Početna strana

субота, 19. јул 2014.

Nega kose tokom leta



Kada dođe leto, uglavnom najveću pažnju posvećujemo nezi tela i kupovini raznih mazalica. Šta se dešava sa našom kožom ako se sunčamo, a ne nanesemo nikakvo mleko sa zaštitnim faktorom? Dobijemo opekotine i crvenu kožu koja ubrzo počne da se ljušti. Pomislite samo šta se onda u tim uslovima dešava našoj kosi…

Često kosu stavljamo u drugi plan i zanemarujemo da je i njoj potrebna dodatna nega tokom vrelih dana. Nagli prelazi toplo, hladno, kišovito, vetrovito, sparno, preveliko izlaganje sunčevim zracima, morska so, hlor u bazenima…utiču na našu kosu, koja je u tim uslovima osetljivija i sklona dodatnom oštećenju.

UV zraci oštećuju proteinsku strukturu dlake, što dovodi do gubitka melanina (pigment dlake) i samim tim kosa postaje svetlija, suva, neokrotiva, frizzy, manje elastična i lako puca. Ovim štetnim dejstvima je izložena svaka kosa, a naročito ona koja je već oštećena, farbana, kovrdžava (koja je po prirodi suva), blajhana...
Činjenica je da našu kosu tokom vrelih letnjih dana, ne možemo 100% zaštititi, ali bi bilo šteta da ne uradimo za nju onoliko koliko možemo.

Što se tiče negovanja, na šta obratiti pažnju tokom leta?

1)   Šamponi - Koristite blage šampone, koji ne smeju sadržati silikone i jake sulfate koji će kosu dodatno sasušiti.
Preporuka: Baby love, Bekolino, Mamma&baby, Afrodita dečiji, Pega, Hipp, Biobaza,... (moram samo da napomenem da nisu svi dečiji šamponi blagi, npr. Kosili nije blag).
Detaljno o šamponima sam već pisala, pa bacite pogled.

2)  Pakovanja - potrudite se da koristite pakovanja, a ne balzame, jer su pakovanja više koncentrovana. Koristite više hidratantna, jer kovrdžava kosa je tokom leta suvlja i dehidrirana. Dubinska hidratacija je i više nego poželjna u toku leta. Takođe, ne smete zanemariti ni proteinska pakovanja, čija učestalost korišćenja zavisi od stepena oštećenja i potreba vaše kose u određenom periodu (jednom u tri pranja recimo). Detaljno o pakovanjima sam već pisala, pa bacite pogled.


3)     Leave-in preparati – razne kreme za lokne koje koristite svakodnevno, serumi i sl. , kao i razne prskalice i kreme koje sadrže zaštitu od sunčevih zraka i namenjene su letnjoj nezi.
Na tržištu postoje razne prskalice i kreme koje sadrže UV zaštitu i namenjene su za kosu. Sve te kreme su univerzalne dakle, i za ravnu i za kovrdžavu kosu, pa računajte na to da će vam pružiti zaštitu od sunca, ali će možda delovati i na definiciju lokni, u smislu da će vam lokne npr. omlitaviti. Kao alternativa, može vam poslužiti i mleko (ne ulja) za sunčanje sa 50 spf, koje ćete naneti na kosu. Prilikom nanošenja mleka za sunčanje na kosu, pazite naravno da ne stavljate na kožu glave, skoncentrišite se više na krajeve.

Moram da skrenem pažnju da tokom sunčanja, izbegavate da mažete na kosu maslinovo ulje, jer ono skoro da nema nikakav zaštitni faktor štaviše, privlači zrake. Čista ulja je dobro utrljavati (kome prijaju) u kosu pre pranja (kada ste kod kuće), ali ne i kada se izlažete velikom suncu.

Pogledajte listu prirodnih ulja i njihov spf (izvor:alternativazavas.com):

-ulje semenki maline 28-50 spf
-ulje lešnika 10-30 spf
-ulje semenki mrkve 38-40 spf
-ulje pšeničnih klica 20 spf
-sojino ulje 10 spf
-ulje makadamije - SPF 6
-ulje jojobe  SPF 4
-karite (shea) maslac SPF 3 – 6
-ulje kokosa SPF 2 – 8
-maslinovo ulje  SPF 2 – 8
-ulje avokada SPF  4 – 15
-ricinusovo ulje  SPF 6
-ulje badema  SPF 5


Dikson Argabeta capelli colorati (crna ambalaža) pakovanje sadrži UVA filtere, pa ga možete koristiti na kosi na isti način kao i mleko za sunčanje, kao i Dikson Argabeta Up Capelli colorati ulje.


4)  Tokom leta, sušite kosu prirodno, kad god to možete. Izbegavajte fen (ako ga koristite, smanjite toplotu na min), a naročito peglanje kose! Peglanje ne preporučujem kovrdžavicama ni u kom slučaju, a naročito ne tokom leta.

5)   Ukoliko vam kosa ,,smeta’’, vruće vam je ili ste na plaži, najbezbolniji način da je zavežete je da upletete pletenicu ili je lagano podignite u punđu i uhvatite nekom velikom šnalom. Izbegavajte da je stežete u rep, jer tako kosa ne samo da gubi definiciju, već se i lomi.

6)     Znam da mnoge devojke vole ,,morske lokne’’, ali imajte u vidu da morska so dodatno isušuje kosu, pa je poželjno da je nakon dolaska sa plaže isperete čistom vodom i nanesete neku kremu ili leave-in preparat.

7)   Koristite šešire i marame da zaštitite kosu. Znam da je kovrdžavicama mukotrpno da stave šešir zbog bojazni da će im spljeskati kosu, ali postoje malo širi šeširi koji vam neće napraviti ,,tiganj efekat’’. Dok se sunčate, napravite mali hlad i sakrijte kosu (prekrijte je ili umotajte u svetlije boje pamučnu majicu).

8)   Gledajte da na šišanje idete uvek krajem leta, tako ćete skratiti i eliminisati suve krajeve koji su nastali tokom vrelih letnjnih dana.


9) Ukoliko vam se desi da vam kosa pozeleni (dešava se često devojkama sa plavom kosom, kada odreaguju hidrogen + hlor): Napravite rastvor od 2 kašike jabukovog sirćeta, 300 ml vode, 1 aspirina. Dobro izmešati. Kosu oprati šamponom, isprati i preliti ovim rastvorom. Ostaviti 15 min da deluje. Posle normalno isprati kosu, staviti pakovanje itd. Druga varijanta je sok od paradajza (ili kečap) koji neutrališe zelenu boju (na isti način se primenjuje kao i rastvor od jabukovog sirćeta).
     

Čime vi štitite kosu tokom leta? :)









1 коментар:

  1. Анониман9:39 AM, јул 09, 2015

    Super saveti! Ja stalno mucim muku sa kosom u toku leta..tad mi je uzasna :(

    ОдговориИзбриши

Blogger Widgets Blogger Widgets