Početna strana

субота, 5. јул 2014.

Amika curl defining cream



Otkako je zeleni Sunsilk povučen iz prodaje (sa naših regiona), mojoj sreći nije bilo kraja kraja kada sam pronašla Pantene kremu, koja mi je posle Sunsilka bila broj jedan. Obzirom da je i zelena Pantene krema doživela istu sudbinu kao i njena prethodnica, već duže vreme tragam za kremom koja će biti bar približno slična njima.
Amika je američka linija za negu kose koja u svojoj ponudi ima razna ulja, leave-in kreme, kreme za kovrdže, nesesere itd. Amikini preparati spadaju u one ,,malo skuplje'', bar za naše standarde. 
Kod nas se Amika može naći u Alexandar cosmetics radnjama, kao i u bolje snabdevenim parfimerijama. Probala sam puno preparata iz njihove kolekcije, a danas ću vam predstaviti kremu za definisanje kovrdžave kose - Amika curl defining cream.

Ova krema se može naći u tri različite ambalaže i militraže: 
-100 ml po ceni od 590 dinara
-250ml po ceni od 1350 dinara
-500 ml. po ceni od 1920 dinara






Fotografije sa sajta Alexandar cosmetics

Amika za većinu proizvoda ima one male ,,tester kesice’’ od oko 10ml, po ceni do stotinak dinara, međutim, za ovu kremu ne postoji manja ambalaža od 100ml, pa se devojke često razmišljaju da li kupiti ili ne kupiti, hoće li mi odgovarati ili neće.
Ambalaža je prepoznatljivog dizajna, šarena i egzotično izgleda. Ova od 100ml je malo nepraktična, jer nema pumpicu, a bočica je baš čvrsta i krema se malo teže istiska kada dođe pred kraj.





Na bočici piše sledeće: ,, Krema specijalno formulisana za  kovrdžavu kosu, hrani i odvaja lokne bez osećaja težine. Ulje Obliphice (pasji trn) je poznato po regenerativnom i tonirajućem svojstvu, hrani folikul dlake i vraća prirodnu hidratantnost i balans. Krema je dodatno obogaćena uljem Argana i provitaminom B5.'' 

Šta kaže Alexandar cosmetics: ,, AMIKA linija za negu kose dobija snagu iz jedinstvenih svojstava "super voćke" - Sea Buckthorn Berry, poznate i kao Obliphica. Poreklom iz Sibira i delova Himalaja, ova bobica se visokom koncentracijom vitamina i hranljivih sastojaka koje sadrži, bori sa jednim od najsurovijih prirodnih uslova na Zemlji.  Bogata je zdravim zasićenim kiselinama Omega 3, 6 i 9 i retkom Omega 7, koje štite kosu i održavaju nivo kolagena. Bogata je vitaminima: E (stimuliše rast kose i sprečava cvetanje), A (prirodni antioksidans, štiti kosu od slobodnih radikala), F (flavanoidi su još jedan snažan antioksidans koji sprečava opadanje kose). Sadrži 190 bioaktivnih komponenti i 15 puta više vitamina C od narandže, što je čini jednom od najbogatijih izvora vitamina C na svetu.''

Na pitanje: ,,Koja krema je prodavanija, Macadamia ili Amika?'', prodavačica u Alexandar cosmetics-u mi je odgovorila: ,, Zavisi kakav tip kose imaš. Ako imaš baš izrazito suvu, uzmi Amiku, a ako nemaš, onda uzmi Macadamia kremu, ona je lakša.''

A evo šta kažem ja...



 Što se tiče tog ,,čuvenog'' sastava, meni se, iskreno, ne dopada. Ono što sam primetila je da na nekim bočicama (koje se prodaju u Americi), drugi na listi piše da je mineral oil (mineralna ulja su proizvodi naftne industrije, nisu prirodno čista ulja), a na ovoj mojoj piše sweet almond oil (slatki badem)...mislim da je to naziv istog sastojka, samo malo modifikovan. Već treći na listi je petrolatum koji je derivat nafte, zatim slede masni alkoholi (to su oni dobri), obliphica ulje, arganovo ulje, polyquaternium-7 koji smiruje razletanje kose, cetrimonium chloride - omekšivač, služi takođe i da zgusne kremu, triethanol amine reguliše pH , zatim parfem, pantenol i žuta boja.
Sav ovaj sastav (naftni derivati, masni alkoholi, ullja) ide u prilog činjenici da je krema jako gusta tako da, kada se istisne, uopšte se ne razliva.


Jako je gusta i masna, ima neku težinu, kao da razmazujem ricinusovo ulje ili Pavlovićevu mast, sličan takav osećaj.



 Čak i kada je protrljam dlanovima i dalje se sasvim ne rastapa.



