Početna strana

среда, 9. јул 2014.

Bloger post: Aleksandra za vas

Drago mi je što ću prvi gostujući bloger post da napišem zajedno sa Aleksandrom, autorkom bloga Zdrava kosa . Aleksandra nema kovrdžavu kosu, ali će nesebično podeliti sa vama par saveta koji će vam sigurno biti od koristi za negu kose. Akcenat će biti na oporavku oštećene kose, njenoj nezi i rastu, a biće i reči o zaštiti kose tokom vrelih letnjih dana. Aleksandra je bila jako ljubazna i detaljno i posvećeno  odgovarala na moja pitanja, čije odgovore možete pročitati u sledećem tekstu.



Kovrdžave devojke su često nezadovoljne stanjem svoje kose i neukrotivog volumena. Kao ,,lakšu’’ varijantu, opredeljuju se za stalno (da ne kažem svakodnevno) ispravljanje lokni. Znamo da je kovrdžava kosa po prirodi suva, pa nam reci, da li i koliko često preporučuješ da ispravljaju kosu?

Kada je u pitanju kovrdžava kosa, ja volim da budem uporna prilikom stavljanja do znanja da ispravljanje lokni nije lakša niti bolja varijanta. Smatram da je dosta lepši i „bezbolniji“ način negovati te iste lokne i na taj način učiniti da one izgledaju lepo i zdravo, nego da ravnanjem dobijete samo trenutni efekat lepe kose, sa ogromnim rizikom da istu oštetite,  i da izgubite lep oblik lokni. Ako baš želite da je ispravite, savetujem da to ne radite često. U redu je raditi to ponekad, kada je u pitanju neka specijalna prilika, ali ne bi bilo dobro da vam to postane rutina.


Tri najčešća načina za ispravljanje kose su:
-Feniranje
-Peglanje
-Keratinski tretman

Razumem tu silnu želju devojaka sa kovrdžavom kosom da istu učine ravnom. I razumem zašto neretko izaberu da to učine keratinskim tretmanom. Prosto, mesecima ste „mirne i zadovoljne“, ili bar to tako zvuči u teoriji. Ono što sam mogla da zaključim na osnovu konkretnih primera devojkaka koje su radile isti tretman, mogu samo da vas posavetujem da ozbiljno razmislite da li ćete da rizikujete zbog zadovoljstva koje traje nekoliko meseci, nakon čega ćete morati da se borite sa kosom koja više nema nikakav oblik (lokne neće izgledati kao pre), i razmislite da li ste spremni da godinama nakon toga ponavljate isti tretman, kako bi vaša kosa ličila na nešto (kosa postaje zavisna od tretmana, što sam mogla zaključiti na osnovu zapažanja proteklih godina).

Uz to, imajte u vidu da ogroman broj frizera radi ovaj tretman bez prethodne obuke i prethodnog teorijskog znanja o ovom tretmanu. Krajnji rezultati prepuštanja kose frizeru koji nema znanje i iskustvo može biti zaista strašan.

Po mom mišljenju je feniranje mnogo bolja opcija od peglanja. Obavezno koristite zaštitu od toplote, i prepustite se rukama onog ko zna svoj posao, ili budite obazrive ukoliko to radite same.

Kosa koja je oštećena konstantnim peglanjem, neadekvatnim farbanjem i sl. se teško oporavlja, potreban je duži vremenski period i strpljenje. Kakav tretman preporučuješ u tom slučaju?

U pravu si. Usled takvog tretiranja kosa se jako teško oporavlja. Period oporavka je jako dug, jer kosa raste sporo, i potrebno je više meseci da konkretni efekti oporavka budu vidiljivi.
Svi znamo koliko farbanje šteti kosi. Napomenula bih jako bitnu stvar da kosi pogotovo šteti farbanje lošim farbama i pogrešan način farbanja. Ako već odlučujete da se farbate posvetite više pažnje i ofarbajte se kvalitetnom farbom. A pre nego što odlučite da se farbate razmislite da li vam to zaista treba.

Bez obzira na stanje, kosa zahteva negu proteinima i negu koja podrazumeva hidrataciju. Za jednu kvalitetnu negu je neophodno da obezbedite kosi i jedno i drugo. Dakle i hidrataciju i negu proteinima, međutim, smatram da je uz to takođe bitna i ona zaštitna funkcija koju mogu pružiti Leave in proizvodi.
Oštećena kosa zahteva posebnu pažnju kada je u pitanju proteinska nega. To znači da bitno dejstvo na ovakvu kosu mogu imati samo proizvodi bogati proteinima, tj. Koncentrovaniji proizvodi. Oni su nešto skuplji, ali je to osim šišanja jedino rešenje za spas oštećene kose. Jeftiniji proteinski proizvodi, koji pripadaju drugstore rangu imaju vrlo mali procenat proteina koji nije dovoljan kosi koja je oštećena.  Ono što se možda neće dopasti osobama sa kovrdžavom kosom jeste što kosa nekad ume biti kruta od proteinske maske. Primetila sam usled toga žene takvu masku okarakterišu kao lošu, što je definitivno pogrešno. To je sasvim normalno i ne znači da će vam kosa biti trajno kruta, naprotiv. Uz to, možete primetiti da vam je kosa nešto ravnija nakon korišćenja (jače, koncetrovanije) proteinske maske, što je takođe normalno, jer proteini oblažu dlaku, ona postaje teža, i usled toga dolazi do blažeg ravnanja kose.

