Početna strana

понедељак, 22. септембар 2014.

Prirodna ulja, silikonska ulja, silikonski serumi

Postoje razna ulja namenjena nezi kose. Neka od njih obećavaju oporavak kose i stvarno to rade, a neka samo obećavaju. Ja sam sva ta ulja malo kategorisala i ukratko ću vam napisati nešto o svakom od njih.

1) Prirodna nerafinisana ulja - to su devičanska ulja, nerafinisana, hladno ceđena. Neka od njih se koriste kao bazna ulja i dodatak eteričnim. Prirodna ulja su ujedno i najkvalitetnija ulja koja možete staviti na svoju kosu. Većina njih sadrži omega masne kiseline i razne vitamine čime stvarno neguju kosu i imaju blagotvorno i umirujuće dejstvo ne samo na dlaku, već i na teme glave. Neka od njih utiču na rast kose i deluju antibakterijski. Takva ulja su obično skuplja, ali ne nužno, jer se često dešava da se povedemo visokom cenom misleći da to povlači visok kvalitet, a kupujemo ustvari brend, a ne kvalitet. Ova ulja je najbolje kupovati u radnjama ,,Zdrave hrane'' i apotekama, a kada ih kupujete u marketima, dobro obratite pažnju na sve sitne natpise koji su utisnuti na nalepnici. Tim sitnim slovima bi trebalo da piše da li ulje sadrži još neku mešavinu, odnosno da li je čisto i hladno ceđeno (da nije prolazilo kroz dalju hemijsku obradu). Mnogi proizvođači stavljaju natpise 100% prirodno, a kada malo bolje pročitate sitna slova, videćete da to možda i nije čisto ulje, jer se sastoji od mešavine raznih drugih ulja.

Neka od prirodnih ulja koja se kod nas mogu naći su:
- kokosovo
- maslinovo
- ricinusovo
- čičkovo
- kantarionovo...




Ulja (čista, bez ostalih mešavina) koja se kod nas teže nalaze i često se proizvođači služe raznim trikovima kako bi nas ubedili da je to ulje stvarno pravo:
- arganovo ulje ( poznato kao Marocan oil)
- jojobino
- palmino
- makadamija
- avokado
- slatki badem...
U preparatima za kosu, često ćete videti veliki natpis npr. ,, Šampon sa arganovim uljem'', ,,Pakovanje sa makadamija uljem'', ali često ti preparati sadrže jako malu količinu tog ulja (to vidite po listi sastojaka, ako je ulje pri dnu spiska, znači da je zastupljeno u malom procentu) ili ga ne sadrže uopšte.
Prirodna nerafinirana ulja nailaze na veliku primenu u nezi kose, njih je najbolje lagano utrljati u teme i ostaviti da deluju par sati pre pranja kose. Pošto su masna, obično je potrebno malo više šamponiranja, kako bi se isprala (naročito ricinusovo ulje). Devojke ova ulja često koriste i kao leave-in preparate i nanose i na suvu kosu, npr. na krajeve, ali u sasvim maloj količini, jer u suprotnom, kosa će vam se vrlo lako zamastiti i otežati. Neka od ovih ulja zbog male molekulske mase, prodiru u dlaku i obnavljaju je brže (kokosovo, jojobino). Da li su vam zaista potrebna ulja i u kojoj meri, zavisi od poproznosti kose (u kojoj meri je kosa oštećena). Ukoliko preterate sa upotrebom ulja, može se desiti da se vaša kosa prezasiti i da ta ulja ustvari samo ,,čuče'' na dlaci, čime stvarate kontra efekat. Više o tome pisaću u jednom od narednih postova koje vam spremam.

2) Prirodna rafinisana ulja - Za razliku od nerafinisanih, ova ulja su prošla kroz termičku obradu i u tim fazama obrade su izgubila jedan deo hranljivih sastojaka. Takva ulja su maslinovo, suncokretovo, susamovo...koja se najviše koriste u ishrani, ali i u nezi kose, jer često se desi da pomešamo pa umesto nerafinisanog, kupimo rafinisano (koje je ok, ali sadrži manji procenat negujućih sastojaka).

