Početna strana

петак, 24. октобар 2014.

Ricinusovo ulje i koprivine kapi u službi lepote



Kako se koristi ricinusovo ulje? Kako da ga nanesem na kosu? Kako ricinusovo ulje i kapi belog luka deluju na kosu? Ovo su neka od čestih pitanja koja ste mi postavljali u vezi ovog ulja i njegove primene na rast kose. Pošto se i sama ne zadovoljavam površnim odgovorima na pitanja koja me zanimaju, nisam htela ni vas da ostavim u neizvesnosti i nedoumicama. Sva vaša pitanja sam objedinila u ovom tekstu i nadam se da ćete pronaći odgovore koji vas zanimaju.

Ricinusovo ulje

Biljka ricinus (ricinus communis, castor oil) poznata je još i kao krlja, morska kudelja, arepak, skočac i spada u jednu od najotrovnijih biljaka. Biljke ove familije se razlikuju po hemijskom sastavu. Sadrže alkaloide, glikozoide, saponozide, polifenolne sastojke, ugljene hidrate, etarska ulja, masna ulja. Glavni sastojci odgovorni za toksičnost biljaka ove familije su lektini (neki lektini su kod oralne upotrebe veoma toksični za čoveka, kao što je ricin) i estri nekih diterpenskih alkaloida.
Biljka ricinus se često uzgaja u dvorištima kao ukrasna biljka, a najviše je rasprostranjena u Africi i Indiji. Imala sam priliku da kod jedne svoje poznanice u dvorištu vidim nekoliko grmova ricinus biljke, koliko izgledaju lepo i egzotično, toliko izgledaju i opasno (zbog oštrih listova, bodljikavog omota kao čičak, pa i zbog same jarke boje cvetova). Fotografija je malo lošije osvetljena zbog mraka i slabije kamere.


Cela biljka je toksična, a naročito semena ljuska. Seme ja glatko, šareno, slično pasulju, sadrži toksičnu hemikaliju koja se zove ricin i može izazvati fatalne posledice ukoliko ga konzumirate. Samo seme svojim izgledom deluje ,,zabranjeno’’ i opasno. Do trovanja može doći i preko kože i sluzokože, dodirom sa biljkom, a naročito sa semenom.

Ono što se svi sigurno pitate je, ako je ricinus otrovna biljka, kako se onda koristi u kozmetičke i medicinke svrhe?

Za odgovor na ovo pitanje, u pomoć mi je ,,priskočila’’ drugarica koja je odličan poznavalac hemije i biologije, te mi je malo detaljnije neke sastojke objasnila.
Obrada semenki se dobija posebnim procesima kojima se iz semenki izdvaja otrov ricin i na kraju se dobija ulje bogato vitaminom E. Zato pravljenje ovog ulja u kućnim uslovima (homemade) nije preporučljivo.
Seme je bogato masnim kiselinama (oleinske, linoleinske, stearinske i druge masne kiseline, 45-55%) i belančevinama (oko 20%). Sadrži toksal-bumin ricin, alkaloid ricinin, enzime i druge sastojke. Masno ulje ricinusa (Oleum Ricini), koje se koristi u medicini je gusto, žilavo, bledožućkasto. Dobija se hladnim ceđenjem zrelog, oljuštenog semena. Ulje se zatim iskuva sa vodom kako bi se odstranio toksični ricin.

Ulje je vekovima poznato po svojim antigljivičnim, antivirusnim i antibakterijskim svojstvima. Ricinusovo ulje je svoju primenu našlo u rešavanju problema sa kožom (opekotine, akne, suva koža, strije, lečenje bradavica, akni...), za rast kose i trepavica kao i rešavanje mnogih drugih zdravstvenih problema (zatvor, artriris, upale...).

Ono što nas konkretno zanima, to je primena ricinusovog ulja za negu kose.
Omega 9 masne kiseline iz ovog ulja, kojih je u izobilju, hrane vlasi iznutra i vraćaju joj prirodnu vlažnost. Blagotvorno je i za teme koje takođe trpi posledice hemijskih tretmana kose. Najbolje je koristiti hladno ceđeno ricinusovo ulje (koje možete kupiti u apoteci) zato što je ono najkvalitetnije. Ovo ulje deluje i kao humektant, tako što privlači vodu iz vazduha, ali deluje i kao emolijent, tako što stvara film oko dlake i time sprečava gubitak vode iz kose. Ricinusovo ulje stvara lepljivi film oko dlake, koji često ima tendenciju da privuče druge prljavštine iz vazduha, te je zato preporučljivo korišćenje ovog ulja PRE pranja kose. Ima relativno visoku viskoznost. Jedan deo molekula ovog ulja je hidrofilni (rastvara se u vodi), dok je drugi deo hidrofobni (,,isteruje’’ vodu). Oblik ricinusovog ulja pod nazivom Hydrogenated castor oil je potpuno nerastvorljiv u vodi i više dođe kao vosak (wax), tako da se često nalazi u kremama za kosu kao ,,finiš’’.

