Početna strana

недеља, 31. август 2014.

Njegovo veličanstvo - KOKOS

Šaljem vam jedan vreli pozdrav iz Brazila! Ja sam ovde već par dana, uživam i hladujem ispod jednog kokosovog drveta. B-)  Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm................



Šalim se! :D Javljam vam se direktno iz tatine radionice, gde sam i vršila jedan mali eksperiment. Izvinjavam se na malo mutnijim fotografijama, slikala sam mobilnim, koji i nema baš neku wow kameru.
Pošto svi znamo koliko je čisto kokosovo ulje dobro za naše kovrdže, verujem da ste se bar jednom zapitale, kako se dobija kokosovo ulje i mleko? To sam i ja htela da znam, pa sam se upustila u istraživačku ,,avanturu''. :D 
Moja prva misao je bila, da čim otvorim kokos, videću unutra ulje, a ako malo pritisnem onaj beli deo, da će se iscediti mleko. :D Ako ste i vi bili istog mišljenja kao i ja, odmah da vam kažem da ste se grdno prevarili. Ako ste mislili da ćete tako lako da ,,pomuzete'' kokosa, varate se... :D
Kokosovo drvo (kokosova palma) raste u tropskim krajevima, naročito na obalama Tihog i Indijskog okeana. Njegovo ime potiče od grčke reči coco, što znači ,,zrno, plod''. Kokosovo ulje je jako zastupljeno u ishrani, ali i u kozmetičkoj industriji, jer je jedno od retkih koje prodire u dlaku (kožu). Od kokosa dobijamo kokosovo brašno (koje koristimo za torte i kolače), mleko i ulje. Ja sam svoj primerak kokosa kupila u Tempu i jedan kokos košta čitavih 70 dinara.



Sad sledi muka otvaranja kokosa. Šta i kako? Ja sam kod tate u radionici pronašla jedan čekić koji je zaoštren na vrhu, tako da mi je on dobro poslužio. Ukoliko nemate ništa slično kod kuće, otvarač za vino će vam odlično poslužiti. Odmah da vam kažem da budete pažljivi, jer nije baš lagan proces, naročito ako ne želite da iscuri sadržaj koji se nalazi unutar kokosa. Rupicu je najbolje napraviti gore na vrhu kokosa ili na strani gde se nalaze mala udubljenja. Pošto ja to pre nisam znala, probušila sam ga negde na sredini.
I gle čuda, ono što je iz kokosa izlazilo, nije bilo ni mleko ni ulje...šmrc...već voda.

Kokosova voda- ,,Molekularni sastav kokosove vode identičan je krvnoj plazmi, vodenom rastvoru koji je sačinjen od pojedinih organskih i neorganskih materija. Zbog toga, svakodnevnim unosom kokosove vode u organizam vršimo neki vid transfuzije. Praktično, moguće je da napravimo napitak koji svojim sastavom odgovara ljudskoj krvi. Eliksir napravljen od 55 odsto kokosove vode i  45 odsto zelenog soka od ječmene trave, identičan je tečnosti koju u našem telu čine krvna plazma i hemoglobin. Bistra tečnost iz zelenog ploda kokosa predstavlja i prirodan izvor hidratacije. Uz to, jedna šolja kokosove vode sadrži približno 46 kalorija. Koliko je ova tečnost niskokalorična, dokazuje i podatak da kokosovo mleko, koje se dobija ceđenjem mlevenog kokosa, poseduje čak 550 kalorija.
Kokosova voda bogata je prirodnim šećerima i mineralima. U njenom sastavu uočljivi su magnezijum, kalijum, kao i vlakna koja pospešuju varenje. Zahvaljujući posebnom rasporedu elektrolita u svom sastavu, ova tečnost idealna je kada želimo da smanjimo višak kilograma ili nameravamo da se podmladimo. Ona je prirodan izvor energije, povećava izdržljivost i poboljšava imunitet. Gotovo je savršena za oporavak nakon treninga i zbog toga se nalazi na nutricionističkom meniju mnogih profesionalnih sportista. Želja za nadoknadom izgubljenih elektrolita i esencijalnih minerala postala je jedna od zamisli pripadnika industrije bezalkoholnih pića, kojom su najviše okupirani. Ipak, budući da različiti napici namenjeni sportistima sadrže veštačke boje i konzervanse, kokosova voda predstavlja prirodno osveženje posle završene naporne fizičke aktivnosti.''
Izvor: story.rs
 
Ja sam je pila, slatkasto bljutavog je ukusa...


Koru odvojite od mesa pažljivo, sa kuhinjskim nožem. Kada je skinuta kora, unutrašnjost kokosovog mesa je bela, a spoljašnji sloj je tamniji. Spoljašnji tamni sloj se jednostavno oljušti nožem. Kokosovo meso se jede sveže i od njega se pravi kokosovo brašno, mleko i ulje. Meni je kokosovo meso ukusnije od kokosove vode, slatko je i malo tvrđe.

Kokosovo brašno - Kokosovo brašno možete kupiti ili napraviti u kućnoj varijanti. Kokosovo meso stavite na pek papir i ubacite u rernu na 100 °C. Neka se suši 15 minuta. Suve komade samleti i dobićete kokosovo brašno. Ne sadrži gluten i ima dosta vlakana. Mogu ga koristiti i dijabetičari. Kod nas se uglavnom koristi za pravljenje torti i kolača.

