Početna strana

уторак, 2. септембар 2014.

Frizzy kosa i frizzies (antenice)

Frizzy kosa (ona koja je neposlušna, nemirna, lepršava i leti na sve strane) prepuna antenica (frizzies) nastaje kada se kutikle dlake izdignu, odnosno ne nalegnu dobro, što stvara neravnine na površini dlake. 

 
 anatomski presek dlake

Oscilacije vremena kao što su toplo-hladno, suvo-vlažno...pravi su raj za nastanak frizzy kose. 

Izvor fotografije: modaebeleya.com.pt


Kada su kutikule podignute, veća je verovatnoća za oštećenjem dlake. Tada je kosa jako porozna. Pročitajte OVDE deo teksta koji se odnosi na poroznost. Na slikama ispod možete videti kako to izgleda.


 Izvor fotografija: hairfinder.com

Na fotografijama ispod možete slikovitije videti proces nastanka ispucale kose...



...što vremenom dovodi do ozbiljnih oštećenja, naročito ako  redovno kosu peglate ili je izlažete različitim hemijskim tretmanima koji je isušuju.


Tako da u praksi, ,,najslikovitije'' kosa izgleda ovako:



Ovaj ,,fenomen’’ najviše muči nas, kovrdžave devojke i često dođemo u situaciju da se zapitamo:



Postoji više načina ispoljavanja ovih antenica:

- Kada se stvore samo na spoljašnjem delu kose (dakle, ne sa unutrašnje strane).
- Antenice koje se pojavljuju samo na/oko vrha glave i nigde više.
- Antenice (raščerupanost)  koje nastaju samo oko krajeva kose.
- Antenice koje nastaju od nanošenja prekomerne količine preparata za stilizovanje.
- Antenice koje nastaju ne samo na vrhu glave, već po celoj kosi. Često se manifestuju u vidu razdvajanja i haotičnog izgleda pramenova. Uzrok tome često zna da bude neodgovarajući preparat za kosu.
- Frizzy efekat koji nastaje unutar same lokne, gde su neke lokne savršeno glatke i definisane, a neke su izgubile svoju formu i deluju jako neuredno.
- Cela kosa je jako ,,pufnasta’’ i kao da je naelektrisana. To je često rezultat nedostatka vlage.
- Antenice koje nastaju usled oštećenja kose raznim hemijskim tretmanima, peglanjem, uvijanjem figarom, raznim presama...

1. Skratite rascvetale krajeve, jer oni predstavljaju početnu fazu nastanka frizzy kose.


2. Kovrdžava kosa lako podleže suvoći i zbog toga je neophodna nega u vidu pakovanja, koja će joj dati vlažnost. Nikada ne preskačite korak stavljanja pakovanja ili visoko koncentrovanog balzama. Dok vam ovo pišem, u sobu mi uleće komšinica, koja se hvali kako je nakupovala razna pakovanja za kosu, jer više ne zna šta će sa svojom kosom koliko joj opada. Kaže ona: ,, I ja još nanesem punu šaku pakovanja i trljam po glavi, trljam...i ona mi opet opada.'' Ja se samo uhvatih za glavu, odakle da počnem da joj objašnjavam?! Poenta priče je da se pakovanje nanosi na dužinu kose, nikako na teme (jer ćete time omekšati koren dlake i kosa će vam znatno više opadati i biti slabija)! Izbegavajte 2 u 1 šampone/regeneratore. Ostavite bar desetak minuta da pakovanje/balzam deluje na kosi (dakle, ne na temenu), radi boljeg efekta. 


3. Nakon pakovanja i raščešljavanja, kosu isperite što hladnijom vodom (naravno, koliko možete da izdržite i u zavisnosti od vremena, nikome nije u interesu da se prehladite). Češalj zatim više ne koristite, već samo kroz prste kosu raščešljate. Hladna voda smanjuje frizzy efekat, kao i preveliku mekoću i lepršavost kose. Ona zatvara folikul dlake i na taj način kosa zadržava svoj sjaj i zdrav izgled.





4. Vaš češalj treba da je od kvalitetnijeg materijala koji ne stvara elektricitet i trenje.

5. Izbegavajte ceđenje ili trljanje kose peškirom, jer to stvara trenje, lom i ,,cvetanje’’ krajeva. Bilo koji peškir da koristite, glava treba da vam je u  ,,naglavačke položaju’’, tada lagano umotate peškir i vratite se u normalan položaj. Standardni peškiri koje koristimo za umivanje, stvaraju više elektriciteta i više raščerupaju kosu (i samim tim lokne gube svoju formu) od recimo jedne pamučne majice ili mikrofiber peškira. Iz tog razloga, preporučujem vam da kosu umotate u neku staru pamučnu majicu, koju više ne nosite ili da kupite peškir od mikrofibera (jako su povoljni i ima ih svuda). Mikrofiber peškiri ne samo da smanjuju nastanak antenica, već savršeno upijaju višak vode i ne remete kutikul.