Kovrdžava kosa sama po sebi zahteva jaku hidrataciju, i proizvode bogate hranljivim sastojcima. Hidratantne maske se koriste češće od proteinskih,  i smatram da postoji dosta kvalitetnih hidratantnih maski koji pripadaju nižem cenovnom rangu, jer su sastojci koji ulaze u sastav hidratantne maske sami po sebi jeftiniji i pristupačniji.

Leave in proizodi, tj. Proizvodi bez ispiranja uglavnom imaju zaštitnu funkciju, i manji stepen nege. Preporučljivi su jer štite kosu od spoljnih uticaja, sve do sledećeg pranja. Oblažu dlaku, i stvaraju vizuelni efekat da je kosa lepša i zdravija. Ove proizvode možete koristiti kao dodatnu negu, ali imajte u vidu da ne mogu zameniti hranljive maske i tretmane za kosu namenjene oporavku.

Sada sam vam rekla šta treba da koristite, ali bih vam savetovala da izbegnete korišćenje pene, lakova i sličnih stvari koje su namenjene stilizovanju kose.  Ove proizvode naravno možete koristiti u specijalnim prilikama, ali nikako ne treba da ih koristite svakodnevno, jer su oni tu samo da stilizuju kosu, a uglavnom u svom sastavu imaju sastojke koji mogu dodatno isušiti kosu.


Kada je u pitanju samo pranje kose, koje šampone i pakovanja preporučuješ?

Kada biram šampon vodim računa da on obavezno nema u svom sastavu silikone. U odgovoru na sledeće pitanje možete pročitati zašto silikoni nisu dobri za teme, pa se u okviru ovog odgovora više neću osvrtati na to.  Napomenuću samo da šamponi sa silikonima utiču na to da kosa bude mekša i lepša na dodir. Ali to nije dovoljan razlog da se odlučite za takav šampon jer ovakav tip šampona ima više štete nego koristi. Nakon šampona koristite masku koja će vam obezbediti da je kosa meka i svilenkasta, a šampon je tu da očisti kosu!
Druga stvar o kojoj treba brinuti jesu sulfati. Većina šampona ih sadrži. Ovo su čistači koji mogu biti veoma agresivni ako imate osetljivu kožu glave, a uz to, mogu dodatno isušiti dlaku. Bilo bi dobro da izbegavate šampone sa agresivnim čistačima, ali smatram da nije greška da ih ponekada koristite. Šamponi sa blažim čistačima često stvaraju manje pene, ili uopšte ne stvaraju penu prilikom prvog šamponiranja. To ne znači da oni lošije čiste. Naprotiv. Ne bežite od takvih šampona, jer oni odlično čiste samo su manje agresivniji.

Ne mogu da preporučim konkretne proizvode kao nešto što bi svima odgovaralo, jer ljudi imaju različita očekivanja i različite probleme sa kosom / kožom glave. Verujem da ovo čitaju i oni koji ne znaju kako koji sastojak utiče na kosu, i koji efekat može imati određeni tip proizvoda, tako da, da ne bi bilo zabune, navešću proizvode koje ja volim i koristim najčešće.

Šamponi koje ja volim u poslednje vreme jesu Allin (crveni šampon), Velnea Matični mleč, Afrodita Kopriva i pantenol (ali samo za povremeno korišćenje jer on jako dobro čisti ali je nešto agresivniji), Weleda Ovas, BioKap-svi šamponi... Uglavnom, gledajte sastav. Brend nije posebno bitan.

Proteinska pakovanja koja najčešće kupujem i za koje tvrdim da su odlična: Davines HBP (Najbolje pakovanje koje sam ikada probala), Selective AminoKeratin (pakovanje vrlo slično HBP-u), Bio Kap hranljivi balzam (koji je mnogo više od balzama, i definitivno jedno od najboljih tretmana koje sam koristila), i od jeftinijih pakovanja bih izdvojila Serical Latte i Still Med i čokolada, koji nisu jaka pakovanja, ali daju jako lep efekat. Smatram i sigurna sam da poslednja dva pakovanja neće oporaviti oštećenu kosu, ali za taj novac pružaju odličan efekat.

Kao omiljena hidratantna pakovanja navela bih Still Malina, Still Maslina, Rose of Bulgaria, i Garnier Butter mask. Postoji još mnogo hidratantnih pakovanja koja obavljaju odlično svoju funkciju, ali na pomen hidratantnih maski prvo mi ove tri padaju na pamet.


Da li imaš savete za devojke koje se bore sa sporim rastom kose? Kako najdelotvornije i najzdravije poboljšati rast kose?

