Početna strana

недеља, 22. јун 2014.

STOP pene, voskovi, lakovi i sl.


Molim sve kovrdžave devojke, da izdvoje par minuta i pročitaju ceo tekst - bez preskakanja.
Svesna sam da pišući ovaj tekst, rizikujem da me zamrze svi ljubitelji pena, lakova, gelova i voskova za kosu, ali šta je, tu je. Ne nameravam da vas bombardujem nekim specijalnim stručnim terminima i hemijskim oznakama koje će retko ko razumeti.
Meni je najlakše da vam kažem: ,,Uzmite gel, sprej, vosak ili penu i natrapajte na kosu, tako ćete smiriti i bukvalno zamazati neposlušne lokne’’, ali to od mene nećete nikada čuti (nastojim da se ova stranica temelji na malo drugačiji način) iz razloga što sam veliki protivnik tih preparata za kosu, što ću dalje i obrazložiti.
Svi gore navedeni preparati sadrže gomilu štetnih alkohola koji suše kosu (a uz to nemaju nikakva hranljiva svojstva), a ako uzmemo u obzir da je kovrdžava kosa po prirodi suva, razmislite kakav efekat stvara dugotrajno korišćenje ovih preparata.
Hronološki gledano, prvo su se pojavili univerzalni gelovi, lakovi, pene i voskovi namenjeni stilizovanju i muških i ženskih frizura. To je princip: ,,Obrnem kosu na ovu stranu, dunem par puta lak za kosu, zguzvam, ona se fiksira i eto mi frizure’’. Korak napred pojavljuju se pene, gelovi, lakovi, voskovi ,,specijalno’’ pravljeni za kovrdžavu kosu. Uistinu, jedino šta je tu izmenjeno je redizajnirana ambalaža na kojoj piše ,,Pena za kovrdžavu kosu’’, a sastav je i dalje ostao sasušujuće kombinacije. Tako je naše tržište preplavljeno tim ,,prskalicama’’ od različitih proizvođača, a o hranljivim i negujućim kremama za lokne (koje pored silikona, sadrže i neko hranljivo ulje, sastojke koji će kosi dati vlažnost i živahnost, stišati frizzies) vrlo slabo da ima govora (a i ono što ima i odgovara većini devojaka, brzo se povuče iz prodaje). Ali, to je već krivica i odgovornost glavnih distributera za kozmetiku, koji ne osluškuju potrebe našeg tržišta, a ako osluškuju, očigledno je da ne ,,čuju’’ dobro i ne vide koliko ima lepih kovrdžavih devojaka i na našim prostorima. Ako se pojavi neka krema za lokne povoljna, pristupačna, efektna, to se odmah povuče sa tržišta, i  nastupaju kreme izvikanih brendova čije su cene danas nepristupačne mnogim džepovima (eh, da nam samo krema treba za kosu, gde bi nam kraj bio). Tako da devojke najčešće posežu za onim što im je pristupačnije, ne samo zbog cene, već i zbog same nametljivosti tih preparata (a to su u prvu ruku uvek lakovi, gelovi, pene...).
Brojne preporuke za te preparate tipa gel, dobijamo i od raznih frizera. Iz ličnog (nažalost) iskustva znam da mnogi frizeri nisu kompetentni da šišaju kovrdžavu kosu (izmenjala sam ih puno, čast izuzecima koji stvarno imaju veliko znanje u vezi kose), a kamo li da je stilizuju i da shvate da tekstura kovrdžave dlake nije ista kao tekstura ravne. Dakle, to što neko ima ZVANJE ,,frizer’’ ne mora da znači da ima ZNANJE. Neki su ostali još uvek na nivou Intesa pene za stilizovanje, tako da kada odete da se šišate bude: ,, Škljoc, škljoc, vidi ovu neposlušnu loknu, šta da radim sa njom, najbolje da je stanjim ili sasečem što kraće...
O, neee, koji volumen kose na drugoj strani, trrrrš, trššš malo Intese i pljes, pljes, zatapkano sve, trenutna frizura vaaauuuu.’’ Pena na kosu, parice frizeru u džep, i ,,svi’’ srećni i zadovoljni...dok posle par dana ne operete kosu i vidite kakav se spektakl odvija uživo na vašoj glavi. Tako da, na kraju, kad se saberete malo bolje... ustvari se oduzmete. Šta ćete pogubnije za kosu: loše podšišana kosa + pene i gelovi koji će da je sasuše i još više doprinesu da ta loša frizura, pucanje i listanje dlake dođu do izražaja. I najadekvatnijoj ishrani (ne zaboravite, i namirnice koje unosite u organizam utiču na rast, oporavak i zdravlje dlake) i najboljem šamponu i pakovanju, trebaće vremena i vremena da poprave učinjene greške. Ono na šta ne može nijedan preparat za kosu uticati, to su jedino hormoni i njihovo ,,divljanje’’ tokom različitih životnih period.

ŠTA NAM ZA ŠTA SLUŽI?

* GEL, PENA, LAK, VOSAK ZA KOSU --> da naprave OBLIK i fiksiraju kosu. Kovrdžama ne dozvoljavaju da same izraze svoju prirodnu definiciju.
* KREMA ZA LOKNE (BEZ gelova u sebi, a ako sadrže gel, onda da to bude jačina najminimalnija moguća, na skali od 1 do 5, jačina ½)--> da neguje, nahrani i zaštiti vlas od spoljašnjeg uticaja, a samim tim i da pospeši tu kovrdžavu dlaku da se nežno umota i bude meka.

