Početna strana

недеља, 4. јануар 2015.

Nega kose tokom zime

Da li je teže negovati kosu tokom vrelih letnjih ili tokom hladnih zimskih  dana?
Uf, mrtva trka. Ako mene pitate, ne zna se šta je gore, jer i jedan i drugi period iziskuju pojačanu i bogatiju negu kose. I tokom letnjeg i tokom zimskog perioda, kosa je osetljivija nego inače, pa joj treba posvetiti veću pažnju.
Niske temperature, veliki smog, suv vazduh i vetar su ekstremni uslovi za kosu koja tada reaguje burno, mrsi se i elektriše. Kosa je u tom periodu još više dehidrirana i suva, gubi proteine, sklona je da se ućeba, što otežava češljanje, pa smo često skloni da agresivnije provlačimo češalj kroz kosu, čime je dodatno oštećujemo. Praktikujte da prvo prstima razmrsite kritične delove kose, pa tamo gde ,,zapne’’ upotrebite češalj laganim i pažljivim potezima. Najbolji izbor su češljevi koji sprečavaju naelektrisanje kose (karbonski) ili četke od prirodne dlake (četku obavezno čistite redovno).


Klima uređaji, parno grejanje, razne grejalice…deluju pogubno čak i na najzdraviju kosu. Takva ,,suva atmosfera’’ loše deluje ne samo na vašu kosu, već i na celokupan organizam. Ako koristite TA peć, radijatore i sl., stavite preko njih peškir koji ste prethodno potopili u hladnu vodu (u vodu možete dodati malo eteričnog ulja po želji: lavande, bosiljka…neko koje vama prija i deluje pozitivno na vaše raspoloženje i čula). Na peć možete staviti i šerpu sa vodom koja će praviti isparenje. Time ćete koliko toliko ovlažiti vazduh i sprečiti izvlačenje vlage iz kose, ali i onaj neugodan i suv osećaj u grlu. Klima uređaji u velikoj meri izvlače vlagu iz kose, što je za nas kovrdžave najpogubnije, jer je tada kosa suva, slamasta, naelektrisana i u svim tim uslovima, nedefinisana i neuredna. Veći deo dana provodim u prostorijama gde su klima uređaji glavni izvori grejanja i baš osećam na kosi negativan uticaj suvog vazduha. Nažalost, nekada nismo u mogućnosti da imamo veliki izbor, pa nešto moramo i pretrpeti.

Zima i hladno vreme povlače i toplije oblačenje – vunene džempere, kapute, šalove…i koliko god da je tkanina kvalitetna, dlake se jednostavno zalepe za mekanu tkaninu i ,,vise’’. Sintetika izaziva naelektrisanje, pa svaka dlaka priča svoju haotičnu priču, što dovodi do toga da vam se lokne ne definišu i razbacaju. Ono na čemu sam oduvek zavidela devojkama sa ravnom kosom, to je što mogu da nose kape raznih dezena i oblika. U slučaju kovrdžave kose, nošenje kape je ravno nemogućoj misiji, jer je frizura nakon toga…

Aliiii, pošto kapa glavu čuva, ne igrajte se sa zdravljem i potrudite se da izaberete kapu koja je malo šira i neće vam uništiti definiciju kose (ili bar stavite kapuljaču od jakne) i time spojite lepo i korisno.

Sada je idealno vreme da koristite ulja pre pranja kose. U zavisnosti od poroznosti vaše kose, odaberite maslinovo, bademovo, kokosovo…ulje koje ćete naneti na vlažnu kosu (pre šamponiranja,  jednim mlazom mlake vode isperite kosu, nanesite ulje, umotajte punđu i stavite kesu preko glave). Za teme možete koristiti i ricinusovo ulje ili maslinovo koje ćete lagano umasirati, čime ćete poboljšati cirkulaciju. Možete nekada napraviti i prirodnu masku od avokada i maslinovog ulja i sl.
Ne perite kosu često i izbegavajte pranje vrućom vodom. Birajte blag šampon (bez silikona svakako) u koji možete dodati par kapi eteričnog ulja lavande ili kapi belog luka – to će vam biti odlično u periodima pojačanog opadanja kose. Obaveno koristite hranljiva hidratantna pakovanja, ali povremeno i proteinska kako bi kosa nadoknadila izgubljene proteine, bila elastičnija i samim tim otpornija. Dok sušite kosu, obavezno nanesite neku kremu ili mleko za kosu koji sadrže silikone ili neko ulje, kako biste kosu zaštitili od nepovoljnih spoljašnjih uticaja (naročito ako idete na zimovanje na planine, gde je veća nadmorska visina i izloženost UV zracima, pa bi bilo poželjno da krema za kosu sadrži i neki zaštitni faktor).
I da, nikako pene, gelove i lakove za kosu ne koristiti (sve što isušuje kosu). Ovo je period velikih praznika i slavlja, pa mnogi od vas prave frizure koje su vrlo često praćene upotrebom stredstava za učvršćivanje poput laka ili gela.