Rast kose je vrlo popularna tema. Tržište je prepuno različitih proizvoda koji obećavaju brži rast, i neke po meni neverovatne stvari.
Pre svega, razmislite o vašim očekivanjima. Da li vam kosa toliko sporo raste da je to zabrinjavajuće? U tom slučaju se obratite lekaru, uradite sve potrebne analize kako biste utvrdile da li je spori rast kose posledica nekog zdravstvenog problema. Ukoliko to nije slučaj preispitajte se da li negde grešite kada je u pitanju nega kose. Da li stavljate na teme  pakovanja i proizvode koji se ne ispiraju (većina u sebi ima silikone), ili koristite duži vremenski period šampone sa silikonima koji se nalaze u prvoj polovini liste sastojaka? Ako vam uz to kosa i opada (a nije zdravstveni problem u pitanju), onda budite sigurni da je uzrok sporog rasta i opadanja u neadekvatnoj nezi. Proizvodi sa silikonima se tokom određenog vremena (ako ih duži vremenski period koristite tretirajući kožu glave) talože i stvaraju problem sa korenom kose, što dovodi do opadanja i sporog rasta. Zbog toga je neophodno koristiti kvalitetan šampon, koji u sebi nema silikone a ima sastojke koji blagotvorno utiču na teme, podstiču cirkulaciju, i samim tim će i ubrzati rast, tj. Omogućiti da kosa raste normalnom brzinom. Imajte u vidu da kosa ne može da raste mnogo brže od nekog proseka. To jednostavno ne može biti normalno. Ali da bi kosa nesmetano rasla morate imati zdrave navike, i koristiti kvalitetne proizvode na pravilan način.
O bržem rastu sam mnogo pisala, i sve možete pronaći na mom blogu. Ovo je jako opširna tema, pa ću vam samo ukratko preporučiti proizvode koji su meni pomogli kada je u pitanju oporavak temena, i proizvodi koji su uticali da moja kosa raste nekom zadovoljavajućom brzinom. To su : ricinusovo ulje, pantenol rastvor, kapi koprive, Allin losion i Brahmi amla ulje. Svaki od navedenih proizvoda je dobar na svoj način i možete ih koristiti samostalno ili u kombinaciji sa nekim od navedenih proizvoda.

Stiže nam leto i toplo vreme, kosa je izložena uticaju štetnih UV zračenja, a samim tim i dodatnom isušivanju i dehidrataciji. Svi mi obraćamo pažnju na kožu i koristimo kreme sa zaštitnim faktorima, ali, vrlo često zanemarujemo kosu koja je takođe osetljiva i izložena direktnom uticaju toplote. Kako negovati kosu tokom letnjih dana? 
  
Tokom letnjih dana kosa je izložena jakom dejstvu sunčevih zraka. Svima nam je jasno koliko može biti štetno izlaganje sunčevim zracima bez ikakve zaštite. Koliko to može biti štetno za kožu isto tako može biti štetno i za kosu. Zato tokom letnjeg perioda jako moramo voditi računa o zaštiti, bilo to uz pomoć marame, šešira, ili pak proizvoda za kosu sa UV zaštitom. Ono što je mnogima poznato i lako dostupno jeste Uniq one, leave in regenerator, koji u sebi ima UV zaštitu, i to bih svakome preporučila. Ja trenutno za to koristim Edelstein masku sa UV zaštitom i jako sam zadovoljna. Gotovo svi brendovi koji proizvode negu namenjenu profesionalnoj upotrebi imaju ovakve proizvode, pa iste možete nabaviti u frizerskim salonima (možete ih kupiti direktno od frizera), ili se možete odlučiti za neki drugstore brend, na primer Balea, koja ima posebnu liniju za negu kose leti.
Nega tokom cele godine mora biti kvalitetna i leti se treba razlikovati samo u tome što ćete dodatno zaštititi kosu, kao što rekoh- šeširom, maramom ili UV zaštitom, i naravno, izbegavanje fena, prese, figara će dodatno sačuvati vašu kosu od oštećenja. Na blogu sam ovoj temi posvetila više pažnje, što možete pročitati u nekom od poslednjih postova.


Zahvalila bih se tebi Milice što si me kontaktirala i pružila mi poverenje. Jako poštujem tvoj rad, i zaista sam jako srećna što sam dobila svoje mesto na tvom blogu.
Želim ti puno sreće u daljem radu, jer poseduješ sve ostalo što te može okarakterisati jednom kvalitetnom blogerkom.






4 коментара:

  1. Анониман5:56 AM, јул 09, 2014

    Imam jako dugu ravno kosu i zaista se pridržavam svega ovoga što si napisala i kosa mi je u dobrom stanju, i ne mogu vjerovati kako nisam više pažnje posvećivala tvom blogu jer zaista lijepo pišeš i svaka ti je na mjestu :) vidi se da znaš o čemu pišeš :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno na lepim rečima :) Jako sam srećna kada vidim povratne informacije kao potvrdu da se trud isplati.

      Избриши
  2. Hvala na poseti :) Aleksandra je jako lepo i sveobuhvatno odgovarala na moja pitanja, a vidim i po reakcijama citalaca da im se dopada ovakav prilaz i gostujuci tekstovi. :) Pozdrav :)

    ОдговориИзбриши

Blogger Widgets Blogger Widgets