3) Eterična ulja - ,, Eterična, etarska i esencijalna ulja su jedno te isto. Pojam Eterično se na našim prostorima i u Hrvatskoj najviše koriste, dok su etarska ulja svoje mesto našla u farmakologiji.(Izvor: Aroma Tea)
Eterična ulja su nemasni prirodni ekstrakti iz aromatičnih biljaka dobijeni pomoću destilacije, ekstrakcije ili nekom drugom metodom izolacije. Za dobijanje ulja koriste se različiti delovi biljke: cvetovi, osušeni pupoljci, listovi, stabljike, trava, drveni delovi, kore, biljne smole, semenke, plodovi. Esencijalna ulja imaju visoku sposobnost prodiranja kroz površinski sloj kože, uzrok tome je lipofilnost molekula i male molekulske mase. Zbog svoje hemijske strukture, eterično ulje je već samo po sebi parfemska kompozicija, jer sadrži oko sto različitih jedinjenja – terpena, alkohola, fenola, estara, aldehida i ketona. Da bi ulja bila delotvorna, potrebno je da budu prirodna i čista.''( Izvor: aromaterapija.co.rs)



,,Eterična  ulja imaju široku primenu u farmaceutskoj, kozmetičkoj, parfimerijskoj i prehrambenoj industriji. U kućnim uslovima postoji mnogo načina kako se mogu koristiti, a to su:
  • inhalacija (ne treba da koriste astmatičari i osobe sa čestim krvarenjima iz nosa)
  • terapeutska masaža,
  • obloge (tople ili hladne – nakapati nekoliko kapi etarskog ulja u vodu, nakvasiti pamučnu tkaninu i staviti oblogu na bolno mesto)
  • kupke za celo telo, stopala i ruke ili tuširanje
  • sauna, đakuzi
  • ulja za negu tela (razblaženo)
  • aroma lampe- isparivači, osveživači prostorija u spreju, aparati i posude za vlaženje vazduha
  • pot pourri, mirisne sveće
Napomene:
  • Eterična  ulja se koriste samo spolja na zdravu neoštećenu kožu (npr. ne nanose se na regiju kože sa varikoznim venama).
  • Eterična ulja se koriste isključivo razblažena, eventualno blago eterično ulje lavande i čajnog drveta se moze naneti čisto tj.bez razblaživanja.
  • Trudnice smeju koristiti samo blage rastvore nežnih etarskih ulja kao što je ulje lavande, nakon prvog trimestra i uz konsultaciju sa lekarom.
  • Lekarski savet takođe je potreban kod obolelih od epilepsije ili visokog krvnog pritiska.
  • Zbog visoke mogućnosti prodiranja komponente eteričnih  ulja mogu biti iritansi i alergeni, pa su na kozmetičkim proizvodima posebno naznačeni zvezdicom (prema propisima kozmetičke direktive).
  • Ukoliko se kombinuju, najbolje je da to budu dva ili tri etericna  ulja, ali ne više od četiri.
Čuvanje: oksidacija uzrokuje smanjenje procenta aktivnih principa u eteričnom  ulju, zato je potrebno da se čuva na hladnom i tamnom mestu, zaštičeno od izvora toplote, najbolje u drvenoj kutiji. Ekspeduje se uvek u tamnim staklenim bočicama. Od otvaranja bočice, savetuje se da se koristi najduže godinu dana, tj. 6 meseci za eterična  ulja citrusa.'' (Izvor: bahovekapi.org)

Eterična ulja koja imaju najčešću primenu:
- lavanda
- bor
- bosiljak
- ruzmarin
- pomorandža
- čajevac
- grejpfrut
- ruža...
Ukoliko koristite lan za definisanje svojih lokni, u tu smesu možete dodati par kapi nekog eteričnog ulja (lavande recimo). Time ćete tom gelu od lana dati prijatan miris i produžiti mu rok trajanja, jer ova ulja deluju i kao konzervansi čime održavaju trajnost proizvodima.

