Početna strana

недеља, 22. јун 2014.

PIVO-nega i definisanje kovrdžave kose

Kao što sam vam ranije obećala, podeliću sa vama jedno korisno iskustvo u vezi nege svoje kovrdžave kose. Na brojne komplimente i pitanja čime negujem kosu pa mi je tako sjajna, jaka i definisana, moj odgovor je uvek, sa velikim oduševljanjem - PIVO! Svi smo mi, bar jednom u životu, imali iskustva da padnemo u kandže neveštih frizera koji su nam od kose napravili, blago rečeno cirkus. Taj slučaj se i meni desio, pre jedno devet godina, kada me je, po preporuci, jedna ,,dobra’’ frizerka (daleko joj lepi frizerski salon) unakazila, skratila mi kosu do ramena (a bila je do pola leđa), stanjila je gde god nije znala šta da učini sa volumenom (što se NE SME nikako raditi kovrdžavoj kosi). Gde baš nađe na mojoj glavi da se uči – verujem da je svaka od vas nekad to pomislila. Kosa mi je postala jako lomljiva, krzala se, suva kao barut, frizura kao holandska vetrenjača. Srećom, nakon više godina, znatno mi se oporavila i vratila u normalu, mada su posledice još malo opipljive u onom delu iza vrata, koji je inače i suvlji. Ono što mi je 60% oporavilo kosu je upravo pivo, a nekih 40% ostali preparati za pranje kose, nepeglanje i nefarbanje. 





Pivo ima fosfor, magnezijum, kalijum i maltozu što ga čini prirodnim proizvodom za negu kose. Biotin u pivu sprečava gubitak kose i pojavu peruti. Maltoza jača kosu, a obilje vitamina B daje kosi prirodni sjaj. Proteini iz ječmenog slada i hmelja koji se nalaze u pivu obnavljaju i jačaju kosu i koren dlake (čak se moje drugarice šale sa mnom govoreći da kosa može da mi posluži kao žice za gitaru) . Protein iz piva popunjava i najsitnije pukotine u vlasima i ispucalim krajevima, pa samim tim kosa postaje mekša i bolje reflektuje svetlost (zbog čega deluje sjajnije). Pivo ne sadrži silikone i ostalu hemiju, tako da vam niko ne može reći da vam je kosa ,,našminkana i zamaskirana’’. Pivo regeneriše dlaku i odlično je za revitalizaciju kovrdžave kose, jer sprečava njeno ispravljanje. Kosa postaje zdravija, sjajnija, a samim tim i dobija na volumenu. Ne kupujte aromatizovana piva, jer se baziraju na aromama.






Skoro uvek se susrećem sa pitanjima:
- Joj, a hoće li da izvetri miris?
- A da mi alkohol ne sasuši kosu?
- Treba li da ga ispiram?


Ja često te ,,neverne Tome’’ pitam kako im ne smrdi pivo kada ga piju? Miris naravno izvetri, naročito ako nakon što je kosa suva, nanesete svoju omiljenu kremicu na krajeve. Koristi se pivo koje je otvoreno pre nedelju dana ili više (naravno, ne usmrdelo i ubuđalo), već ono ih kojeg je alkohol izvetrio, jer tada ostaju oni najhranljiviji sastojci. Ukoliko nemate ,,izlapelo’’ pivo, možete prokuvati neko pivo i samim tim alkohol se oslobađa. Neka vas ne plaši i ne zbunjuje taj alkohol iz piva, logično-on je ipak za unutrašnju upotrebu, dakle, pitak je, tako da vam neće naškoditi ni za spoljnu upotrebu. Više će vam sasušiti kosu alkoholi koji se nalaze u penama, gelovima, šamponima i ostalim preparatima za kosu. Pivo se nakon nanošenja na kosu NE ISPIRA (govorim za kovrdžavu kosu).
U narednom pasusu je postupak upotrebe piva (ovaj isti tekst sam ispisala na jednom forumu i urednica ga je stavila na prvu stranu teme ,,Kovrdžava kosa):

Nakon pranja šamponom i balzamom, kosa se umota u peškir da bi se pokupio višak vode. Tada dobro raščešljati kosu. U lavor sipati otprilike pola litre mlakog piva (neko pivo ,,izlapelo’’ tj. pivo iz kojeg je izvetrio alkohol). U lavor se umoči cela kosa skroz do temena, ostatak piva preliti preko kose još jednom i to je to. Znači, cela kosa se natopi, ne prskajte onim fajtalicama par kapi po kosi, jer se tako pivo nanese samo po principu ,,gde otkačim-gde zakačim’’.
Blago pamučnom majicom pokupiti višak kapljica i nakon toga se očešljati samo prstima.
Sušiti kosu naglavačke, fenom sa difuzerom. Zašto naglavačke? Postićete bolji volumen, kosa neće biti slepljena na temenu i neće se ukrutiti, jer ćete je ka temenu lagano pritiskati difuzerom. Kada je kosa skoro suva, nanesite malo hranljive kreme za lokne.
Nisu vam potrebni učvršćivači dodatni, tipa pena, gel i sl. jer je taj posao pivo već odradilo. Neka masnija krema je sasvim dobar izbor.
Sve devojke koje su poslušale moj savet, bile su prezadovoljne. To vas košta čitavih 90 dinara koliko košta limenka piva u obližnjem marketu i malo dobre i eksperimentalne volje.

