Početna strana

недеља, 22. јун 2014.

LAN-definisanje kovrdža uz pomoć semenki lana

Iz prethodnih tekstova koje sam pisala, mogli ste da vidite da sam veliki protivnik pena, gelova, lakova za kosu i sl. Ono čemu se okrećem jesu prirodni preparati koji, ne samo da divno, vizuelno definišu kovrdžavu kosu, već je i hrane, neguju, čine je zdravom i jakom, što nije slučaj sa gore navedenim preparatima (koji pružaju trenutan efekat, a na duže staze suše kosu). Žao mi je što su ovi prirodni ,,proizvodi’’ nestali u magli zbog silne hemije koja nas okružuje.
Upotreba prirodnih sredstava za kovrdžanje-PIVA ili LANA u kombinaciji sa masnijom kremom (znači, KREMA, nikako gel ili pena) daje fantastične rezultate, što se u praksi i pokazalo. Drago mi je što je puno devojaka, ma koliko da su na početku bile sumnjičave, ipak isprobalo tretman sa pivom. Nakon ogromnog broja zadovoljnih devojaka koje su isprobale pivo za definiciju i negu lokni, sada ću vam napisati još jedan novi tekst-KAKO UKOVRDŽATI KOSU UZ POMOĆ LANA?

Lan se kupuje u prodavnicama ,,Zdrave hrane’’ i jako je povoljan (100 gr je oko 50ak dinara). Lan mnogi koriste u ishrani, ali ogromnu primenu ima i u kozmetičkoj industriji, između ostalog i u preparatima za kosu (npr. Insight proizvodi sadrže lan). Laneno seme je najbogatije vitaminom B17 (izgrađuje imunitet i suzbija razvoj kancera), kao i vitaminom E. Sadrži čitav spektar korisnih materija. Sluz koja se dobija kuvanjem lana, glavni je nosilac svih lekovitih i hranljivih vrednosti ovog semena. Sadrži masna ulja, proteine i vlakna. Manjim delom sadrži zasićene, a većim delom nezasićene masne kiseline. Upotreba lana za kosu ima višestruke koristi, od kojih ću navesti one koje su najvažnije kovrdžavim devojkama, a to je da hrani kosu, hidrira je, dlaka deluje zaglađeno, sjajno, meka je kao bebina kosa (bukvalno), sluz iz lana oblaže dlaku i štiti je od spoljašnjeg uticaja i isušivanja. Od lana se pravi smesa koja izgleda gelasto, a način primene i upotrebe ću vam opisati u pasusu ispod.

ŠTA VAM JE POTREBNO?

- 3 kašike semenki lana
- 0,2 litra vode (mera vam je ona jedna plastična čaša od jogurta ili ona jedna crvena šolja od Doncafe)
Ovu smesu kada napravite, biće vam dovoljna za 2, 3 korišćenja, mada sve to zavisi od same dužine kose.

PRIPREMA:
U malu šerpu se sipa lan, doda hladna voda i stavi se na ringlu da provri uz povremeno mešanje. Čim vidite da je provrilo (pojaviće se pena), promešate par puta i odmah skinete sa ringle i tacnom preklopite šerpu. Neka odstoji do 5 minuta, da bi semenke lana ispustile sluz i da se malo ohladi. Dok je ta smesa još zagrejana, procedite je (metalnom cedaljkom ili najlon čarapom) u staklenu teglicu (ja sam kupila baš malu teglu, praktičnija je nego one velike) i to je to. Ovaj gel od lana se lako kvari i užegne se, jer je to svojstvo zdravih masnoća. Zato, kada ga napravite, držite ga u frižideru, jer ako se drži van frizidera on može da stoji samo dva dana, posle krene da se kvari.