Miris je specifičan, intenzivan, kao parfem miriše, što i jeste odlika Amikinih preparata.
Ali, ono što mi je bitnije od mirisa je - kakav efekat ova krema ima na moju kovrdžavu kosu?
Koristila sam je puno puta, na razne načine: na mokru, na polu suvu, na suvu kosu, stavljalo malo, stavljala više, nekad gužvala, nekad ravnomerno raspodelila na celu dužinu...i efekat je uvek bio isti. 
Prilikom nanošenja primećujem da se teško razmazuje po rukama, što je isti slučaj i na kosi. Nakon par sekundi, oseća se lepljivost, kao kada nanosite neki gel. Jako ju je teško ravnomerno raspodeliti po kosi, jer je gusta, masna i ne rastapa se brzo. Nakon nanošenja, kosa splasne, meni su neke lokne čak i otežale i izgubile formu. Kosa nije glatka i živahna nego više fiksirana, a kada provučem prste kroz kosu, tačno ne klizi onako lepo (kao npr. sa nekom silikonskom kremom), već imam osećaj kao da je blago prljava. Ono što mi je jako zasmetalo je to što su mi lokne postale frizzy, raščerupane malo, verovatno zbog masnoće koja je povlačila jednu dlaku, drugu dlaku, jedan pramen, pa drugi pramen i onda je tako svaka dlaka ostala ,,negde'' da štrči.
Devojkama koje imaju kraću kosu, verujem da ne bi toliko smetao ovaj osećaj težine, jer im se lokne ne razvlače toliko kao što je slučaj kod duže kose, gde sama dužina vuče i ispravlja lokne.
Moj lični utisak je da ova krema nije prilagođena za devojke koje imaju tip kose 2A,2B,2C i 3A,3B,3C (kao što je većina naših devojaka) , već za devojke sa ,,pufnastom'' 4A,4B,4C kosom (taj tip kose se više sreće kod Afrikanaca i Amerikanaca). Inače, na stranim blogovima sam čitala pozitivne kritike za ovu kremu, i te kritike većinom dolaze od Afrikanki.
Što se tiče Obliphica ulja koje je sastavni deo svih Amika preparata, u ovoj kremi nisam sigurna koliko dolazi do izražaja pored ovih ,,teških'' masnoća.
Od Amika kreme sam očekivala mnogo više, obzirom da je toliko nahvaljena raznim, hmmm...prirodnim sastojcima i ,,specijalno'' formulisana za kovrdžavu kosu.



 



6 коментара:

  1. Анониман4:58 AM, јул 05, 2014

    E super,taman da ne bacam pare.A razmisljala sam da li da je uzmem posto mi je TIGI malo dosadila. Da li uopste negde postoji jos Panten kremica?! Odlicna si! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala tiiii :) Iskreno, nisam se raspitivala da li se Pantene krema prodaje jos negde osim kod nas, ali sigurno da hocu. Kod nas je povucena iz prodaje, samo je ostala u Lili radnjama gde je manji promet, pa jos nije rasprodata, npr. u Delta City-ju je već pre skoro 2 meseca rasprodata (tad sam i dobila prvu informaciju o povlacenju proizvoda). Ako ti je Pantene odgovarala, mislim da ti Amika nece prijati. Gajila sam velika ocekivanja prema njoj...ali, nista spektakularno. :)

      Избриши
  2. Hm, a moje iskustvo sasvim drugacije :) Nanosim je na mokru kosu i nikakvih problema nemam, lepo je razmazem medju dlanovima, izguzvam kosu, lokne kada se osuse budu glatke, smirne, sjajne - ali kosa niiikako nije masna niti imam taj osecaj tezine. Ne razvuku mi se lokne niti ista slicno :) Pritom mi je kosa kraca i tanka.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam probala i na mokru i na suvu, baš sam bila uporna, ali mi je stalno isti efekat bio, a malo me je i nerviralo jer su mi se sve prljave čestice iz vazduha lepile na kosu. :/ E, sad, kao što ti reče, imaš kraću kosu, a samim tim, osećaj težine ti ne smeta, jer su ti lokne stabilnije i bolje se održavaju nego meni. Kod mene sama dužina kose vuče, plus kad stavim ovu kremu, baš mi je haotična kosa posle nje. Moja mama ima kraću kosu i njoj je, kao i tebi, Amika ok. Mojoj drugarici koja ima još dužu kosu od mene, bio je isti efekat kao i meni. :)

      Избриши
  3. Dimethicone nije dobar ni u pakovanjima.Od njega vremenom kosa pocne da opada.

    ОдговориИзбриши
  4. Ovu kremu sam koristila 3 mjeseca i za to vrijeme sam primjetila da mi je kosa mekana, lokne izrazajnije, kosa sjajnija i ljepsa. Poslije nje sam kupila OSMO fluid za kosu koji nema nikakav efekat ni na mokroj ni na suvoj kosi, zalud bacene pare. Koristila sam i razne kreme za hidrataciju i kreme namjenjene kovrzavoj kosi i ni jedna se nije pokazala dobrom. Sad opet koristim Amika kremu i necu je mijenjati nikada. Moja kosa je suva i nemoguce je kontrolisati lokne a ova krema ih lijepo naglasi i hidrira. Ja bih je preporucila svim djevojkama koje traze proizvod za hidrataciju, njegu, sjaj i definisanost lokni. Jos jedan plus, nisam se šišala od avgusta i nemam potrebu za tim jer je ova krema spasila moju kosu tokom jeseni i zime.
    ((:

    ОдговориИзбриши

Blogger Widgets Blogger Widgets