Početna strana

четвртак, 4. септембар 2014.

Kana i prirodne farbe za kosu

Delim sa vama jedan koristan i informativan tekst, koji se tiče farbanja prirodnim bojama. Teks piše Predrag, autor sajta Lekovite biljke , na kojem možete pronaći još puno saveta koji se tiču prirodne medicine.

,,Kana za kosu i druge prirodne farbe za kosu koje su nam lako dostupne imaju svoje prednosti, jer ne oštećuju kosu. Možda prirodne boje nisu tako intenzivne i nemaju tako raznovrsnu paletu, ali su ipak prirodne i ne štete, pa su zato i preporučljive. Farbanje kose je prisutno od davnina. Uvek je postojala ta želja za podmlađivanjem i skrivanjem sedih vlasi kose. Ali ponekad je razlog jednostavno želja za promenom. Pa tako i promena boje kose može nam doneti bitno drugačiji izgled. Nekad su se više koristile prirodne boje za kosu, ali i danas ima sve više onih koji se vraćaju prirodnim farbama koje ne oštećuju kosu.

Kana

Kana grmolika biljka je poreklom iz Afrike, a danas raste u Aziji i Australiji. Za bojenje kose se koristi od davnina, a neki narodi je koriste i za farbanje kože i crtanje po koži, tetoviranje, zatim za nokte, bojenje predmeta, vune i kože. Sem što boji kosu, kana daje sjaj, a jača i koren kose. Veruje se da sprečava opadanje kose i povoljno utiče na otklanjanje peruti. Kana nije opasna za kosu, naprotiv predstavlja sjajan regenerator/kondicioner za vašu kosu. Za farbu se koriste listovi biljke. Listovi kane se beru i suše, a potom se drobe i melju u prah, koji se koristi za farbanje. Nijanse zavise od faze zrelosti u kojoj se listovi nalaze kada se beru. Uglavnom nijanse su od crvene, preko bakarne, do smeđe boje. Nekad se kana meša sa drugim biljkama i tako se dobijaju različite nijanse. Kakva će boja kose biti posle farbanja sa kanom zavisi i od prirodne boje vaše kose.


Biljke za svetliju kosu

Da bi dobili svetliju kosu možete da probate sa upotrebom kamilice, limunovog soka i nevena. Napraviti jak čaj od kamilice i nevena, po jednu šolju i pomešati sa pola šolje limunovog soka. Sipati u prskalicu i nanositi na kosu kao sprej. Ostavite da deluje bar 2 sata, a onda isperite. Ovo treba ponavljati više puta nedeljno da bi bilo efekta. Bolji efekat se postiže kada se posle izlazi na sunce. Poznato je da sunce posvetljuje kosu, ali svakako nije poželjno dugotrajno izlaganje jakim sunčevim zracima.


Biljke za crvenu kosu

Ako imate svetliju kosu, a želite da bude crvena ili imate crvenu, a želite da bude još intenzivnija probajte sa hibiskusom, cveklom i šargarepom. Možete probati sa svim ovim biljkama ili pojedinačno. Pravite prirodan čist sok od cvekle i šargarepe i tako ga koristite bez razblaživanja. Možete mešati sa čajem od hibiskusa i nevena. Kvasite kosu ovom mešavinom i ostavite da deluje 2 sata, pa posle isperite.

Biljke za taminiju kosu

Ako hoćete da potamnite vašu kosu prirodnim putem, koristite orahe, kafu i čaj od žalfije.''

11 коментара:

  1. Da li kana nakon izvesnog vremena ostavi kosu suvom, kao sto bude slučaj sa obicnim farbama?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam slušala i čitala razna iskustva. Mislim da je to sve individualno i da zavisi ne samo od kvaliteta kane, već i od same kose i stanja u kakvom se nalazi. :)

      Избриши
  2. Mislim da ne,moja majka vec dugo koristi samo kanu i nije probala nijednu drugu farbu!Mozda ce se to desiti ako si pre koristila mnogo jake farbe,ako ne,preporucujem ti da predjes na kanu :)

    ОдговориИзбриши
  3. Koristila sam crvenu kanu (ali samo jednom) i boja je ispala stvarno lepa, jer je na suncu izgledala stvarno prirodno i oživela mi je kosu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gde kupuješ kanu? Ja sam razmišljala kad mi krenu sede, da se farbam kanom, ali da znam pravu da pronađem... :)