4) Ulja koja imitiraju prirodna - To su vam ona ulja po 70 dinara, koja možete kupiti na svakom koraku. U tim uljima se nalazi sve, sem onog šta stoji na natpisu. Tako da, ako piše ,, Bademovo ulje'', znajte da je njegov procenat tu 0,01 ili ga nema uopšte. Glavni sastojci tih ulja su parafin (meneralno ulje) i parfem.
                                                                





5) Silikonska ulja za kosu - Sigurno jedna od najpopularnijih ulja koja se koriste za negu kose. U njihovom sastavu prvo idu silikoni (cyclopentasiloxane, amodimethicone, dimethicanol dimethicone...), pa onda neko ulje (makadamija, badem...), parfem i sastojci koji omekšavaju kosu. Koriste se najviše kao leave-in preparati i nanose na vlažnu i suvu kosu. Njihova primarna uloga je da zaglade kosu i zamaskiraju oštećenja, da zaštite dlaku od spoljašnjih uticaja, pa tek onda da je neguju i nahrane (a dlaku hrane ulja koja se nalaze u tom sastavu, a ne silikoni). Ovakva silikonska ulja ne otežavaju puno kosu (za razliku od recimo prirodnih) i lako se razmazuju. Naravno, ukoliko baš preterate, normalno da ćete umastiti kosu velikom količinom. U zavisnosti od vrste ulja koje se pomeša sa silikonima, zavisi i efekat i kvalitet. Daju sjaj, pripitomljavaju kosu i do neke mere je štite od toplote.










6) Silikonske kapi i serumi - Oni nemaju nikakva hranljiva svojstva niti deluju na oporavak kose. To je samo privremena solucija i ne bi bilo efektno da se oslonite isključivo na ovakve serume ukoliko ste u fazi oporavka kose. Silikonski serumi samo zamaskiraju dlaku, čine je sjajnom, mekom i zaglađenom, ali ne deluju na njen oporavak. Može vam se činiti da su vam oporavili dlaku samo zato što su je umotali sjajnim filmom i sprečili dalja oštećenja - ali, istina je da stara oštećenja neće oporaviti. Štaviše, mnogi ovi silikonski serumi sadrže isušujuće alkohole, kao što su Alkohol denat, što može joj destruktivnije delovati na kosu. Dlaka odmah upije alkohol (koji sušu dlaku iznutra), a silikon je spolja obmota sjajem i daje zavaravajući izgled da je dlaka zdrava. Pisaću detaljnije o tome u narednim postovima.


16 коментара:

  1. Ovo baleino ulje koristim vec mjesecima, nanosim kap, dvije na vlaznu kosu, zatim gel od lana. Kombinacija pun pogodak. Nekad osusim difuzorom, ali vecinom prirodno susim. Kosa mi je zdrava, a sisam se jednom ili dva put godisnje. Preporucila bih ga djevojkama s oštrom kosom, poput moje.

    ОдговориИзбриши
  2. Baš si lepo objasnila razlike između ovih proizvoda. Meni je na listi za kupovinu kokosovo ulje, moraću baš da obratim pažnju kad budem kupovala na ta sitna slova. :)

    ОдговориИзбриши
  3. Mislim da gresis,u vezi ulja sa silikonom,oni nemaju ama bas nikakvo negujuce dejstvo,njhova zastupljesnot je kao i u navedenom imitirjacujem ulju 0,01%,al brend je brend,meni silikoni nikako neodgovaraju pa ni ulja,mislim da sam cak i preterala sa uljima,sve u svemu nisam za silikone nikako ako treba neka bude i skrzana sva dlaka al barem znam na cemu sam,a ovo je drzi vodu dok majstori odu i kad operem opet frustracja koliko je kosa ostecena.Nazalost to je dejstvo tih silikona i ulja silikonskih.Nadam se da delimo isto misljenje,a naravno mi zene samo povodljive na natpise i dobru ambalazu,a brend i da nespominjem :) Zanima me da li si probala still balzam slatki badem i da li je hidratantan,opet sam dala sansu garnier balzamu avokado i shea puter al kod mene on ima dejstvo proteina,ima i hidratacije,al vise proteinski deluje ukruti je i tesko se ceslja.A zanima me ovaj balzam dosta je hvaljen,pa ne znam da li si probaal i kako ti se cini,bilo bi dobro ako je skroz hidratantan.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Silikonska ulja, kao sto napisah, sadrze silikon (on dlaku ne hrani) + neko ulje (ono dlaku hrani), te zato i imaju koliko toliko negujuce svojstvo, bas zbog prisustva ulja vec pri vrhu liste. Naravno, uvek postoji neka kombinacija koja ne odgovara svakoj kosi. Sto se ostecene kose tice, silikonska ulja nemaju ulogu u oporavku kose, vec to cine prethodni tretmani: maske pre pranja kose, hidratantna i proteinska pakovanja. Kad kosu dobro ,,upakujemo'' u neko pakovanje i time joj obezbedimo neophodne proteine i hidrataciju, slede silikonska ulja koja ce dlaku da umotaju i da zastite da ti sastojci ,,ne ispare''. Meni recimo malo koja silikonska ulja odgovaraju (previse mi omeksaju kosu), pa zato se radje odlucujem za silikonske kreme. :) Sto se tice Still slatkog badema, on je dosta koriscen od devojaka koje praktikuju Co-wash pranje kose. Balzam je bez silikona, po sastavu hidratantan, ali nedovoljno jak i koncentrovan da pruzi potrebnu negu ostecenoj i suvoj kosi. :)