49 коментара:

  1. Анониман7:55 AM, јун 28, 2014

    I ja sam kovrdzava, imam sitne lokne a bas suvu kosu...bas sad hocu da probam ovaj postupak s pivom pa me zanima da l' se odmah nakon prve upotrebe vide rezultati ili je potrebno vrijeme da se kosa prilagodi i lokne definisu? Za svaku je pohvalu da se neko konacno sjeti da pise blog o kovrdzavoj kosi...Veliko hvala.

    ОдговориИзбриши
  2. Rezultat je vidljiv vec nakon prvog pranja, ali je efekat mnogo bolji kada se koristi duze. :) Hvala na pohvalama :))))

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман3:41 PM, јун 30, 2014

    Pre svega- super blog, odusevljena sam i hvala!
    Zanima me koja kolicina piva se upotrebljava, cela jedna limenka, sto mu dodje 0.5L ?
    Hvala unapred.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno na pohvalama :) Zavisi od dužine kose, proceniš koliko ti treba otprilike da natopiš celu kosu. Ja sipam celu limenku, jer mi je duža kosa. Ako imaš malo kraću, možeš pola limenke, a ostatak neka se vetri do sledećeg puta, samo limenku poklopi, zbog raznih bubica. :)

      Избриши
  4. Анониман1:13 PM, јул 01, 2014

    Cao kovrdzave koleginice. Probala sam ovo sa pivom, nisam puno ocekivala ali je rezultat bio ispod i tog ocekivanog. Uradila sam tacno sve kako pise u postupku i kosa mi jeste bila sa definisanim loknama ali su bile, bukvalno kao ustirkane (kao da sam polila kosu usecerenom vodom)! Ne znam, mozda tako treba da bude, mozda se to nekome svidja... ali ja zaista ne podnosim kad je kosa gruba i kruta, lak za kosu ne podnosim a ovo je bilo kao da sam celu bocu nasprejala!
    Inace, njegujuci svoju kovrdzavu kosu probala sam sve i svasta i naucila nesto vazno: manje je vise! Dobar sampon, dobar balzam i prirodno ulje (ne silikonsko) su moj recept za uspjeh :)
    Posto stvarno volim prirodne preparate probacu i balzam od semenki lana, zvuci obecavajuce :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mnogo zavisi i od toga kako sušis kosu, jako je bitno da se suši svaki deo ravnomerno, jer ako zapostavis neki pramen, on zna vrlo lako da se ukruti (meni se to nekad desi kada sušim prirodno i kada koristim bezalkoholno pivo ili neko pivo koje ima više šećernog slada). Probaj još koji put sa pivom, i kada je kosa na pola suva, stavi, odnosno nagužvaj lagano neku kremu za lokne (bez gela), da bi lokne omekšale. Ako ne uspe, svakako lan probaj, od njega je kosa jakooo, jakoo meka i nežna. :) pozdrav :)

      Избриши
    2. Hvala na savjetu, probacu :)

      Избриши
    3. Ja sam par puta koristila pivo, lokne su prelepe, ali nisam toliko stavljala. Ja sam u saku sipala i guzvala kao sto bih penom. Mozda je tako kruta ispala zbog previse piva.

      Избриши
  5. Анониман9:56 AM, јул 03, 2014

    Pozdrav :) Isprobala sam ovo sa pivom i mogu ti reći da si spasila moju kosu! :) Stvarno je bilo frustrirajuće gledati kosu kako sve više gubi one lokne koje je imala... Pivo je spas, a nakon toga BALEA Feuchtigkeitshaarmilch, prezadovoljna sam - hvala ti :)

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман5:01 PM, јул 13, 2014

    Da li mogu da koristim pivo sa nekim mirisom i 2 procenta alkohola ili to pivo nije toliko hranjivo i korisno za moju kosu?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja nisam baš pristalica tih piva sa dodatkom raznih aroma (daje poseban sastav i šmek), samo neko obično čisto pivo, bez obzira na procenat alkohola, jer pivo svakako moraš ostaviti da izvetri. :)
      Mislim da sam odavno probala pivo za kosu sa ukusom grejpfruta, ne sećam se tačno efekta...U svakom slučaju, probaj, ništa te ne košta. :)