Zlatno pravilo: NE IZLAZITI NAPOLJE MOKRE/VLAŽNE GLAVE! Možda vam delujem kao mama, ali to je tako. Ne rizikujte da ,,navučete’’ neku dugotrajnu upalu, prehladu ili divljanje sinusa! Ma koliko da žurite, bolje kosu umotajte u punđu ili napravite neki brzinski friz, nego da operete kosu i odmah izađete iz kuće. Dakle, bar sat ipo ne napolje, jer kosa je možda suva, ali je glava još uvek ,,sveža’’. Ako ste u mogućnosti, potrudite se da tokom zimskog perioda kosu perete uveče ili kada ste sigurni da nećete izlaziti van par sati.

Usled vetra i hladnoće, krajevi kose su često suvi i podložni pucanju i rascvetavanju. Znajte da se oštećeni krajevi nikako ne mogu oživeti (mogu se jedino kremama i serumima zamaskirati, ali to nije trajno rešenje), jedini spas su makaze i skraćivanje krajeva.
Zima je period kada je imunitet u padu, što nepovoljno utiče i na kosu, a i na ceo organizam. Posvetite se zdravoj ishrani, tako što ćete unositi dosta voća, čajeva (čaj od svežeg korena đumbira je moj No.1)   i naravno vode.



15 коментара:

  1. Kaakooo da ocistim cetku za kosu? Imam jednu mnogo dobru, uopste ne cupa. Ima klasicne plasticne ''iglice'' ali i one od prirodne dlake (krace od tih plasitcnih iglica), pa se sve one ''mace'' zaglave i koliko god da je perem, nece da ispadnu. :/

    ОдговориИзбриши
  2. a pa zato se meni kosa sada češće mrsi, i stvaraju se čvorčići :) jaaao Milice baš ti hvala :* btw. ista sam k'o ova djevojčica sa slike sa kapicom, i u mene se kosa 'presuje' ispod kape :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja baš mučim muku sa kapama, naročito kad se prehladim, pa moooooraaam da nosim. :) :***

      Избриши
  3. " U slučaju kovrdžave kose, nošenje kape je ravno nemogućoj misiji, jer je frizura nakon toga…"
    Vala bas... Tri tackice da se suzdrzim da slikovitije opisem kako izgleda :D Ja zato kape ne nosim odavno, nosim ono cudo za usi ali stavim ispod kose. Ako je bas bas toliko hladno onda moram da vezem kosu jer stvarno ne lici ni na sta :( Dzabe sira kapa i kapuljaca svakako se od tih materijala slepi i naelektrise

    ОдговориИзбриши
  4. Jedva cekam da se otopi sneg, ne mogu vise, dosta je!! :D Caj od djumbira nikada nisam pila, probacu ga. Mnogo nam pomazes sa savetima... <3

    ОдговориИзбриши
  5. Milice, jel mislis da je bolje da pustimo kosu da se "smrzava" odnosno unistava na vetru i temperaturama ispod nule ili je vredno stavljati je ispod jakne i kapuljace? Hitno potreban savet :D Inace, moja kosa je dosta duga ali nije tako kovrdzava kao tvoja nego je 2b tip. P. S. Hvala za sve odlicne savete. Jedino na tvom blogu procitam svaki post od prve do poslednje reci. Odlicna si. :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Izvinjavam se što odgovor nije bio hitan :((( Kapuljača GLAVU čuva.Stavljanje kose ispod jakne je neće preterano zaštititi. Zima je zima. :D U svakom slučaju, kosa će ti biti bolje zaštićena ispod kapuljače/jakne (nego da se smrzava), ali opet računaj i na to da će ti biti malo neurednija i naelektrisana zbog trenja kose i materijala jakne. :) Hvala ti na pohvalama. :***