Ono što i same možete da zaključite je da su daleko veći i korisniji efekti od kreme.
Elem, nemaju sve devojke baš toliko kovrdžavu kosu, već imaju talase (i oni spadaju u tu vrstu), pa će one reći: ,, Dobro, jesu kreme bolje za kosu, ali ja kremom ne mogu da napravim baš tako definisane lokne kao sa penom ili gelom, meni se onda samo lokne omlitave. Staviću ja tu hranljivu kremu na kraju, ali kako da prvo definišem i popakujem te lokne?’’
E, to je zapravo poenta i svrha pisanja ovog podugačkog teksta:
KAKO NAPRAVITI I DEFINISATI TALASE I LOKNE bez upotrebe pena, gelova, lakova i sl.?
Prosto i jednostavno: koristite PIVO ili SEMENKE LANA za definisanje lokni, a na kraju stavite neku KREMU. Znači, izbacujemo sve pene, gelove, lakove i voskove, a ubacujemo PIVO ili SEMENKE LANA (u zavisnosti kome šta bolje odgovara) + neka kremica za lokne.

Pre par nedelja sam vam napisala detaljan tekst kako ja negujem svoju kovrdžavu kosu - PIVOM. Ne mogu da vam dovoljno naglasim koliko sam zadovoljna konstantnim korišćenjem piva već oko 9 godina i pozitivnim efektom na moje lokne. Sam dokaz je da se šišam jednom u 5,6 meseci, a da mi vrhovi još uvek nisu (da kucnem u drvo) ni procvetali, ni ispucali, a dlaka mi je zdrava i jaka. Pivo pozitivno deluje i na ravnu kosu, ali najveće blagodeti od njega ima zapravo kovrdžava kosa.Ovih dana sam baš prelistavala youtube snimke i videla da i Crnkinje masovno koriste pivo za definisanje lokni (malo drugačije od mene).
Pored PIVA, za definisanje kovrdžave kose, koristi se još jedan, potpuno prirodan preparat, a to je LAN. Efekat je isti kao i sa pivom: dobijete prelepo definisane lokne, sjajne i zdrave. I pivo i lan su prirodni preparati koji vam neće naškoditi na duže staze, za razliku od ostalih ,,učvršćivača’’ za kosu. Kao i pivo, i lan je daleko rasprostranjen način kovrdžanja kose (samo što se o tome kod nas vrlo malo zna). Ako niste znali, lan je sastavni deo mnogih preparata za kosu. Za sve treba strpljenje i vreme da prođe da bi se videlo veće poboljšanje, tako da budite uporne i sa pivom i lanom, isto kao što ste godinama bile uporne sa korišćenjem gelova, pena, peglanja, feniranja i ostalog ,,urnisanja’’. Jedini slučaj kada mogu da preporučim korišćenje gelova, lakova...je ako pravite frizuru koja će da vam traje jedan dan (tipa punđe za svadbu, neke lokne pravljenje viklerima i slično).
Cilj mi je da najpre vi same budete zadovoljne i ponosne na svoju prirodno kovrdžavu kosu, a zatim i da pobirate sve moguće komplimente prijatelja i prolaznika.

7 коментара:

  1. Анониман1:46 PM, јул 17, 2014

    Hvala što dijeliš s nama svoje znanje :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema na cemu! :) Meni je drago kada vidim toliko zadovoljnih devojaka koje su isprobale nesto po mom savetu. :) Pozdrav

      Избриши
  2. Cao! Sta mislis o sastavu ove kreme za lokne :
    aqua/water, polyqaternium-37, propylene glycol, vp/dimethylamionethylmethacrylate copolymer, cyclopentasiloxane, parfum/fragrance, phenoxyethanol, peg-40 hydrogenated castor oil, polyquaternium-11, dimethiconol, ethylhexyl dimethyl paba, disodium edta, methylisothiazolinone, butylparaben, ethylparaben, methylparaben, propylparaben

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako se ne varam, u pitanju je Alfaparf krema koja se skoro pojavila na standovima kod nas (gledajuci po ovom ,, parabenicnom'' sastavu).
      Osim ricinusovog ulja i sastojka koji obezbedjuje UV zastitu, ostatak sastojaka nije negujuci i hranljiv, jer preovladjuju silikoni i cak 4 parabena (poslednja 2 su dokazana da nemaju stetna svojstva, dok se za ona dva parabena ne moze sa sigurnoscu tvrditi). Ostali sastojci su standardni i obicno se nalaze u vecini krema za kovrdze i oni obezbedjuju kosi vlaznost i mekocu.

      Избриши
    2. Da, Alfaparf S4U. Kupila sam je sa namerom da je koristim u kombinaciji sa pivom. Nadam se da nece napraviti haos :-) Hvala

      Избриши
  3. A da li moze da se koristi za definiciju obicna krema za lice,recimo nivea soft?ima li koristi?

    ОдговориИзбриши
  4. Sta mislite o toj Alfaparf kremi za lokne? Hvala unapred.

    ОдговориИзбриши

Blogger Widgets Blogger Widgets