Početna strana

петак, 11. јул 2014.

Moje viđenje o nezi kose


Pod negom kose podrazumevam osluškivanje potreba kose i zadovoljenje istih.
Ako je vaša kosa suva i dehidrirana – kupićete preparat koji će joj vratiti hidratantnost.
Ako su vam krajevi suvi i rascvetali - bez razmšljanja, idete kod frizera da vam skrati krajeve.
Nega kose ne podrazumeva da treba da ,,trpate’’ na glavu i što treba i što ne treba (po principu daj da probam ovo, i ovo, još samo ono...i tako se to ,,da probam’’ odužiiii), već samo ono što je vašoj kosi u tom trenutku (periodu) zaista potrebno

Nijedna kosa nije ista i ne zahteva identičnu negu i zbog toga je jako važno da pronađete ono što VAMA odgovara. Oni preparati koji mojoj kosi daju savršen efekat, možda neće prijati kosi moje drugarice i obratno.
Devojke često greše kada veruju da je negovana kosa isključivo ona koja je bombardovana mnoštvom preparata (po mogućstvu najskupljih), pa im je ta teorija vodilja kroz praksu. Visoka cena = dobar kvalitet, danas je ta jednakost veoma često netačna. U prilog tome ide i činjenica da na tržištu postoji mnogo poznatih i ,,bučnih'' brendova (iza čijih imena stoji veliko investiranje u dobar i raskošan marketing) koji drže visoke cene svojih proizvoda, a veoma diskutabilnog su kvaliteta. Ko se na šta ,,upeca'', sam je kriv, jer niko vas ne tera da kupite ono što ne želite.
Koliko puta vam se dogodilo da vidite neku devojku sa prelepom, zdravom i dugom kosom i pitate je šta SVE  koristi od preparata, a ona vam odgovori da koristi samo npr. neki dragstor šampon i pakovanje i da ništa ,,posebno’’ ne stavlja? Ona samo to koristi, njenoj kosi to prija (što se i vidi), efekat je savršen – što i jeste poenta nege kose. Često čujem ono: ,, Eeeh, kosa mi je bila najlepša kada nisam sve i svašta stavljala na nju i sve i svašta isprobavala.’’ Istina. Poznajem puno devojaka koje  nemaju baš lepu i zdravu kosu, iako poseduju gomile (ne 3,4 pakovanja, nego bar desetak) skupocenih i profesionalnih preparata kupljenih po principu ,,čula sam da je dobro, daj da probam i to... frizer mi rekao, pročitala sam na netu, videla sam na tv-u’’. Posledica nagomilavanja i korišćenja onog i što vam je potrebno i što nije, je upravo izmučena kosa, što je daleko od onog što se zove negovana kosa. Koliko god da ste stalno kupovale različite preparate, ako vaša kosa ne zahteva toliku negu, uzalud vam je sve, jer iz te vaše dobre namere, stvorićete kontra efekat. 
Nekada nije dovoljno imati kvalitetan proizvod, već treba znati kada i na koji način ga iskoristiti kako bi bio od koristi za kosu. Mnoštvo preparata nema isti efekat na kosu u toku recimo zimskog ili letnjeg perioda, kada je vazduh suv ili kada je vazduh vlažan i sl. Uzalud vam je da kupite i najbolji preparat za definisanje lokni ili da kupite najkvalitetnije pakovanje, ako zanemarite ostatak nege i brige za svoje zdravlje i lepotu. Konkretno, kupili ste odlično pakovanje, sve nade polažete u njega i nadate se finoj, zdravoj, nahranjenoj i negovanoj kosi, a sa druge strane konstantno koristite isušujuće preparate za stilizovanje (pene, gelove, lakove...), često stežete kosu u čvrst rep, peglate je i tretirate jakim tretmanima, nezdravo se hranite, konzumirate često alkohol, cigarete...i nadate se predivnoj, dugoj i negovanoj kosi? Pod takvim okolnostima je to jako teško (da ne kažem nemoguće) postići. Samo ćete biti iznervirani i razočarani u pakovanje koje ste kupili, psovaćete i pakovanje, i onog ko vam ga je preporučio i prodavnicu gde ste ga kupili - jer najteže je pravog krivca pronaći u sebi i svojim lošim navikama.