NAPOMENA:
Možda će vam se prvi put desiti da ne napravite dobro, jer ćete prekuvati lan, biće previše gust i neće moći da se procedi. Pokušajte ponovo, ako prvi pokušaj ne uspe. Smesa je malo sluzava, da ne kažem slinava (nadam se da niste gadljivi) i miriše biljno. Miris se ne zadržava u kosi. Ja praktikujem da ga napravim da bude malo ređi, da ne bude baš toliko gelast, jer ga lakše nanosim na kosu.

KAKO SE NANOSI NA KOSU?
Ovako vam je najsigurnije i najpraktičnije: Kada operete kosu (nakon šamponiranja i pakovanja), mokru kosu razdvojite na 4,5 delova (u zavisnosti od dužine i gustine kose) i na svaki taj pramen nanesete ovu smesu. Nanosite je skroz od temena, pa do vrhova (ne plašite se, nema nikakvo loše dejstvo). Kada ste svaki pramen natapkali ovim gelom od lana, samo kosu kroz prste raščešljate i sušite je ,,naglavačke’’ (isti postupak sušenja kao i sa pivom).

RAZLIKA IZMEĐU TEHNIKE SA PIVOM I TEHNIKE SA LANOM?
Jedina razlika je u tome što pivo malo jače drži lokne, te ga ja lično više preporučujem devojkama sa dugom kosom. Devojkama sa kraćom kosom (iznad ramena ili malo ispod ramena) će se možda više dopasti efekat sa lanom. Sa lanom su lokne mekeeee, mekeeee, skoro da vam nikakva krema nije potrebna. Meni je duga kosa, pa zna često od lana da mi se zamrsi, ali se lako odmrsi, jer bukvalno klizi kroz prste, uopšte dlaka nije oštra i ne škripi. Kosa je loknasta i nakon 3, 4 dana. Ja nekad nakon 2 dana nanesem još malo ove smese na kosu, da je osvežim. Nekad nanesem malo Pantene kreme ili onog Balea mleka za kosu.

P.S. Pazite samo da ne stavljate previše ove smese, jer lan sadrži masnoće (zdrave), pa se može nataloziti na dlaci.

Nadam se da će vam i ovaj tekst biti od koristi i da ćete izdvojiti vremena da isprobate i ovaj tretman.

43 коментара:

  1. Probala sam i odusevljena sam :) Hvala puno blog je sjajan :D

    ОдговориИзбриши
  2. Imam suhu, farbanu kosu. Godinama se mucim trazeci savrsen proizvod koji bi moje lokne drzao na okupu. Probala razne kremice, pjene, sprejeve, nista nije bilo ni problizno dobro. A onda sam otkrila ovu stranicu :) Lan je savrsen, savrsen! Moje lokne su mekane, definisane, i zdrave.
    Hvala sto postojite :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Divno, drago mi je da su ti rezultati odlični. Hvala tebi što pratiš blog! Pozdrav! :)))

      Избриши
  3. A jel moguće da uspe i bez sušenja?
    Retko kad sušim kosu fenom, pa zato pitam? :)

    ОдговориИзбриши
  4. Da li ce skoditi kosi ako se u ovu smesu doda nekoliko kapi nekog etericnog ulja? Iz prve mi je uspelo kuvanje,ali cekam da vidim kako ce se pokazati na kosi.. Hvala za divne savete..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nece smetati, naporotiv, dodavanjem najvise 2, 3 kapi etericnog ulja (lavande najbolje), produzuje se rok ,,trajanja'' same smese, jer etericna ulja imaju nekada svojstvo konzervansa. :)

      Избриши
  5. Samo kratko da prenesem svoje iskustvo sa lanom.Kovrdze su bozanstvene,nestvarno lepe..Po meni ovo je bolji metod od piva,jer nema nikakvog mirisa i kosa je meksa,nekako prirodnija.. Ja sam moju kosu susila prirodno pa je kovrdze potrebno malo upornije guzvati cak i kad se osuse da bi bile meke,a ne onakmo ukrucene..Tako da smatram da ce sa difuzerom biti jos lepse.. Ali ono sto je vazno i kad smeksaju ne izgube definiciju..Savrseno.. Sta ono rekoh na pocetku,da cu biti kratka?! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Super da je jedna od ove dve metode uspela, drago mi je. Sa difuzerom svakako bude jos lepse. :)

