Početna strana

четвртак, 13. новембар 2014.

LOC metod


L.O.C. metod nije novi ,,izum’’, jer on se koristi godinama unazad kao jedan vid nege kose. Primenjuje se i na ravnoj i na kovrdžavoj kosi u cilju održavanja postignute hidratantnosti. Najuočljivije rezultate daje na izrazito kovrdžavoj kosi, koja je obično suvlja od ostalih, poroznija i teško održava hidratantnost. Najviše je zastupljen među Crnkinjama, koje imaju izrazito kovrdžavu i suvu kosu, te zato posvećuju veliku pažnju raznim negujućim tretmanima. Na našim prostorima se  L.O.C. metod primenjuje, ali nije toliko popularan kao recimo među Amerikankama i Afrikankama. Njihova kosa vapi za hranljivim i hidratantnim sastojcima, jer im je tekstura kose drugačija od naše, što su opet genetske predispozicije. Pored toga, veoma topla klima na tim područjima diktira i način nege kose žena sa tih područja. Iako kod nas ima puno kovrdžavih devojaka, mi se ne možemo striktno pridržavati svih metoda za negu kose koje one koriste, jer naša kosa jednostavno, neke tretmane ,, ne upija''.
Kao što naš organizam iziskuje unos određene količine vode, kako bi mogao normalno da funkcioniše i da bude svež i zdrav, tako i kosa traži da se određeni nivo vode zadrži u njoj kako bi odisala sjajem i živahnošću. Kada ima dovoljno vode u sebi, kosa je zdrava i sjajna – jednom rečju HIDRIRANA. Kovrdžava kosa nema toliku sposobnost da dugo zadržava vodu u sebi, pa je zato često suva i dehidrirana. Kao što znate, suva kosa ne stvara osećaj neprijatnosti samo vizuelno, već i na dodir.

Evo u čemu je suština L.O.C. metode:


L – liquid (voda ili leave-in preparat u kojem je najviše voda zastupljena)
·        Pošto kod nas nema toliko ,,laganih’’ leave-in preparata u kojima voda preovlađuje (u smislu da pored nje nema još nekoliko ,,otežavajućih’’ sastojaka za kosu), ne nanosite nikakav leave-in preparat, već samo vodu – a vodu ste naneli samim tim kad ste kosu oprali. Kao leave-in možete koristiti i mešavinu aloe vera soka i vode (50:50 odnos mera, aloe vera sok imate u Liliju i u apotekama).



O – oil (ulje koje će da ,,zaključa’’ vlagu unutar dlake)
·        Nakon vode, odmah nanosite prirodno ulje koje prija vašoj kosi. Moja vam je preporuka:  ako vam je dlaka tanja, kosa slabijeg volumena ili nisko porozna/umereno porozna, u tu svrhu su odlična ulja koja su lagana i lako upijaju, kao što su kokosovo, ulje semenki grožđa, bademovo, a ako vam je dlaka punija ili visoko porozna, onda će vam maslinovo biti odlično, ali naravno možete probati i sva ostala ulja. Nanošenjem ulja na mokru kosu, nećete imati strah da će vam ulje sasušiti kosu, jer je kosa prethodno hidrirana i ulje će zaključati unutar dlake vodu, a ne da se tako izrazim ,,suvoću’’ (kao kada biste ulje nanosili na suvu kosu, o tome sam pisala na tabli sa natpisom Da li ulja suše kosu). 

C – cream (krema ili puter za kosu)
  • Treći i poslednji sloj koji nanosite na kosu je hidratantna krema za (kovrdžavu) kosu ili puter za kosu. To može biti Balea, Pantene, Dikson, La Croa, Tigi...bilo koja krema koja se dobro pokazala na vašoj kosi. Krema dodatno pomaže da se vlaga zadrži, stvarajući omotač oko nje (imajuću u vidu da mnoge kreme sadrže silikone koji stvaraju zaštitni film oko dlake). Obavezno proverite da vaša krema nema isušujuće alkohole, jer to ne bi bilo dobro za kosu.

Napomena: Ukoliko ne želite da vam se kosa umasti i oteža, slojevi koje nanosite, treba da budu ravnomerno raspoređeni i tanki. U tome i jeste bitna razlika zašto LOC nekada ne uspeva na našoj kosi, jer nanošenje i jednog preparata, zna ponekad da oteža i umasti kosu, dok recimo Crnkinje nanose preparate u mnogo većim količinama. Nanosite vodu, ulje, kremu  odmah, sve jedno za drugim, ne čekate par minuta da upije. Nakon nanošenja, nastavljate normalno da sušite kosu.