Sigurna sam da je mnogo vas koje stalno gledate šampončiće, kremice za kosu i sl. na sajtovima poput Amazona, Ebay-a, Feelunique...da ste razočarane, jer većina tih proizvoda  se ne mogu naći kod nas. U svoj toj silnoj želji, krećete da naručujete sve i svašta, čak i zažmurite i zanemarite na činjenicu da će vam proizvod koji košta 20 dolara, stići za desetak dana za možda 50 dolara (na to najčešće obratimo pažnju ako se razočaramo u taj proizvod). Ne savetujem vam da ne naručujete inostrane proizvode, već da uzmete u obzir sve aspekte i razmislite: militraža u odnosu na cenu, troškovi isporuke, da li vam je taj preparat zaista potreban, kakav mu je sastav, da li je taj preparat možda prilagođen afro kosi gde devojke imaju drugačiju teksturu kose nego što je naša itd. Kod preparata koji se prodaju na našem tržištu, mahom je u sastavu zastupljena hemija, poneko ulje ili ekstrakt neke biljke, a kod preparata za afričko/američko tržište preovlađuju prirodni sastojci, ulja (kokos, jojoba, maslina...), ekstrakti raznih biljaka (lavande, ruzmarina, belog sleza...), eterična ulja itd. Njihovi šamponi (odnosno balzami) za pranje kose metodom Co-wash (pranje kose balzamom, umesto šamponom) su prilagođeni u te svrhe, dok kod nas preparati namenjeni isključivo Co-wash pranju ne postoje.

Ono što je još bitno je da obratite pažnju na to KO vam daje savet u vezi nege kose i da li je ta osoba podobna za to. Kada kažem ,,podobna’’, ne mislim da ta osoba mora biti profesionalni frizer, stilista, načitana prodavačica iz parfimerije i sl., već da ta osoba ima lepu i zdravu kosu – u svakom smislu. Znate kako kažu: ,, Prvo pogledaj sebe, pa onda govori drugima.’’ Mnogo puta sam se zatekla  u frizerskom salonu, sedim na stolici, dok mi frizerka makazicama škljoca oko glave i savetuje mi koje preparate da koristim, kako kosu da negujem: 
,, Kupi_______, on je odličan, ja ga koristim godinama, mi ga nabavljamo...’’ Ne znam da l' pre nju da slušam ili da očima pratim one makazice što kruže oko moje glave, stanjivajući moju kovrdžavu kosu (koja se ne sme stanjivati) i odsecajući više kose nego što je rečeno na početku. Bacim pogled na njenu kosu i imam šta da vidim, njena kosa (iako je frizer, pa se je l’ te podrazumeva da ima negovanu kosu) u očajnom stanju, što povlači da ona nije baš kompetentna da me posavetuje ili da preporuku koji preparat da koristim za svoju kosu. Što se mene i mog iskustva sa frizerima tiče, meni i nije bitno da oni moraju da znaju koji preparat bi mi odgovarao savršeno, već samo da znaju da me podšišaju kako treba (imajući u vidu gustinu moje kose, debljinu dlake, tip kose i oblik lica), a ja ću preparate prilagođavati prema svojm potrebama. 

