Početna strana

уторак, 16. септембар 2014.

Finger twirling metod kovrdžanja kose

Za definisanje kovrdža koriste se razne kreme i ostali preparati, ali je često i metod oblikovanja kose bitan i ne treba ga zanemariti. Postoje razne metode kojima možete lokne uvijati (vikleri, tvisteri, tvist metod prstima, folije, slamke, krpicama, guzvanjem...) i time bolje definisati i naučiti svoje kovrdže da se bolje ukovrdžaju. 
Finger twirling metod ima svoje prednosti, jer vam nije potrebna nikakva dodatna ,,oprema'', osim prstiju. Na kraćoj kosi i kosi malo ispod ramena (ukovrdžanoj), ovaj metod funkcioniše odlično, već malo na dužoj, efekat je slabiji, ali je i dalje zadovoljavajući. 
Ceo postupak će vam objasniti moja drugarica Katarina, koja godinama praktikuje finger twirling. Pošto me često pitate, da li možete pivo i lan da koristite, ako sušite kosu prirodno - možete i to još bolje ako koristite ovaj metod. Katarina umesto piva stavlja kao leave-in balzam i tako prstima uvija svaku sekciju i bude odlično. Ja sam probala tako, ali mi se zbog same dužine kose i težine, lokne malo opuste, pa preferiram pivo ili lan. U svakom slučaju, isprobajte same šta na vašoj kosi najbolje deluje. Ovaj metod je dobar za devojke koje imaju jako kovrdžavu i bujnu kosu (jer kosu dovodi u red), ali i za devojke koje imaju manje definisane kovrdže.
,,Finger twirling (ili twirl curling) je metod tj. način definisanja kovrdža. Na ovu metodu naišla sam pre mnogo godina dok sam po internetu tražila nešto što će da mi pomogne da definišem svoje kovrdže (koje su tada bile u fazi oporavka od oštećenja od toplote), a da mi za to ne treba fen (ili bilo koji drugi vid toplote) niti mnogo proizvoda. Kada sam prvi put probala, bila sam oduševljena rezultatom i sada već godinama praktikujem ovu metodu posle svakog pranja kose. 

Evo kako funkcioniše:


1. Za najbolje rezultate počnite sa čistom, mokrom kosom. Kosu operite blagim šamponom,  bez jakih sulfata. Posle šampona nanesite svoje omiljeno pakovanje ili balzam (nebitno je da li ćete koristiti hidratantno ili proteinsko pakovanje, rezultat će biti potpuno isti (osim ako naravno ne koristite proteinsko pakovanje na bazi keratina pa vam ono utiče na strukturu kose, odnosno ispravi je)). Najbolje rezultate ćete postići nakon dubinske hidratacije. Kosu uvijte u pamučnu majicu (kako biste doveli frizzy-efekat na minimum) i pokupite višak vode.

2. Kosu očešljajte i podelite u sekcije (ja nemam nešto mnogo gustu kosu, pa je uvek podelim u dve sekcije - levu i desnu). Zatim nanesite neki leave-in proizvod. Ja već godinama koristim „obične“ balzame kao leave in (a možete i neku kremu za kovrdže, pivo ili lan - šta god vašoj kosi odgovara). Volim kada je balzam malo gušći, imam osećaj da kovrdža tada bolje drži svoj oblik (ti (osim ako naravno ne koristite proteinsko pakovanje na bazi keratina pa vam ono utiče na strukturu kosenajčešće koristim Garnierove balzame iz Ultra Doux linije, ili onaj sa ši puterom i avokadom ili onaj sa medom). Bitno je da nanesete dovoljnu količinu, a ona će naravno  zavisiti od vaše kose. Ako ne nanesete dovoljno, kovrdže neće moći da drže svoj oblik. Posle ovoga, ako želite, nanesite neku kremu  namenjenu kovrdžavoj kosi. Ne nanosite preparat na teme.

3. Radite sekciju po sekciju. Uzimate pramen kose (što veći pramen, to će kovrdže biti opuštenije, pa samim tim ćete dobiti i na dužini, što manji pramen, to će vam kovrdže biti više definisane) i uvijajte je kružnim pokretima oko prsta. Ovo možete uraditi na dva načina - ili ćete bukvalno uzeti pramen i motati ga oko prsta (od korena do vrha) ili ćete vrhovima prstiju motati pramen. Meni se više dopada drugi način jer mi kovrdže budu više definisane. Ovo uradite i sa ostatkom kose. Prvih nekoliko puta kada budete radile, činiće vam se da oduzima mnogo vremena, ali ubrzo ćete ,,ući u štos''. Meni za celu kosu treba čitavih 5 minuta.