      Избриши
  4. Kanu mozes naci na lokalnim pijacama ili u lokalnim parfimerijama koje prodaju jeftiniju kozmetiku ili u nekim lokalnim prodavnicama. Cena kesice je bila oko 60-70 dinara, uglavnom nije vise od 100. Iskreno ja nemam dobro iskustvo sa kanom. S obzirom da se farbam u crveno pre 3 godine sam odlucila da predjem na kanu, jer ne ostecuje kosu (bar bi tako trebalo) a i 3-4 puta je jeftinija od farbe. Boja je bila fenomenalna, ali kosa katastrofa. Postala je kruta i jako suva na dodir. A sto je najgore pocela je i da opada. Imala sam jako gustu kovrdzavu kosu, sad je nema ni pola. Na zalost, nisam na vreme skontala od cega mi opada kosa pa sam se ja tako lepo farbala kanom godinu dana dok pola kose nije opalo. Bilo mi je nepojmljivo jer kana treba da neguje kosu. Na kraju sam se vratila na farbu. I kosa je pocela da raste. Inace i u tu kanu koja se kod nas uvozi stavljaju sve i svasta, cak sam jednom i amonijak osetila kojeg tu ne sme da bude. Tako da moj ti je savet da ukoliko budes imala potrebu da se farbas ipak posegnes za nekom farbom bez amonijaka nego za kanom da ne bi prosla kao i ja s obzirom da i ti imas kovrdzavu kosu. A i od dosta ljudi sam cula da imaju isti problem kao i ja. Pozdrav:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja nesto sumnjam u kvalitet kane koja se prodaje po tako povoljnim cenama. A verujem da ovo sto se kod nas prodaje, nije ni priblizno onoj pravoj kani sto se koristi u Indiji. :/

      Избриши
    2. Анониман6:40 AM, мај 30, 2015

      Aurora kosa ti je propala jer si koristila to što jesi. A to nije bila kana već neka mešavina hemije i odredjene količine kane. Sve te ˝jeftine˝ kane svuda po svetu su mešavine biljaka i raznih metala. Zato tako unište kosu. To se uvek desi bez izuzetka. Mnogi sajtovi i forumi koji se bave kanom, upozoravaju na to. Često takve ˝kane˝ sadrže PPD. Prava kana to ne radi kosi. Takodje, kanom se ne treba često bojiti cela površina kose, jer je to isušuje. Ne kao farba ali zna da je učini suvljom. Naročito ako je porozna i prirodno suvlja. I u smesu se obavezno dodaje malo ulja, da bi se to sprečilo. Samo se koren boji često, po potrebi. Kod nas, zasad ono što izgleda ˝najpouzadanije˝ se prodaje na par mesta. Izmedju ostalog u biošpajzu i na sličnim mestima. Ne znam ništa o toj kani i nisam je koristila. Tako da ovo nije ni preporuka ni kritika iste. Kao odgovor na pitanja u komentarima ispod tog proizvoda, nabavljač odgovara da je sastav 100% Lawsonia inermis, što jedino sme da stoji u sastavu kane i ništa više. Njena cena je oko 300 din. Ja sam i dalje sumnjičava prema kanama u Bgd. Ali znam devojke koje koriste kanu, i nisu iz Srbije. Kosa im je SAN. Ja sam davno koristila kanu i tad mi je kosa odlično izgledala. Posle toga je bilo i farbanja i svega i sad bi se rado vratila kani jer mi je dosta farbanja i gadi mi se ta količina hemije u toj koncentraciji. Iako mi negde delimično uliva poverenje kana koju sam pomenula ( valjda zato što je jedina koja oglašava uvoznika i zna se odakle dolazi) prosto ne usudjujem se u Bgd. još uvek da je kupim, jer i to mi je sumnjivo. Ali to sam samo ja i moja preterana obazrivost izazvana brojnim preskupi greškama kad je u pitanju kosa. Mislim da ću sačekati još. Ako kupim, podeliću iskustvo. Devojke, nemojte kupovati kojekakve kane za 100 dinara, naročito ne, neke ˝plave, crne, braon˝ i ostale gluposti. Potpisale ste sebi propast za kosu sa istima. Jedina prava kana je 100% Lawsonia inermis i boji u crveno (ako je kosa svetlija), to jest daje crveni sjaj tamnijoj kosi. Jedino što boji u crno ili tamno smedje je 100% indigo, u kombinaciji sa kanom. I to je to što se tiče bojenja. Sve drugo su lažna obećanja i prevare, koje će vas skupo koštati. Izvinjavam se za ovako dugačak post. Nadam se da će nekom biti od koristi. Poz.

      Избриши
  5. Анониман1:00 PM, мај 08, 2015

    Kvalitetna kana se moze naruciti na hennacat.com (indijska, jemenska i dr.). Dostavljaju i u nase krajeve (u BiH sigurno, pretpostavljam da dostavljaju i za Srbiju)

    Samo bih naglasila da kana djeluje kao proteinsko pakovanje, pa je pri bojenju kose kanom potrebno kosu jako hidratizirati.

    Pozdrav iz Sarajeva

    ОдговориИзбриши
  6. Zdravo devojke,evo i ja da kazem nesto...Moja kosa je jako gusta i kovrdzava.Dugo sam je farbala raznim farbama,pa sam resila da probam kanu...Pre nekoliko meseci sam se ofarbala crvenom kanom i kosa mi je odlicna,sjajna je i meka na dodir kao sto nikad nije bila...I ja sam procitala svasta,o losim stranama kane i plasila sam se kako ce sve to da ispadne,ali eto kod mene je efekat super.ja sam zadovoljna i preporucila bih je svima...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. gdje si kupila tu kanu i kakva ti je boja bila da li je vukla vise na crveno ili narandzasto? imam takodje gustu i kovrdzavu kosu pa me bas zanima da li ti je ispravila lokne

      Избриши

Blogger Widgets Blogger Widgets