6. Antenice nastaju i prilikom sušenja kose. Ukoliko ste u mogućnosti, kosu sušite prirodnim putem, a ako to ne možete da činite, onda je sušite fenom koji ima nastavak u vidu difuzera (on reguliše toplotni vazduh, razbacuje ga i imitira prirodno sušenje). O fenu sa difuzerom sam pisala OVDE.


7. Češalj koristite ISKLJUČIVO  samo dok vam je pakovanje na kosi. Govorim za nas kovrdžave. Samo tada češljate kosu. Danima između pranja kose, češalj ne koristite, već samo kroz prste razmrsite pramenove koji su se zamrsili.
Dakle, samo ovako:
Naježim se kad vidim da devojke muče svoje kovrdže radeći im ovo, povuci-potegni:



Naravno, ukoliko želite ovakvu frizuru, možete se češljatii svaki dan, samo napred sa ,,čerupanjem'':


8. Ne ,,zabadajte’’ prste non-stop u kosu, kao da čupate travu iz cvećnjaka. Znam da je mnogima zanimljivo da uhvate jedan pramen, da ga odviju i puste, ili nemojte to raditi. Ne samo što ćete razbacati kosu, već ćete stvoriti haotičan izgled kovrdžama.


9. Koristite kreme za kovrdže koje će im dati vlažnost, zaglađenost i sprečiti razletanje. Te kreme uvek nanositi na vlažnu kosu, jer je efekat tada najbolji. Potrudite se da izaberete pravu kremu koja je odgovarajuća za vaš tip kovrdža. U suštini, sve kreme koje su namenjene kovrdžavoj kosi, treba u sebi da sadrže anti-frizz sastojke. Mada, proizvođači nekada ne mislie o tome. Od svih krema za kovrdže koje sam do sada probala, Tigi curlesque amplifier najbolje radi svoj posao što se tiče antenica. John Frieda unwind curls cream takođe.

10. Cigarete, preterano unošenje alkohola i kofeina ( koji su diuretici i imaju efekat ,,sušenja’’ na celo telo ), kao i unošenje u organizam prerađene hrane pune raznih aditiva, sve to utiče na nekvalitet kose i doprinosi da kosa izgleda suva, nekontrolisana i frizzy.

11. Kada spavate, vi se prevrćete na jednu, pa na drugu stranu i sve to stvara trenje i izaziva mršenje i pucanje kose. Korišćenjem satenskih jastučnica, smanjuje se nastanak antenica, lokne lepo klize po jastuku i frizura se ne gubi. Satenske jastučnice ne upijaju vlagu iz kose, kao što je to slučaj sa pamučnim jastučnicama.

P.S. Iako je svila prirodan materijal, ona ipak ima malu tendenciju da stvara trenje kose, te se zbog toga ipak preporučuju satenske jastučnice.

12. Svi agresivni oblici toplote kao što su figaro, pegla za kosu i sl. izazivaju oštećenja na kosi, pa samim tim i suvoću kose i antenice.

 

13. Izaberite pravog frizera za vaše kovrdže. Onog koji se neće zaprepastiti i dugo misliti šta da radi sa vašom frizurom. Frizer koji vam neće kosu stanjivati ( što dovodi do pucanja, cvetanja, stvaranja antenica), već joj napraviti idealnu formu, ne po default-u, već po obliku vašeg lica i skladno vašoj celokupnoj građi tela. I još jedna jakoooo važna stvar! Pre no što odlučite da se šišate, razmislite dobro kakvu frizuru želite. Ok, znamo svi da kovrdžavoj kosi najlepše stoji kad je stepenasto podšišana, ALIIIIIIII ne baš svakoj. Ukoliko je vaša kosa baš glatka, velika je verovatnoća da će vam ti kraći stepenovi odskakati od cele dužine kose i da će kliziti i odvajati se, stvarajući ,,šerpa friz''. Ako vam kosa nije gusta, stepenovanjem će to još više doći do izražaja. Neće na svačijoj kosi kratki stepenovi izgledati ovako:


Pogledajte dobro kakva je tekstura vaše kose, pa onda dobro razmislite kakvu frizuru želite.
Recimo, moja kosa nije pogodna za kraće stepenove, jako puno klizi i koliko god da se ukovrdža i dobro podšiša, opet mi se ti stepenovi odvajaju i štrče. Ja preferiram ovako (što se tiče moje kose):




14. Prirodna sredstva protiv frizzy efekta:
- Povremeno ispiranje kose razblaženim jabukovim sirćetom. Odlično je i za sjaj kose.
-  Pivo održava vlagu kose. Tamna piva daju više vlage i hranljivih sastojaka kosi. Smanjuju nastanak antenica, umiruju kosu. Često me pitate : ,, Probala sam pivo, odlično definiše lokne, ali mi se volumen smanjio, zašto?’’ Ustvari se smanjio taj pufnasti efekat i antenice, kovrdže su definisane, svaka na svom mestu, nisu haotične i ne lete na sve strane, pa vam se zato može učiniti da se volumen stišao.
- Kokosovo ulje o kome sam već puno puta pisala.