PRIMENA

Ono što mnogi greše prilikom korišćenja ricinusovog ulja (kao i mnogih drugih ulja), to je što ga nanose na suvu kosu. Gore sam pomenula da ricinusovo ulje deluje i kao humektant i kao emolijent, pa ako ga nanesete na suvu kosu, ispoljava se njegovo svojstvo emolijenta (zadržava vlagu, odnosno u ovom slučaju, pošto ga nanosite na suvu kosu, zadržava ,,suvoću’’ unutar dlake pa otuda onaj osećaj naelektrisane kose, antenica i kose kao slama). Ukoliko ga nanesete na mokru kosu, njegove blagodeti su mnogo bolje, jer unutar dlake zadržava vodu i hidratantnost. 

Kosu samo mlakom vodom isperete (da se bar malo uklone nečistoće), lagano iscedite i onda nanosite ovo ulje. Ostavite ga da deluj sat vremena najviše i posle slede šampon (ukoliko koristite blage dečije šampone, potrebno je dva puta šamponirati) i pakovanje/balzam koje inače koristite. Da je efikasnije nanositi ulje na mokru, a ne na suvu kosu, možete zaključiti i po tome kako nanosite butere i mleko za telo? Nanosite ih nakon tuširanja, kada je koža vlažna i bolje upija. To je slučaj i sa kosom. Ja ulja najviše koristim za negu kože glave, ali ponekad ih raspoređujem i po kosi na ovaj način.

U kojim slučajevima se ricinusovo ulje nanosi na celu dužinu kose?

- Ukoliko vam je kosa visoko porozna (jako oštećena), ricinusovo ulje će vam prijati duži vremenski period jer će ,,puniti’’ šupljine unutar dlake. Dokle god ne ,,napuni’’ dlaku, ulje će biti dobro za vašu kosu. Onog trenutka kada se vaša kosa zasiti i nije joj više potrebno ulje, vlas prestaje da upija i ostatak ulja samo ,,čuči’’ na dlaci i sprečava ulazak vlage unutar dlake (a to dovodi do osećaja suvoće-dakle, tada kreće kontra efekat). O tome sam nedavno pisala OVDE. Kada ga nanosite na dužinu kose, bilo bi dobro da kosu podelite u par sekcija, kako biste ravnomerno rasporedili ulje, koje je jako gusto i malo teže za razmazivanje.
- Ukoliko vam je kosa manje porozna, nije potrebno da ga nanosite često na dužinu kose, već samo na teme i jedan deo vlasišta, i to samo ako želite da poboljšate rast kose. Sasvim je dovoljno jednom mesečno da ga primenjujete na celu dužinu, jer vam kosa nije mnogo oštećena.

 U kojim slučajevima se ricinusovo ulje nanosi samo na teme?

Ukoliko vaša kosa nije oštećena (zdrava kosa), a želite samo da poboljšate njen rast, onda ricinusovo ulje nanosite samo na teme i mali deo vlasišta. Dakle, ne na dužinu kose. Kada ga utrljavate u teme, vrlo je važno da to radite laganom masažom, jagodicama prstiju. Time se podstiče cirkulacija i pore bolje upijaju ulje. Ovde moram da dodam još nešto. Gore sam napisala da ako se ulje nanosi na dužinu kose, efekat je bolji ako je kosa mokra. A ako se ulje nanosi samo na teme (ne na dužinu kose), to možete činiti iako kosa nije mokra (mada je svakako efikasnije da bude mokra, jer kad je malo isprana mlakom vodom, pore na temenu se bolje otvaraju i primaju ulje), dakle možete ga nanositi i na suvo teme i isto ostaviti sat, dva da deluje (koliko vam vreme i strpljenje  dozvoljavaju)

Kapi belog luka

Kada pomenem ,,kapi belog luka’’, mnogi pomisle da je to ustvari neko ulje od belog luka. Ne, to nije ulje, već tinktura belog luka (tečna, pa otuda i naziv kapi belog luka).
Alliin (alin) je sulfoksid koji je prirodni sastojak svežeg belog luka. Kada je svež beli luk, iseckan ili slomljen, enzim alinaza pretvara alin u alicin, koji je odgovoran za miris svežeg belog luka. Neoštećena glavica belog luka sadrži komponentu alin, koji je bez mirisa. Kada se čen belog luka raseče, alin dolazi u kontakt sa enzimom alinazom, pri čemu nastaje alicin. Svež luk sadrži najviše alicina, jedne od aktivnih komponenti, ali se on ne može potpuno usvojiti u organizam.
Zbog svog antigljivičnog dejstva, kapi belog luka uspešno deluju protiv peruti i jačanja korena kose, što samim tim deluje protiv opadanja kose.