      Избриши
  4. Ja sam shvatila da meni ulja ispravljaju lokne, opustaju definitivno, ali ih je pozeljno ponekad koristiti, vise volim kremaste strukture, a ono sto mi cini lokne sjajnim i ne opusta ih jeste silikonski serum koji vise prija od kristala :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja bas slabo koristim sve ovo navedeno u postu, osim prve stavke, a to su prirodna ulja koja stavljam iskljucivo pre pranja kose, kao masku, inace mi svako ulje otezava kosu, a silikonska ulja mi previse omeksaju i omlitave lokne. :) Za mene nema nista bez kreme, sto se zavrsnog efekta tice :D

      Избриши
  5. Jesi sigurna da alverde ima silikona? :(

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema silikona Alverde, to je mesavina raznih ulja. Zbog toga treba paziti prilikom nanosenja, da se ne pretera sa kolicinom i kosa umasti. :) Hvala ti puno na zapazanju, sad videh da sam ga stavila medju ova silikonska, ispravila sam. :)

      Избриши
    2. Ma nista i dobro je pa nema, posto volim ponekad da ga stavim malo na krajeve, a ne zelim da koristim ta silikonska ulja i serume, nekako mi je dovoljna samo krema za kovdze sa silikonima :)

      Избриши
    3. Tako i ja isto, ne koristim silikonska ulja i serume. Krema za kovrdze sa silikonima je sasvim dovoljna. :)

      Избриши
  6. Sve pohvale za blog. Puno korisnih saveta :-) Inace, ranije sam koristila maslinovo ulje tako sto sam ga nanosila na vlazne krajeve i nisam ispirala. I nije mi odgovaralo, dosta mi je isusivalo kosu pa sam prestala. Ali sada cu bas da probam da nanesem na celu (osim na teme) i da drzim nekoliko sati i isperem i da vidim kakav je efekat :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala imenjakinjo :) Meni generalno ulja ne odgovaraju (u smislu da mojoj kosi nisu potrebna), pa zato ih i ne koristim, izuzev kokosovog koje mojoj kosi odgovara u kakvom god stanju da se nalazi. :) Ostala ulja su mi malo teska i dlaka mi ih ne upije, vec samo cuce onako. To je zato sto mi je dlaka glatka, kutikule spustene i kosa nisko porozna. Ako je dlaka hrapava, kutikule podignute, a samim tim kosa visoko porozna (ostecena), onda ce dlaka da ,,grabi'' i upija svako ulje ne bi li se te neravnine i ,,rupice'' popunile. Najbukvalnije objasnjeno. :D

      Избриши
  7. Kiristim monoi de tahiti puter,kad se drži u ruci ili toploj vodi topi se i dobija se ulje, to je iz manna kozmetike tvrde da su nerafinisani proizvodi 100% organski,meni odgovara i za kožu ga kiristim,mažem lice sa njim svako veče,po nekad celo telo,sad je zima pa mi je hladno jer mora da bude vlažna koža dok upije smrznem se:-) odlično je,kombinacija kokosovog ulja i cveta tahiti,baš lepo hidrira kosu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam koristila nijedno Manna ulje, sve nikako da kupim, a baš mi primamljivo deluju. I višenamenska su. :)))

      Избриши

Blogger Widgets Blogger Widgets