      Избриши
  6. Sat vremena sam na tvom blogu,uživam :D
    Odličan post!! :)

    ОдговориИзбриши
  7. Stabilizovani Aloe Vera Gel blagotvorno deluje ne samo na našu kosu već i na kožu glave. Svojstva ALOE Vera gela i njegov visok sadržaj u svim pa i u ovom proizvodu čine šampon prirodnom alternativom drugim šamponima za kosu, dok ga u isto vreme njegova blago formula čini podesnim za sve tipove kose. Svi hranljivi i vitaminski sastojci koji se nalaze u Aloji direktno deluju na kosu te na taj način kosu održavaju zdravom a ujedno i čuvaju i neguju kožu glave i vlasište. Njegovo Enzimsko delovanje uklanja izumrle ćelije, a Blagotvorno dejstvo Aloe vera Gela ojačava kosu uz alojinih amino kiselina koje se slažu sa aminokiselinama u folikulima i papilama vlasi i opskrbljuje saponinima i prirodnim agensima i daju kosi gustinu.

    Jojobino ulje, drugi važan sastojak, izvanredno se razmazuje i koristi se u formulama za negu kose već jako dugo jer popunjava izgublenu vlažnost kako kože tako i kose. Pojačava njenu gustinu dok otklanja očvrsle naslage masnih izlučevina lojnih žlezdi i jača stabljiku vlasi i njene krajeve. Ovo, naravno, olakšava raščešljavanje duge kose i uklanja statički eletricitet, tako da kosa posle sušenja deluje suvo i raspršeno.

    ОдговориИзбриши
  8. Ne mogu da verujem da sam tek sada otkrila tvoj blog.Ja sam ti jedna ceo život čupava...Dok sam bila mlada šišala sm se kao dečak a sada kad sam baka lakše mi je da imam lokne.Al više nisu kao pre.Jednostavno bih morala da perem kosu svakog dana ili svakog drugog da bih imala lepe lokne.Na vlažnom vremenu podignu se one sitne dlačice i grozno je.farbam se u plavo ceo život.Imam crnu kosu ali beo ten i svetle oči i kao crnka sam Cruela de Vil.Ceo život ispobavam šta ću sa kosom.Greška mi je koliko vidim što ne perem kosu nekim bebi šamponom.Probala sam foru -porozna mi je kosa.Otkrila sam i da kad neću da perem kosu moram celu da je pokvasim rukama kao kad smo bili deca pa nam frizer kvasio kosu d anas šiša.Osuši mi se prirodno i to je ok kao da sam je prala.Previše je suva.Više puta sam je zbog toga skroz skraćivala.I sada kada sam ponovo odlučila da imam dužu kosu ,prošla fazu ni tamo ni ovamo,kosa mi je katastrofa.Izgubile se lokne.Imam ih samo prvi dan.Kad vežem štrče neki iščupani krajevi.I tako u potrazi za rešenjem naiđem na tvoj blog.Inače valjda mi je greška što kadane kupim neki svoj obično Lorealov šampon ,operem kosu sa Pantenom kojim muž pere:( A nemam perutStavim obilje raznoraznih balzama,sve sam isprobala da bih se raščešljala.I ako ne stavim na kosu Nivea creme gel br3 (strong) ja sam nemoguća čupavica.Od pre par godina koristim i DAX zeleni (vegetable Oils) Američki,ima ga svugde ali samo kad je vlažno vreme jer jedin tada zbog masnoće koju ima nemam one tipkice po kosi.I pivo sam probala ali na pogrešan način ,sada vidim.Nije bilo izvetreno i inisam lepo sušila pa sam imala periodično uštavljene lokne.Sada ću probati sa pivom.Koristila sam i NIvea kremu običnu u očajanju,panten,maslinovo ulje pa ne mogu da je isperem za 5 pranja.Tako da sam presrećna što sak u čupavom klubu.Poslala sam ćerki i sestričini sve ove postove jer su i one čupavice.Hvaal ti što si se setila ovog bloga.Inače i ja blogujem pa možeš ako želiš pogledati ,ima svačega tu ...https://creativacale.blogspot.com...a i sačuvala sam neke tvoje postove i na pinterestu na mom CreativaCale CreativaCale profilu.Družimo se sa zadovoljstvom :)))pozdrav Slavica Vučinić

    ОдговориИзбриши

Blogger Widgets Blogger Widgets