Ricinusovo ulje + kapi belog luka

Ovo je smesa koja se od davnina koristi za jačanje korena kose, protiv peruti, za rast stare kose, ali i za izrastanje nove, mlade kose. Odnos mera nije striktno određen, ali ja ovu smesu pravim u odnosu 70:30. 


Vi možete dodati i više kapi belog luka, u zavisnosti koliko vam (ne)smeta miris, koji je jako intenzivan (jači od svežeg belog luka). Koliko stavite kapi belog luka, toliko i zavisi zadržavanje njegovog mirisa nakon pranja kose. Meni je u ovoj razmeri 70:30 sasvim ok. Ovu smesu nanosim jednom u dve, tri nedelje, samo na teme (kada želim da poboljšam malo rast), jer mi kosa nije oštećena, pa nema potrebe za nanošenjem na celu dužinu kose. 

U ovu smesu možete dodati i malo tečnog pantenola (više od kapi belog luka, a manje od ricinusovog ulja) i sve to promućkati. Istu ovu smesu, možete mazati i na obrve (da im poboljšate rast). Samo ricinusovo ulje možete koristiti i za jačanje i rast trepavica (sipate ga u opranu bočicu od maskare), ali prilikom nanošenja budite pažljivi da vam ne uđe u oko, jer zna poprilično da peče. Takođe, ricinus i beli luk su odlični za jačanje noktiju i saniranje zanoktica.

24 коментара:

  1. Ovo moram da probam,izbegavala sam ricinusovo ulje cak i na teme da stavljam zbog teskog razmazivanja.Da li i kokosovo ulje da stavljamo na vlaznu kosu? :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kokosovo ulje je jos manje molekulske mase od ricinusovog, te fino upija iako je kosa suva. Ali, svakako je efekat mnogo bolji kada se nanese na vlaznu/mokru kosu. :)

      Избриши
  2. Hvala ti mnogo na ovom postu, zaista mi se svidja i tvoja kosa i nacin tvog pisanja, tako da sve pohvale. A ricinusovo ulje obavezno moram probati, nadam se da ce se, i u mom slucaju, pokazati delotvornim. xD

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno na pohvalama. :) Pokusaj, ako nista, bar ce ti biti odlicno za nokte, obrve i trepavice. :)

      Избриши
  3. S obzirom da si pisala da se ricinus treba drzati bar 3-4 sata pred pranje, kako sad kazes sat vremena? Nisam bnas ukapirala to :D bolje da drzim duze, ili sat vremena na mokroj kosi?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam napisala otprilike sat vremena, jer ga ja drzim toliko (nemam strpljenja za duze). :D Ako ti je kosa zdrava (odnosno ako nije tretirana ili ostecena na neki nacin), sat vremena ti je sasvim dovoljno. :)

      Избриши
  4. Dakle preporucujete omjer 70 (ricinusovo ulje) : 30 (kapi bijelog luka) ? Pitam samo da budem sigurna da nije mozda obrnuto?
    Hvala :)

    ОдговориИзбриши
  5. Ricinusovo ulje koristim skoro godinu dana svake veceri na obrvama i prezadovoljna sam. Imam punije obrve, ali sam ih dugo puno cupala i tanjila, tako da sam uz pomoc ovog ulja uspela da ih povratim. Zaista rastu nove dlacice, a stare rastu brze, tako da je i cupanje lakse, nema crnih tackica. Mozda bi vec trebalo da napravim duzu pauzu u koriscenju... Ali mi se efekat tako svidja, da mu se stalno vratim posle nekoliko dana.
    Stavljala sam ga i na trepavice, isti je efekat, dlacice postanu duze, mada se ne uocava lako, tako da se tek sa maskarom vidi koliko su duuugeee! :-)
    Na kosu ga povremeno stavljam, mada ocigledno pogresno, jer sam ga stavljala na suvu kosu. I tako mi se svidjao efekat. Probacu i na mokroj kosi... Kokosovo ulje mi se takodje mnooogo dopalo! Sve cestitke za blog i iskrenost i hvala na svim savetima koje nesebicno delis sa nama :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja imam prirodno duge trepavice, ali opet mi nije na odmet da ponekad stavim ovo ulje. Doduse, mnogo vise ga koristim za nokte i zanoktice. :D Sto se kose tice, meni nekako bude kosa kao slama kada ga stavljam na suvu kosu, pa mi je zato bolje na mokru, jer mi nekako bolje upije. A kada ga stavljam samo na teme,bilo da ga stavljam na suvo ili mokro teme, bude mi ok u oba slucaja. :)