      Избриши
  6. Probala sam i ja, sjajno je, baš lepo definiše kovrdže, samo mi se čini da sam previše stavila, pa su malo čvršće nego inače.... Zanima me da li bih ovo mogla da kombinujem s nekim uljem, baš radi tog omekšavanja kovrdža? Strah me da ne umastim kosu previše. Hvala, svakako, na receptu, nastaviću ovo da koristim jer ništa od preparata za oblikovanje nije imalo ovako dobar efekat :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pokusaj, ali mislim da ce ti ta kombinacija lan+ulje umastiti kosu, ako uzmemo u obzir cinjenicu da lan vec sadrzi masnoce. :) Mislim da ti je bolji izbor neka krema za kovrdze, ali probaj u svakom slucaju, pa ces videti sta tvojoj kosi vise odgovara. :)

      Избриши
  7. Pozdrav, veoma me raduje ovaj blog ali jos nisam uspela sve da procitam. Pivo definitivno nije za moju kosu, lan mi odgovara.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da ti ova smesa sa lanom odgovara :) Hvala na pracenju, nastavi sa citanjem, mozda nadjes jos nesto sto ce ti biti korisno. Pozdrav

      Избриши
    2. Анониман7:29 AM, јун 14, 2015

      Da li lokne izgledaju kao mokre nakon korišćenja lana, pošto takav efekat ne volim? Takođe mi smeta i kad su čvrste skroz, kao plastične! Volim kad su mekane da mogu da ih prebacim čas na jednu, čas na drugu stranu i da ne budu slepljene, već da imaju afro izgled. S obzirom na to da mi je kosa malo ređa, u toku sušenja je protresem malo, ali onda se lokne rasture. Inače, koristim samo Subrina brilliant cream i nanosim je na polovinu vlasi, ne od korena. Imam još puno pitanja...

      Избриши
    3. Анониман3:35 AM, јун 16, 2015

      Posto nasa draga Milica ima obaveza:), evo ja cu ti reci svoje iskustvo s lanom. Ne izgledaju mokre, nego definisane i rastresite,mekane :) Ako susis prirodno guzvaj lokne rukama, ne stedi ruke :) A difuzorom su jos bolje, loknastije. Dakle: lan, neko silikonsko ulje, balea mijeko za kosu. Prvo kreni s malim kolicinama svega dok ne nadjes onu koja odgovara tvojoj kosi, jer i lan zna malo da ukruti kosu ako ga stavis previse. Ja ga malo rijedjeg skuham, ljepsa mi kosa bude. Pozdrav :)

      Избриши
    4. Puno hvala na odgovoru! Probala sam samo sa lanom i nije mi loše bilo za prvi put! Malo su mi se neke lokne rasturile i slepila se u korenu iako sam je na dole sušila, ali posle sam rastresla celu kosu i ok je bila... Verovatno nisam pogodila dozu... :-) Pozdrav!!!

      Избриши
  8. Probala sam i zaista je sjajno...prirodno,hrani kosu efekat bozanstven....Hvala ti mnogo

    ОдговориИзбриши
  9. Ja se samo brinem da mi se kosa ne zasiti ove smese,pa da je ne mogu vise koristiti..Aaaaaaaaaaaaa.. Jer uvek kad nadjem nesto sto je bozanstveno ili ga povuku iz prodaje ili moja kosa nekim cudom posle nekoliko meseci pocne da odbija poslusnost..Grrrrrrrrrrrrr... Do sad aje sve cakum-pakum.. A tek cena?! Ma milina jedna...