4. Sledeći korak je gužvanje. Svaku sekciju gužvajte po nekoliko puta, kako bi lokne formirale svoj oblik. Ako vam je kosa pri temenu spuštena i treba vam volumen, podignite taj deo tako što ćete prikačiti nekoliko većih šnala.

5. Sušenje. Moja preporuka je da kosu sušite prirodnim putem, ali to možete naravno učiniti i difuzerom, samo morate biti jako pažljive, kako vam se „federi“ ne bi odmotali. Ako kosu sušite prirodnim putem, potrudite se da kosu što manje dirate, kako bi eliminisali frizzy efekat.

6. Kada ste sigurne da vam je kosa 100% suva, počnite sa razdvajanjem federa. Možete ga razdvojiti na samo dva dela, a možete i na više. Na što više ga delova razdvojite, to će vam kosa biti ,,veća". Kada završite sa razdvajanjem, naglavačke rastresite kosu, nanesite malo svoje omiljene hranljive kreme za kosu i to je to.

Ovu metodu koristim i drugog, trećeg ili četvrtog dana, da osvežim kovrdže ukoliko su u međuvremenu izgubile oblik. Nakvasim kosu prskalicom, eventualno dodam još malo balzama i pravim federe. Posle 10 minuta kosa je suva i onda sve isto kao što je opisano u koraku 6

Kad se kosa osuši i razdvoje uvojci, to sve lepo izgleda ovako...

                    



Pogledajte i ovaj video (od 1:32 pa do kraja) na kojem se detaljno vidi postupak.

15 коментара:

  1. I ja imam kovrdžavu kosu, ali moje loknice nikad nisu bile tako definisane. Super je post i video koji si ubacila, idem da perem kosu i da probam, jako sam radoznala kakav će efekat biti :D!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni se malo opuste lokne, ali to nekad zavisi i od preparata koji stavim na kosu. :)

      Избриши
    2. Koji preparat mi preporučuješ za oblikovanje :)? Dopada mi se kako je sve ispalo (po vašem receptu :D) kosa ima i volumen :).

      Избриши
    3. Mozes da stavis malo nekog ulja na kosu (Balea ili Velnea) i odmah nakon njega recimo Balea kremu i onda uvijas. :) Balea krema je svima dostupna, ali nema silikona, pa se kosa ne sija (ali u kombinaciji sa nekim od ona dva silikonska ulja, efekat je super). :)

      Избриши
  2. Super je ova metoda, lepo si sve objasnila u postu, inace ovo sam praktikovala kada sam koristila difuzer, posto mi se taj fen pokvario, nesto me mrzi da uvrcem pramencice, ali priznajem da cu vec sledeci put ponovo probati :)

    ОдговориИзбриши
  3. Na Katarininoj kosi ova metoda daje super rezultate, dok na mojoj kad to radim neki pramenovi ne dobiju volumen kad se suse, nego ostanu gore kao 'cevcice' a dole se izvije, ako me neko razume, tako da nema federa :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni se malo ,,otegnu'' lokne, a gore nece bas da se ukovrdza toliko. Ali, mislim da je to malo i do kose, ali i do rutine, dok ne udjes u ,,stos'' :D

      Избриши
  4. Jel ne smeta ako stavim pivo pa onda i balzam?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sto se tice tog spoja pivo+balzam, ne smeta nista, ali moras probati da vidis efekat kakav ce biti. Mislim da ce fino ispasti. :)

      Избриши
  5. Hvala. Sad mi je pakovanje na kosi tako da cu odmah probati. Kad ga isperem. :)

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман6:48 AM, јул 07, 2015

    U 4. koraku se kaze da kosu podignemo velikom snalom. Meni je kosa ostala slepljena na temenu pa,mi nije jasno kako to da izbegnem. Mozes li molim te detaljnije objasnniti ili staviti sliku?
    Maja

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман3:05 AM, јул 08, 2015

      Ne podiže se cela kosa, već samo deo pri temenu kako bi se on "uzdigao", pa se dobije malo više volumena. Ja obično stavim dve velike šnale, ali može se staviti i mnoštvo sitnijih šnalica (upravo to možeš videti na ovom snimku https://www.youtube.com/watch?v=NDofglvTFx8 na 1:45). Nadam se da je sada malo jasnije. :) Katarina

      Избриши

Blogger Widgets Blogger Widgets