna znanje. I sve što je na vama, vjerovatno vam i pristaje ako znate da to iznesete kako dolikuje. ;-) Naravno, izuzeci postoje.




Imaš li nešto da poručiš svim kovrdžavim čitateljkama?

Hmm, pa drage dame, preporučujem vam da prestanete kosu redovno da ,,silujete’’ peglom, bilo da je kineska ili keramička, efekat je isti. Prvo što to može poprilično da naruši cjelokupnu sliku o vama, a ne samo o vašoj kosi, a drugo što trajno uništavate strukturu  čitave vlasi sve do korijena. Pa će vam jedino rješenje biti da počnete ponovo od nule, ili eventualno ,,keca’’. Ako već imate kosu koja je valovita ili kovrdžava, poigrajte se sa fotošopom, pronađite oblik frizure koja vam pristaje i pravac kod frizera. Bazirajte se na kovrdže i kako njih da dovedete u prvi plan, da ne morate  sebe stalno da maltretirate sa peglanjem i čuvanjem kose od vlage čaja koji se puši. J Naravno, ako je nekome toliko stalo, za neke posebne prilike, nije toliko strašno. Ali što manje. I da, napomena, ne nasjedajte na reklame za skupe proizvode koji će da vam oporave vrhove. Vrhovi, ako su oštećeni, jedino što može da ih sredi su jako oštre makaze i vješta ruka, a nikakvi  kristali i mazice-pomazice.



Petru se i ovom prilikom puno zahvaljujem na saradnji, konkretnim i preciznim odgovorima  kao i duhovitim, ali i realnim zapažanjima o kosi.


11 коментара:

  1. Wooooow koja kosa! E na ovome sve kovrdzave djevojke mogu pozavidjeti!
    Hvala Petru sto je podijelio svoje savjete s nama :)
    I moram reći, nisam ljubitelj duge kose na muskarcima, ali Petru bas dobro stoji :)

    ОдговориИзбриши
  2. Vidi se da decko vodi racuna kako o svojoj kosi, tako i o sebi. A ja odusevljena! :-D
    Petre mozes u manekene, vec osvajas zene. ;-)

    ОдговориИзбриши
  3. Petre,ozeni me!!!! hiihhihhhihihi... ;)

    ОдговориИзбриши
  4. Na prvoj fotografiji sam pomislila da je tvoja kosa!! :D
    Inace, molim Boga da moje buduce prvo dete bude musko i ima kovrdze!!
    Znaci, svidja mi se...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I meni Petar kad je poslao tu fotografiju, pomislih: ,,Sta?! Pa, ovo je moja kosa (pre 2,3 god)'' :D Neka mali ima tamnu kosu, zelene oci i neka se zove Alehandro :D

      Избриши
  5. Ja sam ljubomorna na ovog decka a pritom u ponosna sto se jedan muskarac toliko bavi sobom i to na pravi nacin

    ОдговориИзбриши
  6. Ko bi reko da muskarac moze imati ovakve lokne :)
    Pozz od kovrdzave Jelene ;)

    ОдговориИзбриши

Blogger Widgets Blogger Widgets