    ОдговориИзбриши
  10. A je l moze da se susi obicnim fenom na laganoj temperaturi i pri tome guzva kosa lagano? Posto mi trenutno nije pri ruci fen sa difuzerom :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja uvek susim tako jer nemam difuzer. Tada je bitno da susis na najmanjoj jacini i da ne priblizavas fen bas previse

      Избриши
  11. Pozdrav,mene zanima kako da smjesa ne bude pregusta?Hvala! :)

    ОдговориИзбриши
  12. Je l mogu ovde malo aloe vera gela da stavim? :D Sta mislis da li ce to da pokvari smesu i ucinak?

    ОдговориИзбриши
  13. Pozdrav,da li si koristila Baleino mleko za kosu?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nije dugo prošlo kako me je Baleino mleko za kosu osvojilo i postalo omiljeni korak u nezi kose. Koristila sam slične proizvode, ali baš ovakav ne. Većina ekskluzivnijih proizvođača nude ovakav tip nege, ali Balea je našla rešenje sa odličnim efektom po dosta pristupačnijoj ceni.I zaista je dobro. Pozdrav! <3

      Избриши
  14. Neznam dali si probala Afroditinu kremu Ti Ti,isto je odlicna za kovrdze a i cena je jako povoljna oko 290din

    ОдговориИзбриши
  15. hvala za lan,odlicno.kosa mekana ne previse ukovrdzana,jako prirodno,hvala namucila sam se sa raznim preparatima od jeftinih do skupih nisam odavno bila ovako zadovoljna,hvala jos jednom

    ОдговориИзбриши
  16. I mene je lan oduševio, iako imam ravnu kosu, a poprilično isušenu od dugogodišnjeg farbanja. Stavim ovu smesu na vlažnu kosu, sacekam malo da se osuši uvijem je tvisterima ili samolepljivim viklerima i nikad lepše, sjajnije i mekše lokne nisam imala. Ovo koristim i kada necu da uvijem kosu, već je prirodno osušim i ostavim da bude ravna (ne moram ni da je fenuram), kosa dobija neverovatan sjaj (a nema ukrućivanja), dlaka je glatka. To nisam mogla da postignem ni sa jednim proizvodom do sad. Ovo preporučujem i za kovrdžanje ravne kose i za one koji imaju farbanu i isušenu kosu kao ja, pošto se oseti pod prstima da je smesa masnija i sluzavija i to valjda obloži dlaku i da joj sjaj i mekoću. Odavno me nešto nije ovako prijatno iznenadilo, a pri tom je i jeftino a efikasno. Hvala! :)

    ОдговориИзбриши
  17. Znaci odusevljena sam! Fenomenalno jednom recju! Kosa je prelepa <3

    ОдговориИзбриши
  18. Milice, hvala ti na ovakvim divnim receptima i savetima. :-) Već duže vreme se mučim da pronađem preparat koji bi odgovarao mojoj kosi. Sada sam konačno pronašla. Moje kovrdžice su ti zahvalne. :-) Jedva čekam nove recepte. Pozdrav. :-)

    ОдговориИзбриши
  19. H V A L A na predlogu!Sutra cu da probam.Imam kovrdzavu kosu,ali je feniram zbog posla.Da li poslije lana moze da se fenira lako?Hvala!

    ОдговориИзбриши
  20. Kosa je božanstvena nakon upotrebe, zaista fantastično !

    ОдговориИзбриши
  21. Konačno je nešto definisalo moje lokne! Kosa je fantastična!

    ОдговориИзбриши
  22. Kada probam, javljam. Kosa mi je isusena i prezasicena gelovima, penama i raznim hemijskim preparatima. Vraćam se prirodi, definitivno...jedino mi se ne svidja to što ne može stajati duže. A kakav bi efekat imala da se zamrzne :D ...jel probao ko...

    ОдговориИзбриши
  23. Kada probam, javljam. Kosa mi je isusena i prezasicena gelovima, penama i raznim hemijskim preparatima. Vraćam se prirodi, definitivno...jedino mi se ne svidja to što ne može stajati duže. A kakav bi efekat imala da se zamrzne :D ...jel probao ko...