Kokosovo mleko- I kokosovo mleko može da se kupi, ali i da se napravi kod kuće. Komade kokosovog mesa properite i iseckajte na sitnije delove, pa stavite u blender. Dodajte podgrejanu vodu. Na jedan kokos ide oko 0,5 l vode. Može malo više ili malo manje, zavisno od toga koju gustinu mleka želite. Izmiksujte dobro u blenderu, a onda procedite u odgovarajuću posudu, kroz gazu. Sadržaj koji ostane u gazi zamotajte i iscedite maksimalno, koliko možete. Mleko stavite u frižider. Možete da ga pijete sveže ili da ga koristite za pripremu jela.
Kokosovo ulje - ,, Kokosovo ulje se pravi mehaničkim gnječenjem suvih plodova kokosa, takozvane kopre, u velikim mlinovima, pri čemu temperatura ne ide preko 70 °C. U tradicionalnoj ruralnoj proizvodnji temperatura ide do 120 °C. Kokosovo ulje sadrži dosta zasićenih masnih kiselina i kalorično je, ali ga mnogi i pored toga koriste za mršavljenje. Prema nekim izvorima sastojci kokosovog ulja se brzo pretvaraju u energiju i ne zadržavaju se u nekom lošem obliku u čovekovom organizmu. Ovo ulje se čak koristi i za snižavanje holesterola u krvi. Ipak to treba uzeti sa izvesnom rezervom, jer su istraživanja o delovanju kokosovog ulja na holesterol i mršavljenje, još aktuelna. Mnogo toga sigurno zavisi i od samog postupka proizvodnje ulja.
Kokosovo ulje je pogodno za sportiste, dijabetičare, srčane bolesnike, protiv hroničnog umora, za štitnu šlezdu... Ulje od kokosa ima antibakterijska, antimikozna i antivirusna dejstva. Pokazuje dobra antioskidantna svojstva. Mnogo se koristi u kozmetičkoj industriji, tj. dobro je za kožu i kosu. Ako se kokosovo ulje koristi u normalnim količinama u hrani, apsolutno nije štetno. Dugo vremena je ovo ulje bilo potisnuto misleći da je nezdravo, ali to nije istina.'' Izvor: Lekovite biljke sajt

Kokosovo ulje je izuzetno dobro za suvu kovrdžavu kosu. Ako ga par sati pre pranja kose, utrljate u teme (mada ja obično samo na dužinu kose nanosim, a samo prstima prođem preko temena) i na celu dužinu kose, rezultati nakon pranja kose neće izostati. Za razliku od drugih ulja, čisto (nerafinirano, hladno ceđeno tj.devičansko) kokosovo ulje prodire unutar dlake i regeneriše je. Dokaz ove teorije je i velika primena ovog ulja za negu kose kod Brazilki i ostalih devojaka sa tropskih područja. Pošto je njihova klima drugačija od naše, izložene su vrelom toplotnom pojasu, samim tim je kosa podložnija dehidrataciji. Na tim područjima, preovlađuju devojke sa kovrdžavom kosom.
Većina Brazilki veruje da je za lepotu njihovih kovrdža zaduženo upravo kokosovo ulje. Ja lično smatram da Brazilke i Meksikanke imaju najlepše kovrdže na svetu. :) 

 O kokosovom ulju koje se može naći kod nas, pisala sam u  OVOM postu.
Nadam se da vam je ovaj post bio zanimljiv, koristan i da ste saznali nešto novo. :)
Još jednom, pozdrav iz ,,Brazila''! B-)

11 коментара:

  1. Kakav odlican post! Znam da kokos super djeluje na kosu, ali nisam znala da je kokosova voda tako dobra za imunitet. Inace muku mucim s tim i sad definitivno odustajem od kojekakvih farmaceutskih pripravaka. Hvalaaa :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam ga jedno vreme koristila u pripremi kolača, umesto suncokretovog...i odlično je. Inače, za imunitet, čaj od svežeg đumbira je takođe spas! Ja sam kuburila sa lošim imunitetom mesecima, i kako sam krenula da svako jutro na gladan stomak pijem čaj od svežeg đumbira, da kucnem u drvo, stanje savršeno! :) Ja napravim litar čaja i nekad pijuckam po ceo dan. :)

      Избриши
    2. Probat ću i taj čaj jer jako volim čajeve-kako ga praviš? koliko ide đumbira, vode, itd? :)

      Избриши
    3. Izvinjavam se sto kasnim sa odgovorom :( Ja sipam recimo 1l vode vruce i stavim da prokljuca, skinem sa ringle, dodam pola veceg korena (ako ga narendas, bice ljuci, ako ga iseces na kolutice bice blago ljut), otprilike, i preklopim tacnom, ostavim 15 min i posle prosedim u termos i pijuckam ceo dan. :) Osetices nakon prvog puta, vrelinu u usima i struju kroz telo (cirkulacija) :D

      Избриши
  2. ja volim kokoso vo brasno dok sam kokos i njegovo mlijeko nisam probala mada ga ima kupit kod nas

    ОдговориИзбриши
  3. Jao, mali kokos, hoću jaaa!?! :-D Moraću ga pazariti čim ga budem negde videla!! U mom životu odnedavno, kokosić ima bitnu ulogu, koristim ga za sve i svašta! Za kratko vreme mi je postao omiljeni saradnik ...:-) Uzela sam teglicu proletos i još ga ima više od pola... <3

    ОдговориИзбриши

Blogger Widgets Blogger Widgets