 15. Kosa vam može biti naelektrisana i puna antenica ukoliko nosite sintetičnu garderobu (tačnje, gornji deo odeće koji je od tog materijala). Kosa se isto tako vrlo lako ,,hvata'' za plišane materijale, pa ako nosite recimo neku plišanu duksericu, kada je skinete, videćete puno dlaka ,,zalepljenih'' na njoj.

16. Da ne zaboravim i ovo. Ukoliko redovno koristite ricinusovo ulje, pantenol, koprivine kapi i slične preparate za rast kose, sasvim je normalno da ćete imati antenice. Osim što stara kosa brže raste, na temenu izrastaju i nove dlačice, koje štrče od ostalih (i to nema veze ni sa oštećenjem ni sa bilo kojim drugim negativnim efektom, već naprotiv). To je nova kosa koja izrasta i koja je kraća od ostalog dela kose. To vam je praktičan primer  izreke da ,, ne možeš i pare i jare'', što ja često obožavam da kažem. 

9 коментара:

  1. Kopriva se ne sme koristiti za suvu kosu,jer isusuje zato odgovara masnoj kosi.Tako je meni rekao dermatolog.Meni kopriva jako isusi kosu tako da sam je izbacila iz upotrebe.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kopriva ima pozitivno dejstvo na rast kose, ali je istina da susi kosu. I ja je bas retko koristim (bilo da su to kapi, bilo da je sampon).

      Избриши
  2. Odlican post, i lepa ti je kosa, prave afro lokne imas :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvalaaa :) Verovatno mislis na ovu poslednju fotku sto sam stavila-to je slika sa neta, cak je i moja drugarica mislila da je moja kosa, jer su identicne. :)

      Избриши
  3. Sjajan post!Mene zanima da li se kosa moze oporaviti od frizzy efekta,tipa da se taj deo osisa,imam ravnu kosu al mi je deo od usiju do krajeva frizzy,i nikako da izraste,al samo povrsinski deo mi je takav,pa me zanima jel se to moze oporaviti ili je jedino resenje osisati?Imas li neki savet i kako naci dobru masku koja bi ublazila taj frizzy efekat jer maske poput latte mi daje vise taj frizzy efekat dok sa hidratantnim obicnim maskama ili regeneratorima kosa leti na sve strane al neizgleda bas frizzy.Sve ovo pitam jer mi vise odgovaraju proizvodi za kovrdzavu kosu,jer mi nije bas jako ravna kosa.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala :) Tesko da za frizzy ima spasa, narocito kad su u pitanju temperaturne oscilacije i vlaznost vaznuha, kojima ne odlevaju ni ravna ni kovrdzava kosa. Ako su antenice nastale kao posledica dugotrajnog peglanja kose i sl., onda su to ostecenja koja ce se vremenom oporaviti (dok nova kosa izraste i koriscenjem preparata za oporavak kose)-cak i tada kad kosa bude najzdravija, opet postoji mogucnost da se kosa malo ,,pobuni''. Jednino kreme koje u sebi sadrze anti-frizz kompleks, mogu malo da stisaju situaciju. :) Sto se tice pakovanja, mozes da probas recimo Macadamia deep repair koje u sebi sadrzi silikone i razna ulja, namenjeno je suvoj i ostecenoj kosi. Mislim da bi ti ono zagladilo kosu, a opet ne previse razletelo. Orofluido je takodje super, a od povoljnijih, ne znam da li si probala Placentu, meni je i ona ok? :)

      Избриши
    2. Nepeglam kosu,al se farbam,i susim je fenom al ne na najjacu temepraturu.Vrlo sam pazljiva sa njom al opet povrsinski frizzy efekat imam doduse ne koristim nista od silikona jer mi vise naprave stete nego koristi,nisam probala plancetu,nekako sam se u latte razocarala,pa me je iskreno strah i da je probam.Borim se bas sa tim frizzy efektom,pa sam morala da pitam je ima spasa nekog.

      Избриши
    3. Latte je vise proteinska, dok je Placenta hidratantna, mislim da ce ti ona biti super :) Sad ne mogu konkretno da ti kazem (u tvom slucaju) sta je uzrok antenica, jer postoji puno ,,izvora'' odakle mogu nastati.

      Избриши
  4. Pročitah da si iz Valjeva, ali da li možda možeš da preporučiš frizera u Bg-u? Dosadilo mi je da kad se pojavim, gledaju u moju kosu kao čudo i ne znaju šta bi sa njom, pa šišaju kao da je ravna :( Trea mi neko ko zna s kovrdžama :D
    Hvala :)

    ОдговориИзбриши

Blogger Widgets Blogger Widgets