    ОдговориИзбриши
  24. Pivo-definise ali moju kosu malo vise ukruti,lan-definise i lokne su mekane, prelepe. Za jednu upotrebu koristim pola mere od gore napisane. Obozavam ovaj lan, vise od pola godine samo njega stavljam na kosu bez ikakvih mleka i ulja,bukvalno ne mogu pranje kose da zamislim bez upotrebe lana. Super definise lokne, em je zdravo, bez hemikalija. Tako da probajate devojke, pomaze sigurno. A tebi Milice hvalaa beskrajno.❤☺😍

    ОдговориИзбриши
  25. Evo i ja da se prikljucim. Pivo je odlicno vrsilo posao,ali sam primetila neki tezak "miris" kose nakon treceg,cetvrtog dana. To me je i odbilo od te metode i dovelo do ovog bloga i lana. Odusevljena sam,lokne su sjajne,definisane i lagane. Imam jako gustu i dugu kosu,ali uspevam da je ukrotim ovom metodom. ☺

    ОдговориИзбриши
  26. Recite mi da li se lan nanosi na celu kosu ili se uzme prstima pa se guzva kosa? Prvi put probam ovaj nacin do sada sam pivom guzvala svoje lokne i super je !😊

    ОдговориИзбриши
  27. pozdrav ,molim za iskustvo sa pivom, imam minival, da li smijem koristiti pivo i da li moze bezalkoholno pivo ,hvala vam na odgovoru :)

    ОдговориИзбриши
  28. Nadam se da ce mi pomoci lan,posto pivo puno ukruti moje kovrdze javljam se Cim isprobam

    ОдговориИзбриши
  29. Ovaj blog sam slučajno otkrila tragajući za preparatima koji mi mogu vratiti farbanjem izgubljene lokne i sjajan je. Probala sam tretman sa lanom ali i dalje imam osećaj da je mojoj kosi potrebno još nešto jer je prvog dana savršena ali joj se forma gubi već koliko sutra. Htela sam da pitam da li je dobro kombinovati ga sa npr. balea mlekom za kosu, ili ukoliko imaš dugu sugestiju, rado bih je prihvatila? U svakom slučaju teme koje obrađuješ su divne i pre svega korisne...hvala :D.

    ОдговориИзбриши
  30. Mooooram da ostavim komentar!
    Ovo je fenomenalna stvar za naše loknice!
    Moj tip kose je 2b, prirodno smedja, poslenjih godinu dana sam plava, paž frizura. Otkad sam se ofarbala lokne su malo izgubile svoj oblik iako je kosa zdrava. Koristim minimalno proizvoda, što blažih.
    Juče sam prvi put čula za ovaj način uvijanja i zadivila se rezulatom. Mislim da poslednjih 10ak godina nisam imala ovakve lokne. Definisane, neukrućene, lepršave, mekane, uvijene od tjemena, volumen wow... Ovo mi je otkiriće života!
    Ja sam takodje potrošila pola smjese od gore navedene za jedno pranje, nisam štedila ali mi to ništa nije slijepilo ili ukrutilo kosu. Malo je gnjavite dok je sušite i rezultat neće izostati!
    Topla preporuka od srca!
    Prirodno, jeftino, učinkovito, ne može bolje!

    ОдговориИзбриши
  31. Hvala na ovom receptu,probat cu I ja,imam vakovitu do srednje kovrdzavu kosu i u zadnje vrijeme kovrdže se ispravljaju,koristila sam pjene,kreme,ali nista ne djeluje.Ne farbam kosu,nije oštećena,jednostavno se ispravljaju,kad operem kosu i osušim taj dan se definišu,sutradan nigdje.Htjela sam pitati da li lan vraća volumen kose? Hvala

    ОдговориИзбриши

Blogger Widgets Blogger Widgets