      Избриши
  7. da li moze da se prirodno susi kosa posle pranja pivom ?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moze, ali je moras guzvati lagano, da se ne ukruti od piva. :)

      Избриши
    2. Ja sam juce prvi put prelila kosu pivom i posle je uvajala finger twirling metodom (kosa mi je 2A) pri cemu sam svaki pramen namazala Baleinom kremom i susila prirodno. Trebala je vecnost da se kosa osusi! Rezultat je ukrucena kosa, slepljena na temenu :/
      Meni se jako svidja ovaj metod uvijanja a od lana mi se kovrdze brzo opuste.
      Imas li ti mozda savet sta da radim?
      Btw, da li bi mogla da napises post o nezi kovrdza kod malih devojcica? Da li je potrebno pakovanje i ostalo....
      Hvala mnogo. mnogo!

      Избриши
  8. koliko cesto koristis pivo, svaki puta kad peres kosu ili?

    ОдговориИзбриши
  9. Pivo nisam probala ali makar dva puta sedmicno stavljam masku za kosu od jaja,maslinovog ulja i jogurta :)))) ..Ali pocecu i pivo izdrzace Mujo i taj smrad :)))) Svaka cast na ovom blogu i mi Cupe da imamo gdje da se druzimo :))

    ОдговориИзбриши
  10. Isprobala sam pivo i odlicno je :-D Kosu perem na svaka 2 ili 3 dana. Da li moze biti stetno koristiti ga posle svakog pranja? Hvala unapred :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja ga koristim godinama, nakon svakog pranja i nema stete nikakve, vec naprotiv :) Samo neka alkohol izvetri i sve blagodeti piva ostaju. :)

      Избриши
  11. Jel dovoljan jedan dan da izlapi pivo za ovu upotrebu? :D

    ОдговориИзбриши
  12. Ja sam stavljala pivo kad mi je bilo muka od moje kose i kad sam htela da je oporavimpa kao, da lici na nesto - neka bude makar loknasta. Mislim da sam ja stavljala manje, nisam je potapala, nego uzmem pa sipam po malo. Uglavnom, mislim da mi je zbog piva kosa i postala talasasto-loknasta. Sada kad je ne susim fenom ona je takva i bez piva.

    ОдговориИзбриши
  13. Pozdrav svimaaa :) Znate ono kosa raste u sirinu a duzina se ne vidi? :P E taj problem imam ja... Elem, lan je za mene bio otkrice a pivo je REVOLUCIJA! :D
    Hvala na savetima, samo sam u nedostatku kreme upotrebila lan, ali za sledeci put imacu kremu. :) Lokne su savrsene :D

    ОдговориИзбриши
  14. Kad se zavrsi sa natopljavanjem kose u pivo stavi li se peskir isprva da se to upije ili se odmah prelazi na susenje?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Samo malo pokupiš višak piva sa kose, ne da umotavaš u peškir, veš u dva, tri poteza pritisneš kosu peškirom i odmah sušenje. :)

      Избриши
  15. e, a kad ti pokisna kosa ili je vlazan vazduh, je l' ti tad 'ozivi' pivo? meni kao da se tad kosa oseca na kvasac :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tad mi je kosa i najlepša, kad pivo oživi zbog vlažnosti. :) I meni se malo oseća, ali ne dugo i ne previše. :)))))))

      Избриши
  16. Одговори
    1. Pantene koju jos uvek imam u zalihama. Nekada koristim kombinaciju pivo+ Balea ulje za kosu (ono braon)+Balea mleko za kosu. Kada ne koristim pivo ili lan, stavim samo Tigi amplifier kremu za lokne. :)

      Избриши
  17. Probav za prv pat prekrasno! Blogot e prekrasen a ti blogerice preubava!Dali ima SRedstvo za vitkana Kosa so dolgotraen ubav miris? Pozzz

    ОдговориИзбриши
  18. evo i ja da se javim :) blago receno- odusevljena. danas sam prvi put probala ovo sa pivom, i mogu reci da daje isti efekat na kosi kao gel i pena koji inace koristim (znam, znam da ne valja :( ) i kad me ne bude mrzelo, poslacu ti sliku, uporedo.
    Inace, sve pohvale, ovaj blog je jedna divna oaza gde se slave lokne, i neizmerno sam srecna sto sam naisla na njega :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E, pa, drago mi je da i na tvojoj kovrdzavoj oazi deluju ovi prirodni preparati :D pozdrav i tebi i hvala sto pratis blog, a sliku naravno posalji ;)

      Избриши
  19. Jako mi se svidja ovaj blog!
    I ja imam jednu nedoumicu. Nemam kovrcavu kosu, vec jako ravnu,tanku i glatku. Htjela bih malo vise volumena; dali i u tom slucaju isto mogu koristiti pivo? Pjene za kosu nikad ne koristim jer mi zalijepe vlasi.
    Hvala i lijep pozdrav!!! :)

    ОдговориИзбриши
  20. Kad sam probala polivanje pivom, posto imam talasastu kosu, ovo je ucinilo da mi kosa izgleda kao "mokre lokne". Kako da nekako ublazim ovo da odgovara mojo talasastoj kosi?