      Избриши
    2. Анониман6:41 AM, јул 11, 2015

      Citala sam na vise mesta da bi ulje bilo najbolje drzati preko cele noci. Ali kako onda da legnem da spavam sa kosom koja je mokra ( s obzirom da je najbolji efekat ako ulje stavimo na mokru kosu?
      Hvala puno ;-)

      Избриши
  6. Da, to za primenu ricinusovog ulja si upravu, to sam i ja primetila. Kada ga nanosim na celu duzinu kose, onda uvek prvo kosu isperem mlakom vodom, stavim ulje i umotam u pundjicu, nekad stavim i kesu preko glave. Bas sam primetila da mi je tako mnogo bolje nego kada ga stavljam na suvu (posle mi bas bude kosa bljak i suvaaaa). A kad ga stavljam samo na teme, tad mi je nebitno dal je kosa mokra ili suva, bitno mi je da sto bolje masiram teme. :) Super ti je ovaj tekst. :) Moram kupiti i te kapi belog luka.

    ОдговориИзбриши
  7. A cekaj, te kapi belog luka, je l' i to kupis u apoteci? Ako da, je l' ima u svim apotekama ili?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Trebalo bi da ima u većini apoteka. Ja uvek kupujem u apoteci, nekad ih imaju, nekad nemaju, pa mi onda nude kapi od sremuša (takođe jedna vrsta belog luka, ali to nije to). :) Pogledaj i u radnjama Zdrave hrane, moja drugarica je i tamo kupovala.

      Избриши
    2. E vazii, pogledacu, nadam se da cu naci. Hvala ti puno, i na postu, a i na odgovoru. :)

      Избриши
  8. Tek sad vidim da se u naslovu pominju i koprivine kapi?! Greska ili da ocekujemo neki savet u primeni tih kapi, za koje doduse nisam cula? :-)

    ОдговориИзбриши
  9. Sjajan tekst! Nisam znala nista o ovim sredstvima u nezi kose, znala sam samo nesto o ricinusovom ulju u svrhu ciscenja i nege lica.
    Imam jednu molbu, kao kovrdzava osoba imam strasan problem da nadjem frizera koji ce razumeti mene (i moj stil) i moju kovrdzavu kosu. Pa tako stalno menjam frizere, jer nikako da se skontamo oko toga kako treba sisati moju kosu. Volela bih da napises nesto o tome kako naci frizera za kovrdzavu kosu, ili da pokrenes temu o tome pa da cujemo preporuke od kovrdzavih devojaka, ili barem da mi das preporuku za nekog frizera (u Beogradu). :)

    ОдговориИзбриши
  10. Super,svidja mi se tekst, ja jedva cekam obecani recept za homemade kremu za kovrdze. Sve koje sam probala, meni ne odgovaraju. Kupila sam Tigi, nije za moju kosu. Danas sam kupila neke Balea proizvode,da probam i neke jeftine varijante, medju njima i kremu za talasastu i kovrdzavu kosu. Stavila sam je na suvu kosu i efekat je frizzy i nepotreban volumen, talasi su mi prihvatljivi. Postoji li nesto sto malo stanji kosu? Duzina kose mi je oko 10 cm ispod ramena i kada se uvije, dobijem nesto sire nego duze. Sav moj trud je uzaludan.

    ОдговориИзбриши
  11. Je l' mogu da koristim samo ricinusovo ulje,bez ovih kapi belog luka?Ili mora oboje zajedno?

    ОдговориИзбриши
  12. Koliko kosta ricinusovo ulje i koliko se dobije ulja u onoj bocici?Jel tacno ono sto sam cula da ako ricinusovo ulhe zavrsi na nekom drugom delu tela npr. na licu da i tu poncu da rastu vise one sitne dlacice koje se inace ni ne vide??

    ОдговориИзбриши
  13. Muke sa kovrdzavom kosom...

    sve i svasta probala..al suva..pa suva..a duga puno i gusta..kad koristim te kapi i ulja treba mi pola apoteke:) osisacu se skroz kratko..i lepo odmoriti..:-)

    ОдговориИзбриши
  14. Videla sam na Fb stranici da si u sampon sipala i kapi belog luka, te sam ja mislila da stavim koju kap ricinusovog u sampon :D Al jaaako malo, sad ne znam posto je gusto da li bi se sjedinilo sa samponom i je l' to uopste pametno raditi? :D

    ОдговориИзбриши
  15. Koliko cesto treba da se koristi ricinusovo ulje da bi se izbegao protiv efekat? Da li treba praviti neke pauze u koriscenju?

    ОдговориИзбриши

Blogger Widgets Blogger Widgets