Ukoliko posećujete razne forume koji se bave temema  u vezi kose, možete pročitati stotine različitih mišljenja,  zatim korisnih iskustava, ali i savete ,,sveznalica'' koje znaju koji tebi preparat (ne)odgovara, a ne znaju ni same koji preparat njima (ne)odgovara (uz to, uzmite u obzir da te osobe i ne poznajete niti znate u kakvom je stanju njihova kosa). Često se dešava da neko prokomentariše za neko npr. proteinsko pakovanje da ,,ništa ne valja’’, jer je taj neko probao, ne odgovara mu (čitaj: kosi nije bilo potrebno to pakovanje ili ga je neadekvatno koristila, držala duže no što treba, pa se kosa udrvenila) i uputi savet da niko ne treba da ga koristi, jer eto njoj nije odgovaralo. I tako se desi da se to pakovanje, bez razloga, okarakteriše kao loše. Ne treba donositi objektivan zaključak na osnovu svog subjektivnog mišljenja o nekom proizvodu (sasvim je uredu reći npr. mojoj kosi to ne prija - znači, ne uopštavati). Poštujte svačiji savet i mišljenje, ali razmislite da li će imati neku dobrobit za vas i da li ćete ga iskoristiti.

Sledeća situacija koja je jako nelogična je kada neko ko ima kratku kosu (a nikad dugu nije imao) krene da nametljivo daje savete nekome ko ima dugu kosu. Nega kratke kose nikako ne može biti ista kao nega duge kose. Konkretno, kada govorimo o kovrdžavoj kosi, kraća kovrdžava kosa (do ramena ili malo ispod) nije isto zahtevna za održavanje kao duga (ona do pola leđa i duža). Kod kraće kose, lokne se same lepo definišu, često vam nije potrebna nikakva krema za to, kosa često deluje punije, kovrdže kreću od početka glave (jer ne vuče dužina i težina), a samim tim kosa ima i veći volumen.
Kod duge kose se lokne teže održavaju, jer težina vuče, pa zna često da se ispravi na temenu, a osim toga druga kosa traži i nanošenje veće količine preparata, proizvoda za definisanje (i održavanje tog stanja) zbog same dužine. Takođe, nega duge ravne kose nije ista kao nega duge kovrdžave kose (odnosno kosa različitog tipa i teksture), jer preparati, recimo za stilizovanje, koji će ravnu kosu držati zaglađenom, otežati je i držati pravom, neće pogodovati kovrdžavoj, jer će joj stvoriti kontra efekat.

Sve u svemu, moj skromni savet vam je da obratite pažnju šta je vašoj kosi zaista potrebno, i da je ne ,,kljukate’’ svim i svačim i što treba i što ne treba, samo da biste ispitale kako će ona reagovati na ,,taj i taj'' preparat. Vodite se nekada i onim da ,, manje je više’’. Videle ste da kada vam napišem recenziju za neko pakovanje, kremu...nekada napišem ,,koristila sam ga davno’’, što znači da ne posedujem kolekciju od stotine preparata, pa samo ,,visim’’ u kupatilu, isprobavam i perem kosu. Isprobavanje proizvoda je teklo kroz malo duži vremenski period. Kosa nije eksperimentalni uzorak, i baš kao i koža, sve pamti, kako dobro, tako i ono loše. Uvek će naići neki period u životu kada vam kosa i nije baš najlepša (bilo da je to smenom godišnjih doba, nakon porođaja, usled hormonskih promena, nagla promena načina života i ishrane...) kada svaka dlaka vodi svoju politiku, a neka lokna se kao za inat ispravi i ne da se stilizovati. Ne treba da očajavate, ne možemo 24h dnevno i 7 dana u nedelji držati sve pod kontrolom - a tu je naša kosa da nas uvek podseti na to. :D Međutim, ukoliko je loš izgled vaše kose praćen dugotrajnim iritacijama, svrabom i crvenilom temena, peruti i sl., to je već zdravstveni, a ne estetski problem i za savete se morate konsultovati lično sa svojim dermatologom, a ne sa frizerom ili blogerom (jer kao i lek kada pijete, ne smete preduzimati neku terapiju, a da se ne konsultujete sa svojim doktorom).