    ОдговориИзбриши
  21. Анониман4:14 AM, јул 06, 2015

    Cao. I ja sam probala ovom s pivom. Dakle, moja kosa je prema onom standardu između 2B i 3A, mada je to vise 3A. U posljednje vrijeme je bas suha, lokne su izgubile definiciju, pa sam htjela da i ovo isprobam. Moram priznati da su lokne super definisane, ali kosa mi je ukrucena. Dakle, kao da sam gelom nalijepila. Zanima da li ti to ispiires, da li je onda drugaciji efekat. Ne znam da li je bitno, oba puta sam kosu susila prirodno, na suncu. Pozdrav. :)

    ОдговориИзбриши
  22. Pre svega- super blog, odusevljena sam i hvala!
    Ja sam iz Nemacke i imass velikuuu pohvalu od mene..
    RESPEKT <3 :***

    ОдговориИзбриши
  23. Pozdrav :) Moja kosa je inače kovrdžava i dosta suva, probala sa pivom i uradila sam sve kako si napisala ali sam se razočarala malo,kosa mi se ukrutila od toga kao da sam lak stavljala,možda bi bilo bolje da sam koristila i neku kremu...

    ОдговориИзбриши
  24. Kako se koristi lan?
    Hvala unapred. :D

    ОдговориИзбриши
  25. Ćao, mnogo mi se sviđa tvoj blog, puno korisnih saveta za nas čupave. 😀 Nego imam jedno pitanje, zanima me ta druga opcija sa lanom, kako funkcioniše? Hvala unapred. 💜

    ОдговориИзбриши
  26. Stvarno ne razumem sta ja radim pogresno... Sacekam da pivo ispari, operem kosu, polijem kosu pivom... Rezultati su katastrofalni. Kosa mi ostane drvena sta god joj radila (susila je fenom, stavljala kreme da je omeksa)... Ne vredi :(

    ОдговориИзбриши
  27. Pre svega veliki pozdrav i hvala na divnom receptu za super loknice! :) Imam pitanje- kako tretirs kosu nakon ovog postupka sa pivom do sledeceg pranja? Tj. da li ponovo nanosis pivo sutradan, i naredne dane do pranja, da li je dodatno guzvas, da li je cesljas u medjuvremenu ili jednostavno nista od toga? :)

    ОдговориИзбриши
  28. Cao! Skoro sam odlucila da prestanem da gorim kosu (fenom,figarom,peglom..)jer imam prirodno jako gustu i talasasto-frckavu kosu. Jedino sto je farbam u plavo, ali to nije toliko cesto i retko farbam celu,samo izrastak :)Kosa mi je bila jako suva i ostecena od svega sto sam joj radila,i morala sam da prestanem jer se neki delovi vise nisu ni frckali kako treba :( Kad sam probala pivo, odusevila sam se! Kosa je definisana,cak se i krajevi ufrckaju i budu malo kao mokre lokne ali bas to i volim i sto je najvaznije,kosa ne ide toliko u sirinu :D Najbolje od svega je i usteda vremena,nema vise feniranja,peglanja,uvijanja...samo je operem :)I svi vole ovakvu moju kosu :) Nastavicu sa ovom metodom svakako, da oporavim kosu,a sve sto je zdravo- to je i lepo :) Velike pohvale za post! <3

    ОдговориИзбриши
  29. Pre piva probala sam sve moguce preparate za kovrdze, i nista ne deluje kao pivo. Vec duze vreme koristim samo to i neko ulje za krajeve.
    Vidim da se neke devojke zale da mi kosa bude ukrucena. Moje iskustvo je da nije svako pivo isto, i neka zaista prave taj efekat. Ja sam ustanovila da mi kosa najvise voli Budweiser :-) Kupim jednu limenku od 0,5l i imam za 3 pranja (duzina kose malo preko ramena). Ja ne sipam u lavor vec iznad kade sipam po kosi i jos malo rukama stisnem kosu da se lepo rasporedi. Onda jos jednom kratko kosu umotam u neku staru pamucnu majicu i osusim difuzorom.Kosa mi nikad nije bila lepsa!
    Devojke, dajte pivu sansu :-) Isprobajte vise puta, pronadjite pravo pivo i pravu kolicinu i nista drugo necete koristiti!

    ОдговориИзбриши

Blogger Widgets Blogger Widgets