Ova skraćenica L.O.C. ukazuje na način primene ove metode, odnosno na redosled nanošenja preparata za kosu. Dakle, nakon što ste kosu oprali šamponom, naneli hidratantno pakovanje i isprali kosu što hladnijom vodom (čime je kosi obezbeđena hidratacija), morate se postarati da se ta voda zadrži (bukvalno rečeno zaključa, LOCk) u njoj – što se postiže primenom ove metode.

Kakvoj kosi odgovara L.O.C. metod?

Najefikasnije rezultate daje na kosi koja je sklona visokoj poroznosti (bilo da je tip prirodnih lokni 3C, 4A, 4B, 4C grupe ili da je tretmanima oštećena, pa je zato suvlja i brže dehidrira).  


U svakom slučaju, najefikasniji način da to saznate je da probate sami. Kako biste znali da li vam odgovara ili ne, koristite L.O.C. metod par puta, a ne samo jednom. Moja kosa je tip 3B i na meni delimično uspeva ovaj metod, nekada je baš super, a nekada manje-više. Moja kosa ne traži previše ulja koje bi ,,zaključalo'' hidratantnost, jer mi je kosa zdrava, nisko porozna i dobro održava balans vode, te ja samo ponekad koristim ovu metodu.

Gde možete da pogrešite?
Ako nanesete previše ulja ili kreme, pa otežate kosu.

U praksi postoji još nekoliko varijacija L.O.C. metode, kao na primer:
  • L.L.C.O. – koja se koristi u slučaju da niste nakon pranja kose odmah naneli ove preparate ovim redosledom, već ste recimo umotali kosu u peškir koji je pokupio svu vodu iz kose. Zato morate ponovo kosu pokvasiti.
  • L.C.O. – neko prvo stavlja kremu, pa posle ulje.



Da li ste nekada probale nanošenje preparata praćenjem L.O.C. metode? Ako jeste, kako vam se čini krajnji efekat?

9 коментара:

  1. Ja cu probati: pranje, Velnea macadamia oil, gel od lana. Jednom ranije sam probala prvo lan pa ovo ulje ali onda je ulje totalno ponistilo efekte lana pa mi je kosa samo visila ko pokisla. Mozda ce ovim novim redosledom to dejstvo biti drugacije, videcemo... :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja imam Velnea macadamia oil, ali kad god ga koristim, budem kao pokisla macka :/ tako da mi sad stoji, ne koristim ga cesto, jer mi ne prijaju narocito silikonska ulja. :) Mada, nisam ga koristila za L.O.C. :)

      Избриши
  2. Sjajan tekst. Nisam čula za ovu metodu. Probacu obavezno. Ja obično kosu umotam u peškir i posle samo stavim baleinu kremicu za kosu od manga ili kajsije , onu u narandzasto beloj pumpici :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Probaj obavezno, meni je LOC u toku zime mnogo pomagao da odrzim hidratantnost loknama. :)

      Избриши
  3. Tek sam skoro otkrila tvoj blog i super je! Već duže vreme pratim sajtove poput naturallycurly.com i razne youtube kanale, ali me užasno nervira što se na takvim sajtovima najviše priča o "crnačkoj" kosi i proizvodi i rutine koje nalazim na tim sajtovima ne mogu da se primene na kosu sa našeg podneblja, o čemu si ti često pisala. Tako da sam bila oduševljena da se neko potrudio da piše o kovrdžavoj kosi u Srbiji. Bila bih ti zahvalna kada bi uradila post o rutini koju trenutno koristiš, kako pereš, stilizuješ i sušiš kosu, koje proizvode trenutno koristiš, kako definišeš lokne i slično. Takođe me zanima ko ti je frizer, jer ja kad ošišam kosu kod frizera narednih nekoliko pranja moram da je dubinski negujem maskama ili kokosovim uljem, pošto mi bude toliko isušena. Hvala unapred... :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I mene zanima kako se izboriti sa frizerima koji su, usput, potpune neznalice, sujetni, a i nece da se muce oko ovakve nege! Lakse im je odrati glavu od sampona i osusiti najjacim fenom, posle cega kosa moze samo na sisanje do glave! Vec sam pet promenila, ostalo je jos dvoje, ali svuda je bilo potpuno isto..!

      Избриши
    2. Izvinjavam vam se sto odgovor kasni :( moja frizerka je iz Valjeva, ako vam znaci sta i ako ste negde u blizini,mogu vam dati njen kontakt telefon... :)

      Избриши
  4. Jel moze nakon ovoga i pivo da se stavi ili je ovo dovoljno da lokne budu definisane?

    ОдговориИзбриши

Blogger Widgets Blogger Widgets