I za kraj, kada naučite da prepoznate šta je VAŠOJ kosi ZAISTA potrebno, mišljenje i saveti drugih će vam biti sekundarne vodilje. :)

10 коментара:

  1. Анониман7:10 AM, јул 11, 2014

    jedan od najboljih postova koje sam pročitala u zadnje vrijeme.. potpuno se slažem.. a ovaj dio o frizerkinoj kosi je presmiješan, al istinit.. odlično napisano :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno :) Ah, da, te frizerke, najvise su me ,,unistile'' one za koje sam dobijala najvece preporuke, kakav paradoks :D

      Избриши
  2. Draga Milice, sto mislis o sastojcima ovog sampona: aqua(water),cocamidopropyl betaine, disodium laureth sulfosuccinate, glycerin, peg-7 glycerin cocoate, peg 200 hydrogenated glyceryl palmate, calendula officinalis excract, glyceryl oleate, coco-glucoside, polyquaternium-7, parfum(fragnance), decyl glucoside, laureth-2, phenoxyethanol, lacid acid, tropolone, bht, disodium edta...

    Hvala ti puno! Mila

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Mila, izvinjavam se sto odgovor kasni, bas sad gledam ovaj sastav...Sampon se sastoji od blagih cistaca, dakle, nije u pitanju agresivan sampon, takodje, sadrzi i neven, sto deluje pozitivno na kozu glave, smanjuje iritaciju koze i podstice cirkulaciju. Sampon sadrzi omeksivace koji ce kosu uciniti mekom i laksom za rascesljavanje, skoro da nije potreban balzam ili pakovanje. Ne sadrzi silikone, sto je najbitnije. Ovo mi deluje kao neki deciji sampon ili neki sampon na kojem je nacrtan cvet nevena :D Koji je u pitanju? :)

      Избриши
  3. Dobro si primijetila;)) u pitanju je chicco djecji sampon i cini mi se bas dobar, kad operem kosu mekana je i sjajna ali sam htjela ipak provjeriti je li dobar za osjetljivo tjeme i najbitnije da ne isusuje kosu! Hvala ti puno, veselim se svakom tvom postu iako nemam kovrdzavu kosu :))) . Mila

    ОдговориИзбриши
  4. Fantastican post, a da ne govorim koliko me blog u celosti odusevljava. :) Radi se o tome da se ovde nalaze recenzije preparata koji su nama dostupni, takodje nam pored tih recenzija dajes informativne postove o tome da sami shvatimo kakva je nasa kosa ustvari i opet da sami, uz tvoje smernice, pronadjemo pravu negu za nase kose :) Veliki pozdrav :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno na lepim recima! :) Nastavi da pratis blog, bice jos puno korisnih stvari. Pozdrav za tebe :))))

      Избриши
  5. Milice,sta mislis o onom Afroditinom samponu sa belim lukom,onom litarskom? Ili da mi predlozis neki taj litarski domaci za suvu tretiranu kovrdzavu kosu.. Zelim da predjem na te litarske jer shvatam da mi nista ne pomazu ovi tzv. skuplji i manje mililitraze..Svakako je negujem uljima i pakovanjima,dubinskom hidratacijom..tako da mi treba samo nesto sto ce je oprati.. Hvala ti,divna si..

    ОдговориИзбриши
  6. Ja imam fina iskustva sa ovim samponom (iako je ,,agresivniji'' tj. dobro opere kosu) i uvek ga imam u kupatilu. Ja sam kupila kapi belog luka u apoteci i pola bocice sipala u sampon i promuckala, tako je jos bolje. Kapi mirisu bas na beli luk, ali dok se zavrsi sa pranjem, kosa zaista ne mirise na beli luk. :) Meni je kosa najlepsa kada je operem recimo ovim Afroditinim ili nekim Glamur samponom, pa je posle dobro hidriram bogatim pakovanjem. Litarske uvek koristim kada prethodno drzim ulje na kosi i nikada nisam imala problema sa njima, ako je ostatak nege (pakovanje, krema...) tu. :)

    ОдговориИзбриши

Blogger Widgets Blogger Widgets