Početna strana

уторак, 24. јун 2014.

Kako ubrzati rast kose?

Šta da radim da mi kosa brže raste? Ovo je jedno od najčešćih pitanja koje mi godinama postavljate.
Kosa u proseku raste oko 1,5 cm mesečno. Postoji mali milion preparata za poboljšanje rasta kose, kako onih koji se mogu kupiti u apoteci ili parfimeriji, tako i onih prirodnih mućkalica koje pravite u kućnoj varijanti. Većina devojaka voli dugu kosu i svesne su da za to treba strpljenja i vremena...ali opet žensko k’o žensko, hoće sve saaaad i odmah, pa je tako slučaj i sa kosom. Prvo u šta bi trebalo da budete sigurne, to je  DA LI VAM KOSA ZAISTA SPORO RASTE ILI VAM SE TO SAMO ČINI? Kako raste, kovrdžava kosa se umotava u lokne, pa je potrebno dugo vremena da se vizuelno primeti njen rast, pa vam se zato može učiniti da ne raste, ili da raste baš sporo. 





Prvo i ono što je NAJBITNIJE, to je odnos prema ishrani, odnosno unošenje raznovrsne hrane. Da bi rasla zdrava i jaka, kosa treba da dobija dovoljno hranjivih materija. Pre svega cinka, magnezijuma, vitamina A, E, B i proteina. Cinka ima u školjkama, orasima, mesu, semenkama, žitaricama. Magnezijuma ima u orasima, žitaricama i zelenom povrću. Meso, piletina, orasi, jaja, riba, sir, jogurt sadrže proteine, a vitamine ćete naći u voću i povrću (o tome možete malo detaljnije izgooglati na netu ili još bolje, posavetovati se sa nutricionistom). Pored toga, postoje i suplementi koji služe kao dodatak ishrani, a povoljno utiču na rast kose i noktiju. Moj vam je savet da se više oslonite na unošenje vitamina putem raznovrsne i zdrave ishrane i da vam to bude način života.




                                                    






Masaza glave ako se pravilno primenjuje, može povećati cirkulaciju krvi u folikulu, relaksirati, smanjiti stres, negovati kožu glave, i ojačati koren dlake. Masiranje kože glave prstima zagreva kožu , otvara krvne sudove i povećava cirkulaciju. Povećana cirkulacija znači da će ćelije folikula dlake dobiti više hranljivih materija neophodnih za optimalan rast kose. Kožu glave masirajte uvek jagodicama prstiju, nikako noktima. Činite to kad god vam se ukaže prilika.

 ,, Pivski kvasac je prirodni dodatak ishrani. Utiče na zdravlje kože, noktiju i kose. Sprečava opadanje kose, revitalizuje vlakna suve i oštećene kose, poboljšava njen sjaj i efikasno ubrzava rast kose. Pivski kvasac sadrži mnogo vitamina, minerala i proteina koji pozitivno deluju na kosu. Nedostatak ovih hranjivih materija može prouzrokovati slabu i oštećenu kosu. B-kompleks vitamina prisutnog u kvascu sadrži folnu kiselinu (B9), riboflavin(B2), tiamin(B1), niacin(B3) i piridoksin(B6). Svi ovi vitamini utiču na strukturu i razvoj kose. Minerali kao što su kalcijum, bakar, hrom i gvožđe sprečavaju gubitak kose i pomažu u održavanju njene boje. Proteini iz kvasca sprečavaju slabost i oštećenost kose. ’’ (izvor: utrendu.rs)
Pivski kvasac se može rastopiti sa vodom i piti, delotvoran je za rast kose, međutim, ja ga ne pijem, ali ,,napijam’’ kosu nakon svakog pranja (tretman pivom) i znate samo koliko ga hvalim tako da, ovo je provereno, što se mene tiče.

Što se tiče preparata koji su baš namenjeni za rast, probala sam jedino Brahmi Amla ulje (možete ga naći u prodavnicama ,, Zdrave hrane'', 100ml je oko 450 dinara) koje se pokazalo odlično za sjaj, gustinu i jačanje korena kose. Smanjuje opadanje kose i lepo je hrani. Ima veoma jak i intenzivan miris, koji nakon  pranja izvetri.




Kada prirodna mućkalica sadrži ulja, onda je nanosim pre pranja kose. Kada je u pitanju čaj, onda ga nanosim nakon što kosu isperem od šampona - prelijem preko temena i kose, a na dužinu kose nanesem pakovanje/balzam, i tako ostavim 15ak minuta da deluje čaj na koži glave, a pakovanje na kosi. Isperem sve normalno, malo hladnijom vodom.
Često koristim mešavinu ruzmarina i žalfije (žalfija je dobra za tamnokose devojke, tako da ako ste svetlije boje ofarbane, koristite samo ruzmarin i npr. kamilicu) koju skuvam kao čaj (od 1l vode) i dok je blago mlaka, prelijem preko temena i kose. Ruzmarin i žalfija pozitivno utiču na cirkulaciju, rast kose, jačanje folikula dlake, bore se protiv opadanja kose i peruti, jer deluju antibakterijski. Osim toga, koristim razna prirodna ulja, eterična ulja i rinfuzne čajeve. U svemu treba imati meru, pa tako i u ovome. Ukoliko kosu perete dva puta nedeljno, neka jedno od ta dva pranja ima neki tretman uljima i čajevima, ne mora svako pranje. Najbolji način da ih utrljate je laganom masažom. Za više recepata za rast, jačanje kose i negu kože glave, pratite me redovno na Instagramu.





I za kraj, želim da spomenem mit koji ste sigurno čule, a to je da što god se češće šišate, kosa raste brže. To je skroz netačno, šišanje kose vam neće poboljšati rast, ali će kosa biti urednija, zdrava, odstraniće se ispucali i suvi krajevi, što sve zajedno doprinosi da kosa izgleda negovano i lepo.
 

Nemojte da očajavate ukoliko vam naiđe jedan period kada vam kosa opada više nego inače (najčešće je to pred kraj leta), to je sasvim normalno, plus ako uzmemo u obzir da se kovrdžava kosa češlja samo od pranja do pranja, što znači da ćete sa kose skinuti više dlaka nego što bi inače, da se češljate svaki dan. 
Osim toga, moram da napomenem da veliku ulogu na rast/opadanje kose imaju i stres, način života, (ne)adekvatna ishrana, hormoni koji ,,divljaju’’ u različitim periodima života, i na kraju  genetske predispozicije.

7 коментара:

  1. Анониман1:23 PM, јул 12, 2014

    Pa ti si divna :) Hvala!

    ОдговориИзбриши
  2. mislila sam da mi kosa uopće ne raste, koliko je sporo rasla.. vjerojatno baš iz razloga kojeg si navela.. al nakon šta sam krenula mazat kosu maslinovim uljem večer prije pranja kose.. i tako redovito po dva puta na tjedan.. kosa mi je samo nekako izrasla.. i svi su primijetili.. :)

    ОдговориИзбриши
  3. Ja sam negde cula da i ricinusovo ulje isusuje kosu. Da li je to istina?
    Inaceee, ti si superiska. :)

    ОдговориИзбриши
  4. Maslinovo ulje lijek za sve osim masnu kosu prirodno.. isprobala :)

    ОдговориИзбриши

Blogger Widgets Blogger Widgets